algo de nubes
  • Màx: 18.28°
  • Mín: 8.69°
18°

El quarter general del Führer (1941)

Com no podia ser d'altra manera la premsa del «movimiento» dóna el seu suport a l'Alemanya nazi. Aquest desplegament mediàtic, ja dins la Segona Guerra Mundial molesta molt, com també és natural, als governs de les democràcies occidentals. Però també saben que no es pot esperar altra cosa d'una dictadura feixista.

Llegim: «Des del començament de la guerra contra Rússia, tots els comunicats importants tenen el seu punt d'origen en el quarter general del Führer. Poques persones saben on es troba aquest gran quarter.

Sembla que canvia de lloc segons les exigències de la guerra, que el traslladen en alguns dies i de vegades en poques hores al lloc oposat d'on es trobava. El nom de la localitat on radica ha estat en el més rigorós secret. Tant és així que els correus aeris que porten correspondència dirigida al quarter del Führer han d'aterrar a l'aeròdrom que els indiquen en clau i per ràdio mentre volen. El quarter, en principi, ha estat establert a localitats que permeten al Führer fer llargs passejos pels boscos en companyia del seu ca preferit, el mateix que a Bergstergaden. En el front oriental el quarter general del Führer està format per una serie d'automòbils capaços d'anar per les carreteres, per les pistes i per qualsevol terreny. Les seves cobertes poden ser canviades per teles de tendes de campanya en casos de calor extremada. El cap dels serveis de premsa, doctor Dietrich, ocupa un cotxe-sala on s'hi troba instal·lada una potentíssima ràdio.

Minut a minut són recollides les noves de l'estranger i del Reich, traduint-se totes les emissions estrangeres. El servei de premsa consta d'un cinema en el que es passen al davant del Führer totes les pel·lícules de la Wochenschau.

Segons quins dies Hitler rep alguns aviadors i s'entreté parlant amb ells. En senyal d'amistat els permet fumar al davant seu, ja que és sabut que a Hitler no li agrada l'olor de tabac.

Els capvespres es reuneix amb diversos soldats per sentir directament d'ells episodis de les batalles en les quals han pres part.
Regularment es reuneixen en el quarter general els caps dels cossos d'exèrcit en operació, o sia els mariscals Ritter, von Loch, von Bock i von Rundsted. En aquests darrers temps Rosenberg, secretari d'Estat per a avituallament, i Backe, que ha viscut a Rússia vint-i-dos anys, són habituals contertulis del quarter general, com a consellers del Canceller pel que fa a Rússia...»

I això a les primeres planes dels diaris amb una fotografia del Führer. I no lluny del requadre on es recollia l'articlet, un mapa d'Europa on es podia llegir: «Fins on arriba la creu gamada». Llavors el peu del plànol: «Des de Narvik a Sollum, des de Baiona als suburbis de Sant Petersburg oneja victoriosa la bandera del III Reich alemany, plantat pel sacrifici, per l'esforç i per l'esperit del poble, guiat pel geni d'Adolf Hitler.»

MIQUEL FERRÀ I MARTOREL

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.