algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

La violació de dones, denigrant arma de guerra

Bianca Jagger denuncià a Palma la passivitat de les institucions internacionals en el conflicte bosnià

60224
Les conferències han estat organitzades per l'ONG Togheter in The World.

La guerra deixà moltes víctimes que avui encara pateixen les conseqüències, es violaren els drets humans i la dona «fou un blanc del conflicte». «La guerra de Bòsnia ha estat la de tots nosaltres, és avui encara una situació permanent, que de cada cop més passa en les fronteres del mateix país, guerres internes que responen a canvis socials. La dona ha sofert l'expressió darrere de la humiliació perquè s'ha utilitzat la violació com una arma de guerra». Així parlà Maria Helena Henriques, demògrafa i exrepresentant de l'ONU a la guerra de Bòsnia i actual directora del departament de Joventut de la Unesco, en el marc de la conferència Dona i Guerra. Un acte emmarcat dins la setmana organitzada per l'ONG Togheter in The World a favor de les refugiades bòsnies i que comptà amb la participació de Bianca Jagger.

Henriques manifestà que «les estadístiques assenyalen que 500.000 dones varen patir a Bòsnia alguna agressió, foren violades, algunes se suïcidaren i eren violades als camps de concentració fins que quedaven embarassades i els obligaven a tenir el fill», a la vegada que va enviar un SOS a la gent i la necessitat d'atenció cap a aquestes dones així com les famílies separades i oferir-los els mitjans perquè puguin continuar endavant».

Bianca Jagger és una activista a favor de la dona bòsnia i en coneix molt bé la situació. Durant 20 anys, l'exdona de l'Stone Jagger, ha lluitat per la defensa dels drets humans. «L'any 1993 vaig anar a Bòsnia a documentar les violacions de les dones, i realment va ser terrible. El que m'ha sorprès ha estat l'actitud de la Comunitat internacional davant la tragèdia», manifestà Bianca Jagger.

Així mateix va denunciar «la falta de valor de les institucions internacionals i els seus líders davant la guerra de Bòsnia i han donat una resposta lenta i ineficaç. A més els criminals de guerra no han estat perseguits ni tampoc hi ha intenció de fer-ho. Està passant el mateix a Kosovo».

Així mateix es va poder sentir el testimoni esgarrifant de dones teixidores bòsnies: Dina Tankovic i Ziba Sorlija. Parlaren dels patiments de la pèrdua de familiars i de la situació actual, habiten en un pis de serbis sense finestres ni mobles i l'única esperança és el treball manual.

L'acte va ser presentat per la consellera de Presidència, Rosa Estaràs, que va agrair la participació de les convidades i va recordar que «s'ha de fomentar sense descans la cultura de la pau». Assistiren a la conferència la model Maria Pineda, la dona del president del Govern, Maite Areal; i la presidenta de Thogeter in the World, Joana Caparrós.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.