algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

MÉS promet impulsar una Llei de Llengües que reconegui el català com a llengua oficial de l’Estat

MÉS per Mallorca ha defensat aquest dijous la necessitat de millorar l’ús social de la llengua catalana i treballar per la seva plena normalització. Segons el seu coordinador i candidat a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, que ha comparegut acompanyat del candidat al Consell, Jaume Alzamora, «la lluita per normalitzar la llengua pròpia d’aquest país és la lluita per la cohesió social i l’autoestima com a poble, ens trobam en un moment d’emergència lingüística i cal actuar». En concret, i entre altres mesures, els ecosobiranistes han anunciat que impulsaran una Llei de Llengües que reconegui el català com a llengua oficial de l’Estat.

En aquest sentit, des de MÉS per Mallorca consideren que cal posar fi a «l’anomalia que suposa que la llengua catalana no sigui reconeguda com a oficial a Espanya i a la Unió Europea». Així, Apesteguia i Alzamora han anunciat que MÉS per Mallorca impulsarà una Llei de Llengües estatal que estableixi com a oficials totes les llengües de l’Estat i que, en conseqüència, dugui a l’oficialització del català a les institucions comunitàries. Aquesta Llei haurà de garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants i promoure i garantir l’ús del català com a llengua pròpia de l’Estat, i no només d’un o diversos territoris.

A més, els ecosobiranistes han recordat diverses propostes per tal d’actuar sobre «l’emergència lingüística» en què es troba la llengua catalana, com són dotar les empreses de les eines adequades per facilitar la seva comunicació en català, donar valor al Consell Social de la Llengua, dotar l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics de majors recursos, vetllar pel compliment dels programes d’immersió lingüística als centres educatius, garantir l’acollida lingüística, assolir la reciprocitat plena entre tots els mitjans audiovisuals de l’espai comunicatiu en català, o establir programes de suport econòmic per a joves creadors de continguts digitals en aquesta llengua, entre d’altres. Segons Alzamora, «l’ús del català ha d’anar més enllà de l’administració i l’escola, hem d’implicar el sector privat en la lluita per la normalització de la llengua i la cohesió social».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Felanitxer, fa 10 mesos
Totalment d'acord amb Emergència lingüística i amb Fàtima, si és cert això de Calvià.

M'ha fet mal i tot veure el fulletó del PI de Felanitx en castellà. Si és cert que MÉS per Mallorca fa el mateix segons a on, ja podem replegar i tancar sa paradeta.

Molt, però molt, decebut amb el que MÉS per Mallorca ha consentit al Govern aquests 8 anys. Una autèntica vergonya. Baixades de calçons una darrera l'altra, i mentrestant els nostres suposats drets lingüístics arrossegats per enterra.

Una autèntica pena no poder votar MÉS per Menorca.
Valoració:5menosmas
Per Cupaire de Palma, fa 10 mesos
La Cup Crida per Palma es la solució.
Valoració:3menosmas
Per Fàtima, fa 10 mesos
Per això la propaganda electoral de MES a Calvià està en bilingüe. Fantasmes!
Valoració:5menosmas
Per És just i necessari, fa 10 mesos
Fa falta una llei que protegesqui les llengues de l'Estat que no son la castellana. Com també fa falta una altra llei que tipifiqui com a delicte el fet d'omplir la Història de mentides amb finalitats ideològiques i polítiques.
Valoració:6menosmas
Per Català, única llengua oficial a ca nostra, fa 10 mesos
És necessari que, simultàniament, també sigui l'única llengua oficial dins el seu domini lingüístic.
Valoració:6menosmas
Per Emergència lingüística, fa 10 mesos
Emergència lingüística després de vuit anys de Govern que havia de ser progressista. Ells mateixos reconeixen el fracàs, el retrocés, quan diuen que estam en situació d'emergència. Com que no han fet els deures, ara hi ha corregudes desesperades. Nova Llei de Llengües? Res, burocràcia. Basta i sobra la legislació actual, si hi hagués voluntat política, però el PSOE sap que després de les eleccions, Més tornarà a fer bonda.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente