cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

March adverteix al futur Govern que «l'escola ha salvat el català» i que no desperti el conflicte lingüístic

El conseller d'Educació i Formació Professional en funcions, Martí March, ha advertit al futur Govern que «despertar el conflicte lingüístic és tirar gasolina a un tema sensible que ara no suposa un problema als centres».

El conseller ha convidat al Partit Popular i a Vox a «tenir seny i aprendre dels errors, perquè el tema lingüístic és fàcil d'encendre i difícil d'apagar, i treure el tema del català és posar bastons a les rodes en la millora real de l'educació».

«L'escola ha salvat el català», ha assegurat March, i ha afegit que ara no existeixen problemes lingüístics a les escoles i que les polítiques lingüístiques han de continuar treballant l'ús social del català més enllà dels centres educatius, però que no s'ha de deixar que el tema del català distregui de la resta de polítiques educatives.

Aquestes declaracions han tengut lloc en la trobada de la Mesa Sectorial d'Educació que aquest dimarts ha aprovat la constitució de la Comissió de seguiment de l'Acord Marc de l'Ensenyament Públic i el seguiment del Pla d'Infraestructures.

El director general de Planificació, Ordenació i Centres, en funcions, Antoni Morante, i el secretari general en funcions, Tomeu Barceló, a més de la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, també han participat de la trobada.

El conseller en funcions ha explicat que «som conscients que hi ha coses per fer i que mai no s'arriba a fer tot el que un desitja, però és evident que entre la realitat educativa que deixam en relació amb el que ens vàrem trobar, hi ha una diferència copernicana. I això és fruit de la feina de la Conselleria d'Educació, però sobretot agraïm la feina de tota la comunitat educativa perquè tothom ha remat amb la idea d'aconseguir l'estabilitat del sistema educatiu, de la tranquil·litat».

Per la seva banda, Antoni Morante ha confirmat que el curs començarà sense problemes. «Estam planificant el nou curs des de tots els punts de vista, és a dir, l'escolarització, els grups de pública i concertada, les quotes de professorat que ja inclouen l'acord marc, i les infraestructures».

Morante ha afegit que faran un traspàs en condicions, de manera que es pugui garantir un bon inici de curs. En aquest sentit, Tomeu Barceló ha explicat que es deixen tots els contractes del curs següent ja fets, «com els de transport escolar, les licitacions dels menjadors escolars i cafeteries, hem allargat el projecte d'inversió dels auxiliars administratius als centres educatius fins a final d'any i s'han tancat totes les licitacions de neteja dels centres de secundària i FP».

Barceló ha explicat que, a més, es lliurarà als nous responsables un informe del traspàs de funcions i de l'execució pressupostària. En aquesta execució està consignada la carrera professional docent que s'ha de pagar a partir de primer de setembre i l'augment de quota pel curs que ve. Pel que fa als contractes que queden per executar a finals d'any, que ja haurà de signar el nou Govern, ha dit que «comptarà amb fons suficients per fer-ho».

Per altra banda, la Mesa Sectorial ha aprovat avui també la creació oficial de la subcomissió de seguiment del Pla d'Infraestructures Educatives, que també es deriva de la posada en marxa de l'Acord Marc.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Tranquils!, fa dervers d'un any
És que si el desperten... tots els que ens hem abstingut tornarem a la marea verda. Quatre anys i res més!
Valoració:2menosmas
Per llonguet, fa dervers d'un any
El català es reposa. La imposició és del castellà.

Per això la paraula "mallorquí" sempre es refereix al català, mai al castellà. Hi heu reparat?

