algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Les pel·lícules 'Alcarràs', 'Un any, una nit' i 'Pacifiction' són els grans triomfadors dels XV Premis Gaudí

Les pel·lícules 'Alcarràs', de Carla Simón, i 'Un any, una nit', de Isaki Lacuesta, amb cinc, i 'Pacifiction', amb tres, han estat els grans triomfadors dels XV Premis Gaudí que s'han lliurat en una gala celebrada en el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i en la qual ha estat molt present la figura del cineasta Agustí Villaronga, mort aquest diumenge.

'Alcarràs' ha guanyat el guardó a Millor pel·lícula, a més de direcció, guió original, direcció de producció i especial del públic; 'Pacifiction' s'ha emportat el de Millor pel·lícula en llengua no catalana i els de direcció artística i fotografia, i 'Un any, una nit' ha aconseguit cinc premis, Millor guió adaptat, música original, muntatge, so i efectes visuals.

També 'Suro' ha estat una altra de les triomfadores de la gala amb tres guardons, les de Millor direcció novella i les de millor actor per a Pol López i actriu protagonista per a Vicky Luengo.

La nòmina de guardons per a intèrprets ha estat per a Ángela Cervantes com a actriu secundària pel seu paper en 'La maternal', pel·lícula que també ha sumat el d'interpretació revelació per a Carla Quilez, i Alex Brendemühl ha aconseguit el d'actor secundari per 'Històries per a no contar'.

'Los renglones torcidos de Dios', d'Oriol Paulo, s'ha emportat els Gaudí a millor vestuari i maquillatge i perruqueria; 'El sostre groc', d'Isabel Coixet, el de millor documental; 'Cinco lobitos', de Alauda Ruiz de Azúa, el de pel·lícula europea, i 'Tadeo Jones 3. La tabla esmeralda', el de film d'animació.

Homenatge a Villaronga

La gala dels Premis Gaudí, presentada per Llum Barrera, ha estat impregnada d'homenatge al cineasta Agustí Villaronga, mort aquest diumenge, que ha estat present en els discursos de la presentadora a l'inici, de la presidenta de la Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell i del Gaudí d'Honor, el crític cinematogràfic Jaume Figueras.

Durant l''in memoriam', un dels moments que ha aconseguit major ovació ha estat l'aparició de la fotografia del director mallorquí, en un vídeo que també ha recordat a altres persones relacionades amb el món del cinema que han mort aquest darrer any.

En recollir de mans de la presentadora Ana García-Siñeriz el Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter, el cronista cinematogràfic Jaume Figueras s'ha reivindicat com un «aficionat que ha estat precoç gràcies a uns pares amants del cinema».

Collell demana pressuposts

La presidenta de la Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, ha demanat durant el seu discurs que s'aprovin els Pressupostos de la Generalitat per a 2023: «Són necessaris per a tot».

Colell ha avisat que incrementar els recursos per a sectors com la cultura, l'educació i la sanitat no serà possible sense uns comptes, que considera que també permetran «retenir la fugida de talent».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Marc, fa dervers d'un any
Només de sentir la Carla Simon dir "estaria guai" me va entrar vomitera. Quanta mediocritat! I tot per una pel·lícula sobrevalorada que ni tan sols té un so audible.
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente