algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

Les aventures de Bosko Petrovic (1937)

93812

Bosko Petrovic s'incorpora a l'aviació republicana espanyola. Membre de les Brigades Internacionals ja ha tingut el seu baptisme de foc com a comissari polític del batalló anomenat Sans Nom o també Des Neuf Nacionalités, format en aquelles dates a Casas Ibáñez i que poc abans de Nadal havia caigut derrotat a Montoro.

Dels set"cents homes inicials només dos"cents ho pogueren contar.
Així les coses, Petrovic, decideix de seguir la lluita com a aviador i a la batalla de Brunete el trobam formant part, com ens explica en un documentat article l'historiador Carlos Engel, de l'esquadreta nocturna d'Eriomenko, dotada amb Chatos I"15. De gener a juliol Petrovic aconsegueix d'abatre un nombre d'aparells enemics que no coneixem. El que si comptabilitza l'historiador Patrick Laureau és que el juny"juliol del 37 foren dos. I aquell estiu hi hagué un combat aeri sobre Villanueva de la Calzada. En aquella lluita caigueren abatuts vuit Fiats i un Heikel 51 de l'aviació feixista i dues Rata, tres Chato, un Natacha i un Katiuska dels efectius republicans. Un dels que caigueren fou Bosko Petrovic, apuntant"se aquella victòria el pilot del grup de García Morato, García Pardo. És interessant contar que abans d'esser pilot de guerra en el conflicte espanyol, Petrovic havia estat jugador de futbol i membre de la selecció nacional de Iugoslàvia. Havia jugat, fins i tot, a París, el 1935. Estant a Espanya, adoptà el pseudònim «Fernández García» i actuant a Villanueva de la Cañada i en el decurs de només dotze dies va abatre set avions feixistes, una gesta que li va valer esser molt conegut entre els combatents dels seus rengles. És evident que l'aviació jugà un paper decisiu en aquella guerra i també la propaganda, la guerra «psicològica». Mirau, per exemple, dos partes de les mateixes dates que fan referència als combats aeris: Per part dels feixistes: «El nombre de morts de l'enemic recollits per les nostres tropes passa dels dos"mil i n'hi ha molts més abandonats pels camps. Hi ha caigut en el nostre poder una bateria antiaèria, dos dipòsits de queviures i una gran quantitat de municions. Per part de la nostra artilleria antiaèria ha estat abatut un avió enemic dels que diuen rates. Són totalment falses les notícies emeses en el comunicat roig d'ahir i relatives a una fantàstica victòria aèria de l'enemic, potser volent desvirtuar la severa derrota que han tingut, tant a terra com en l'aire, on han perdut onze avions...»

I per part dels republicans: «L'activitat aèria fou molt gran. Malgrat els esforços de l'aviació enemiga per defugir el combat, hi hagué un enfrontament, en el decurs del qual aconseguírem d'abatre un caça alemany, que caigué entre les seves flames en els voltants de Puebla de Valverde...».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.