cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Uns premis Gaudí amb accent mallorquí

L'actriu mallorquina Rossy de Palma va ser la presentadora de la gala d'entrega dels VIII Premis Gaudí de Cinema que atorga l'Acadèmia del Cinema Català. | Toni Albir

'Truman', de Cesc Gay, és la gran triomfadora de la cerimònia dels Gaudí, els premis de l'Acadèmia del Cinema Català, que en aquesta vuitena edició han tengut com a amfitriona l'actriu mallorquina Rossy de Palma.

'Truman' ha aconseguit 6 premis: millor director, millor pel·lícula en llengua no catalana i millor guió. I premis també per a 3 dels seus actors: Ricardo Darín, millor actor protagonista, Javier Cámara, millor actor secundari, i Dolores Fonzi, millor actriu secundària.

El film de Cesc Gay ha desbancat així els altres títols que partien amb 12 nominacions: 'El Rey de la Habana' i 'Anacleto: agent secret', que s'han quedat amb 4 premis cadascuna.

Cal destacar també que el músic i compositor algaidí, Joan Valent, va merèixer el Gaudí a la millor música original, per la banda sonora d''El Rey de la Habana'. Valent no pogué assistir a la gala i en el seu nom recollí el guardó el pianista i compositor, Joan Martorell.

El cinema català ha entregat els seus guardons en una cerimònia amb més convidats -2.000- i més representació institucional de les fetes fins ara.

La presidenta de l'Acadèmia, Isona Passola, ha reclamat per a la cultura un lloc més preeminent. Ha recordat que està a la coa dels pressupostos i ha demanat al nou president de la Generalitat i al nou conseller de Cultura, presents a la gala, que en aquesta etapa «financerament més forta», la cultura ocupi el lloc que es mereix. “Sense cinema no hi ha cultura», ha acabat.

La vuitena edició dels premis també ha concedit el Gaudí d'Honor-Miquel Porter a l'actriu Rosa Maria Sardà. L'actriu no era a la gala perquè «està molt enfeinada», ha explicat Isona Passola, i ha recollit el premi el seu fill, Pol Mainat.

Els guanyadors

Millor pel·lícula en llengua no catalana: 'Truman', de Cesc Gay

Millor film: 'El camí més llarg per tornar a casa', de Sergi Pérez

Millor protagonista masculí: Ricardo Darín per 'Truman'

Millor protagonista femenina: Laia Costa, per 'Victoria'

Millor director: Cesc Gay, per 'Truman'

Millor actor secundari: Javier Cámara, per 'Truman'

Millor actriu secundària: Dolores Fonzi, per 'Truman'

Millor guió: Cesc Gay i Tomàs Aragay, per 'Truman'

Millor pel·lícula europea: 'Mandariinid'(Mandarines), de Zaza Urushadze

Millor direcció artística: Balter Gallart, per 'Anacleto: Agent Secret'

Millor direcció de producció: Josep Amorós, per 'Anacleto: Agent Secret'

Millor film documental: 'Game Over', d'Alba Sotorra

Premi al millor curtmetratge: 'El Adiós', de Clara Roquet

Millor film d'animació: 'Atrapa la bandera', d'Enrique Gato

Millor film per a televisió: '13 dies d'octubre', de Carlos Marques-Marcet

Millor fotografia: Josep Maria Civit, per 'El Rey de la Habana'

Millor muntatge: Raúl Román, per 'El Rey de la Habana'

Millor música original: Joan Valent, per 'El Rey de la Habana'

Millor so: Oriol Tarragó, Sergio Bürmann i Marc Orts, per 'Anacleto: Agent Secret'

Millor vestuari: María Gil i Sonia Segura, per 'El Rey de la Habana'

Millor maquillatge i perruqueria: Pablo Perona, Sylvie Imbert i Paco Rodríguez, per 'Nobody Wants the Night'

Millors efectes visuals: Lluís Castells i Lluís Rivera, per 'Anacleto: Agent secret'

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per IIII, fa mes de 8 anys

Mentre no sigui anti-noltros ja està mig bé. Podem prescindir d´un quillo motorista i no passa res, però treure-se de sobra artistes, sap un poc més de greu.

Valoració:5menosmas
Per En Figuera, fa mes de 8 anys

Fa un bon grapat d'anys vaig conèixer es germà de na Rossy de Palma i vaig coincidir amb ella un parell de vegades. El que puc dir és que simplement es Català no és es seu idioma vehicular (no era s'idioma "familiar" regular) tot i que el xerren i no tenen gaires problemes en comunicar-se amb ell. A es seu favor diria que no són "anti" res (saben perfectament que el que xerren és Català) ...però tampoc són "pro" res, i ja sabem com es vents hispanicides inclinen sa balança a es seu favor. Encara tenim sort que no se faci dir "Rossy de Palma ...de mallorca"

Valoració:8menosmas
Per j, fa mes de 8 anys

tit,pot esser que amb la ajuda de la ocb,els ajudem a veure la seva illa de naixament,d,una forma mes sencera,i amb personalitat pròpia.

Valoració:3menosmas
Per En Figuera, fa mes de 8 anys

Circulava un vídeo d'en jorge lorenzo (ell de molt jovenet) en es que deia literalment "Hola, soy JORDI Lorenzo y... bla... bla... Fins fa uns anys, quan l'entrevistaven a TV3 feia s'esforç i xerrava en Català, amb molt d'accent però el xerrava. Ara ja no diu ni una paraula ...i encara està per veure que a qualque carrera dugui alguna senya o faci menció a Mallorca, això sí, quan guanya no falta mai "s'estanquera". En aquest sentit és igual de trist que en rafel nadal, per molt que aquest sí el parli (contades vegades i quan l'interessa). Se veu que sa influència des pare d'en lorenzo (denunciat 1000 vegades per catalanòfob) sí ha tengut es seu pes.

Valoració:8menosmas
Per Siguem sincers, fa mes de 8 anys

Els GAUDI: CINEMA ESPANYOL FET AMB MITJANS CATALANS, RESPUS QUE AIXÒ.

Quina llàstima.

Valoració:4menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

Almanco anit va parlar en Català, jo me pensava que no en sabia. Ho va fer be, a veure si parla més sovint la nostra llengua.

Valoració:11menosmas
Per Tit, fa mes de 8 anys

La Rossy és tan mallorquina com en Jorge Lorenzo. Nascuts a Mallorca, i encara gràcies! Són, com els de Podemos i Ciudadanos, estrangers nascuts a Mallorca amb mentalitat colonialista.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente