algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Gran lluita de moros i cristians a Santa Ponça

La batalla final a la Platja de Santa Ponça fou l'acte central de les festes del Desembarcament

Quan ja gairebé totes les zones del municipi de Calvià ja han tingut les seves festes i l'estiu arriba al seu final, dia tres de setembre li arriba el torn a Santa Ponça amb la commemoració del desembarcament del rei en Jaume I i de l'inici de la conquesta de Mallorca. Les festes es perllonguen fins dia 14 i, com cada any, hi ha una jornada dedicada a reviure el dia que el rei penetrà la costa de Calvià amb les seves tropes. Aquest dia fou ahir i un cop més els ciutadans del poble reproduïren i recordaren les ferotges batalles entre els moros i els cristians que tingueren lloc a la badia de Santa Ponça, ara fa exactament 769 anys.
La diada començà amb la concentració de naus cristianes a la badia de Santa Ponça a les cinc i mitja de l'horabaixa. Mitja hora després, es procedí amb el desembarcament dels cristians de les golondrines i la concentració de les tropes sarraïnes a la Creu de Santa Ponça.
L'acte, una festa cada any més arrelada entre els vilatans de Calvià, continuà amb la famosa i tradicional desfilada de cristians i sarraïns acompanyats de xeremiers i bandes de música. Com l'any passat, el ritual seguí els mateixos passos, amb l'única diferència que enguany els actes institucionals tingueren lloc tres dies abans de la lluita i no minuts abans de la diada.
La desfilada d'enguany comptà amb 19 colles, seguides dels clubs hípics d'Es Pas i Pony Club Calvià. Els onze moros i els vuit cristians que havien de lluitar seguiren el tradicional itinerari de de la Creu, iniciat per la via de la Creu fins al caló d'en Pellicer, on tindrà lloc el segon escamot, i després en direcció al carrer de Jaume I, plaça Rotonda (tercer escamot), i per acabar, l'esperada batalla final a la Platja de Santa Ponça, on els moros i els cristians lluitaren aferrissadament.
La jornada d'ahir, amb motiu de la celebració del 769è aniversari del desembarcament de Jaume I, finalitzà amb els jocs medievals a la platja a les nou del vespre, un sopar de pa i taleca en els campaments una hora més tard i una ballada popular organitzada per l'Associació Cultural Jaume I, amb els grups Aliorna, Al-Mayurqa, Música Nostra i revetla amb Swing.

Els municipis celebren la Diada de Mallorca  

Altres pobles com Muro, Búger, Costitx, Felanitx, Manacor, Santanyí i Sóller, entre d'altres, celebraren ahir la Diada amb diversos actes: a Palma s'organitzà una ballada popular a la plaça Major.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.