algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

Breus

• Exposicions

Fira Internacional d'Art Contemporani
La I Fira Internacional d'Art Contemporani de les Balears-Art Ibiza, que s'inaugurarè en el recinte firal de la capital pitiüsa el 24 de setembre, reunirà vint galeristes que exposaran fins dia 29 d'aquest mes. Rosa Hispan, directora del centre cultural Alhadros i una de les organitzadores d'aquesta mostra, va assenyalar que Art Ibiza acollirà una exposició homenatge a Federico García Lorca amb els Sonetos del amor oscuro, realitzat per la pintura andalusa Ana Ramos en col·laboració amb l'antropòloga argentina Susana Argemí. El muntatge consta d'onze quadres referits als onze sonets. EFE.

• Premis

Literatura
L'escriptor Juan Eslava Galán, guanyador del premi Fernando Lara de novel·la amb Señorita, va assegurar ahir que es tracta d'una història en la qual «l'amor és capaç de sobreviure a les ideologies i anihilar-les». La novel·la està ambientada a Sevilla durant la Guerra Civil i relata l'amor entre un pilot alemany de la legió Còndor i «una dona tradicional que, en principi 'passa' de política, però que es veu empesa a una història d'espionatge i de venjança», després de ser violada i que son pare i el seu germà siguin assassinats en els primers dies del conflicte. EFE.

Carlos Fuentes
L'escriptor mexicà Carlos Fuentes va dir ahir a Nova York que l'eliminació dels programes bilingües i l'enduriment de les lleis d'immigració són el resultat de la «por» que hi ha als EUA del creixement de la comunitat hispana. «Per a mi és una manifestació de por. Hi ha un fet incontrovertible i és que l'espanyol és la llengua rival de l'anglès als EUA. El 2050 una tercera part dels nord-americans parlaran espanyol», va dir Fuentes. DdB.


• Història

Periodisme modern
El periodisme modern va néixer amb la guerra de Cuba, ja que el conflicte va servir perquè els diaris modificassin el seu llenguatge, canviassin la composició de les primeres planes i hi incorporassin les il·lustracions, segons explica Félix Santos, autor del llibre 1898. La premsa i la guerra de Cuba. En el seu treball, Santos, que va ser director de Cuadernos para el diálogo, estudia el tractament que donaren a la guerra els diaris espanyols i americans, particularment els de Randolph Hearts i Joseph Pulitzer, que utilitzaren per primera vegada allò que avui es coneix com periodisme groc. EFE.

Irlanda
La recerca de la pau a Irlanda del Nord és la base que troba el periodista basc Iñigo Gurrutxaga per estructurar el seu darrer llibre, des de la visió d'un testimoni directe que ha viscut moments crucials en la història de l'Ulster. El text de Gurrutzaga, titulat El model irlandès recorre els orígens del procés de pau irlandès, i escriu sobre les similituds i diferències entre la història basca i la d'Irlanda del Nord els darrers cinc anys. Des de la declaració de Downing Street del 1993 fins a l'acord de Pasqua del 1998, governs, partits polítics i organitzacions terroristes han protagonitzat un procés de pau que constitueix un intent de posar fi a la llarga guerra civil irlandesa a través del diàleg. Segons l'autor, es poden extreure algunes experiències del procés irlandès per crear un model de pacificació per al País Basc. EPR.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.