El català és tan nostre que li deim mallorquí. El castellà és tan imposat que li deim foraster.
Valoració:4menosmas
Per Guillem Genovart i Bonnin, fa dervers d'un any
Mallorquins que pateixen autoodi, immigrants Espanyols en mentalitat de colonitzadors, immigrants estrangers que no és volen integrar amb la indiosincracia de les Illes, partits estatalistes que no fan absolutament res per preserva la nostra identitat, llengua i cultura, Un anglomerat de poders fàctics fins i tot d’origen illenc que només miren el seu ego, tot aquest còctel és una verdadera bomba destructiva del nostre poble.
Valoració:11menosmas
Per antifa, fa dervers d'un any
OK. Cierre la puerta al salir.
Valoració:-4menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
El "conflicto lingüístico" lo han fomentado y lo fomentan los que promueven la imposición totalitaria del catalán.
Valoració:-10menosmas
Per Inca, fa dervers d'un any
Te els nassos de no haver fet literalment res perquè la llengua avanci, i ve a predicar als que vendran darrere? Que tengui ben clar que l'esquerra ha perdut en part també per culpa seva: per com ha tractat al professorat durant 8 anys i pel seguidisme a Madrid en l'aplicació més estricta possible de la LOMLOE.
Valoració:14menosmas
Per xisca, fa dervers d'un any
Podrem perdre moltes batalles, però SEMPRE guanyarem la guerra. La nostra llengua no morirà amb vosaltres. Vos heu fet insuportables i ja no sabeu ni qui es la vostre mare.
Valoració:16menosmas
Per Emigrante, fa dervers d'un any
Despertar el conflicto?

Valoració:-1menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa dervers d'un any
Després d'intentar minvar la presència del català en la Sanitat i en l'Educació, i d'imprimir les proves de català del C2 a Madrid amb frases exclusivament en castellà, ara va el P.S.O.E. i ens vol fer creure que és federalista, defensor de l'Espanya plural, del multilingüisme... Res millor que comprar actors, que fan creure el compromís de Ferraz amb la segona llengua més parlada de l'Estat espanyol. I ara a demanar el suport del vertader catalanisme. I a fer-se fotos en manifestacions per fer-hi currículum. El P.S.O.E. ja s'ha identificat. I bé (I B, P.S.I.B.).
Valoració:15menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa dervers d'un any
@Destroyer, ojalá hablaras inglés, que se supone que es la lengua competidora de mi apreciado castellano (lengua de mi padre), porque me avergüenza que haya hispanohablantes como tú, que lo único que destruís es España, como lo hicisteis hasta 1898 y seguís sin reconocerlo. Desconozco a quién representas, pero aquí nadie ha barrido el espíritu del Estatuto de Autonomía, que reconoce la lengua catalana como la oficial de Balears, y la necesidad de promoverla. P.P. y Més suman mayoría absoluta y P.P. y P.S.M. tienen experiencia de pactos. Cuidadín, no vayáis de sobrados, que os la vais a pegar. Por si fuera poco en Felanitx y Porreres el P.P. ha pactado con el P.I., sí los socios del P.N.V., y los de VOX, estos "destroyers" que llegan al gobierno barriendo, vais a mirar a otro lado porque sois unos muertos de hambre desesperados por pagar la hipoteca del chalet o los estudios del año escolar en Hawaii a los niños, como buenos sumisos a los amigos que os derrotaron en 1898. Desde entonces les limpiais las botas a los Estados Unidos de América y rezando en latín los domingos dejáis de ser latinos. Renegados. Menos mal que Bildu escribe un correcto castellano y Rufián es un excelente orador en la lengua de Cervantes. Vosotros váis a acabar hablando mandarín o abriendo la boca por lo que sea a cambio de un par de dólares. Y, sí, defiendo la lengua catalana, española según el marco legal actual, y no voy contra el castellano. No vale que te hagas la víctima y te pongas a llorar ante la debilidad de la lengua de Castilla, solicitando subvenciones. Un castellano de Palencia o Burgos os daría una paliza si os ponéis a llorar porque en la escuela hablan catalán. Como si es en Netflix. El verdadero espíritu castellano solo pretende que en casa se hable bien castellano y se ponga bien la mesa, comiendo todos juntos y a la vez. Los salvapatrias sois una vergüenza para la Castilla originaria. Solo queréis pasar facturas a la Administración Pública. El Opus Dei manifestándose porque puede perder subvenciones por segregar géneros. Lloricas. Claro, los participantes del negocio de la educación privada del Opus Dei tienen necesidad de cobrar subvenciones para tener nóminas de 500.000€ anuales, que con menos no se puede vivir. Id con cuidado, sobre todo si firmáis el pacto con el P.P. en un prostíbulo. Suerte.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente