cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 18°
18°

Neix Fred Astaire (1899)

Tal dia com avui neix a Omaha, Nebraska, Frederick E. Austerlitz, que amb el temps seria conegut en el món de l'espectacle i el cinema com Fred Astaire. De família d'immigrants austríacs, ningú no hauria sospitat com de famós havia de ser. Però ja el seu veritable llinatge era més que simbòlic. Austerlitz és un poble de Moravia on Bonapart derrotà els exèrcits d'Àustria i Rússia el 2 de desembre del 1805. Entre totes les victòries napoleòniques, segurament aquesta fou la més gloriosa, essent coneguda com la «batalla dels tres emperadors». Llavors, instants abans de la batalla de Moscou, el 1812, sortí un sol esplèndid. Bonapart, per tal d'animar els seus soldats, va dir, aleshores: Francesos! Aquí teniu el sol d'Austerlitz! i aquells mots esdevingueren llegendaris.

Tanmateix els habitants d'Austerlitz passejaven el nom d'una derrota i somniaven en la revenja, és a dir, amb l'èxit, un triomf i un èxit que Fred va conèixer, especialment quan formà parella artística amb Ginger Rogers, potser la parella de ball més famosa de la història. I és que ja essent infant petit, Fred Astaire es va sentir fortament atret pel ball, el mateix que la seva germaneta Adela. La seva mare els matriculà en un curs i els professors comprovaren que aquells germans tenien qualitats especials. El pare no estava, però, d'acord de veure el ball com una professió i va ser difícil convèncer-lo que aquest era el futur del nin i la nina. Fred, malgrat aquella resistència, seguí amb les seves i quan només tenia onze anys ja s'estrenà com actor de teatre. Llavors, al llarg de sis anys, germà i germana formaren parella artística de ball i anaren de ciutat a ciutat, formant part de companyies de revista. De 1917 a 1933 aconseguiren moltes crítiques favorables i quan la de Nova York els dedicà grans lloances, la seva bona sort, per a molts anys, dins el col·lectiu artístic ja estava decidida. Però la seva germana, enamorada el 1932 de l'aristòcrata britànic lord Charles Cavendish, fill dels ducs de Devon, consentí a casar-s'hi i abandonà els escenaris.

Durant alguns temps, Fred hagué de fer els seus musicals tot sol i el 1933 s'unia en matrimoni amb Phyllis Potter, de qui tingué dos fills. Aquell mateix any, David O. Selznick, cap de la RKO, li obrí les portes del cinema, malgrat els nombrosos enemics del ballarí i actor que el qualificaven d'home lleig per a la pantalla. Ballà amb Joan Crawfort a la pel·lícula Ànima de Ballarina i amb Dolores del Río a Volant cap a Río de Janeiro. En aquell film feia un número de ball amb una actriu rosseta, Ginger Rogers, i aquella actuació tingué tan gran èxit que ja el camí de Fred dins l'art cinematogràfic fou inacabable. Moriria a un hospital de Los Angeles el 1987, és a dir, als 88 anys. Tota una vida entregada a la dansa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.