Planten alzines d'aglà dolç a la finca pública de Mortitx per conservar la diversitat genètica d'aquesta espècie

El conseller Joan Simonet ha manifestat que «amb aquesta actuació, la Conselleria posa de manifest el seu compromís amb la preservació del territori, la biodiversitat i el coneixement vinculat a les varietats locals»

TW
0

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, per mitjà de l'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) i l'Institut Balear de la Natura (IBANAT), ha plantat més de 50 exemplars d'alzines d'aglà dolç (Quercus ilex) a la finca pública de Mortitx (Escorca). L'objectiu principal és conservar la diversitat genètica d'aquesta espècie i donar valor al seu llegat natural i cultural de les Illes Balears que, sovint, és desconegut per gran part de la població.

El conseller Joan Simonet ha expressat que «amb aquesta actuació a la finca de Mortitx, la Conselleria posa de manifest el seu compromís amb la preservació del territori, la biodiversitat i el coneixement vinculat a les varietats locals». A més, ha afegit que «iniciatives com aquestes poden ajudar al desenvolupament rural, i també ser un recurs educatiu i una font d'innovació per al futur del sector agroalimentari de l'arxipèlag».

«Cada aglà és un fragment d'història. Suposa un llegat viu que pot alimentar el futur i que té un gran potencial agroalimentari, ambiental i, fins i tot, gastronòmic», ha assenyalat Simonet.

El projecte té la finalitat de conservar varietats tradicionals d'alzines dolces seleccionades al llarg de segles per les seves qualitats i el seu interès cultural, ambiental i gastronòmic, fora del seu hàbitat natural. De fet, les feines varen començar amb una tasca acurada de prospecció i identificació de varietats dolces d'alzina arreu de Mallorca, incloent-hi finques públiques com Son Amer. Això ha permès catalogar una trentena de varietats locals, moltes amb noms tradicionals com avellaneta, de la campaneta, de castanya, de la senyora o d’en Cremat. Amb la selecció rigorosa de mudes d'aquestes varietats, s'han empeltat brots produïts al Centre Forestal de les Illes Balears (CEFOR), que posteriorment s'han plantat a la finca pública de Mortitx.

La iniciativa, impulsada de manera conjunta per l'IRFAP i l'IBANAT, s'emmarca dins un conveni de col·laboració més ampli entre ambdues entitats, amb el suport del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) i la col·laboració tècnica de l'Associació de Varietats Locals.

Les finques públiques: reservoris de biodiversitat

Aquesta plantació forma part d'una estratègia més àmplia del Govern per convertir les finques públiques en espais de conservació activa de la biodiversitat agrícola i forestal de les Illes Balears. Així, la col·lecció d'alzines plantades a Mortitx se suma a altres actuacions com la plantació d'oliveres tradicionals a s'Alqueria Vella (Artà), dins el Parc Natural de la Península de Llevant, la col·lecció de cirerers a la finca pública de Planícia i la de garrovers, ametllers i figueres a la finca pública de Son Real.

«Aquestes iniciatives mostren un model de gestió que combina la conservació genètica agrícola i forestal amb la recuperació de coneixements tradicionals i el foment de les varietats locals. Les finques públiques gestionades pel Govern tenen un paper clau per esdevenir laboratoris vius on la ciència i la tradició s'uneixen per protegir el patrimoni de les Illes Balears», ha subratllat el conseller Simonet.