cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Un grup de juristes de Mallorca demana a la Junta Electoral que es puguin aprofitar les eleccions municipals per a fer consultes sobre qüestions polítiques incloses als programes electorals

Un grup de juristes de Mallorca s'ha dirigit a la Junta Electoral Provincial d'Illes Balears per a formular una consulta, segons el que es preveu en l'article 20 de la Llei orgànica 5/1985, de Règim Electoral General (LOREG).

En l'escrit presentat, els juristes demanen a la Junta Electoral que, en cas que ho sol·liciti qualsevol candidatura de les quals concorren a les eleccions municipals que se celebraran el pròxim 28 de maig, autoritzi una experiència pilot d'àmbit exclusivament local perquè puguin realitzar una o diverses preguntes als seus electors sobre continguts del programa electoral. Per a això s'empraria el revers de la papereta de votació que, en qualsevol cas, i tal com estableix la LOREG, ha de ser sempre autoritzada per la pròpia Junta Electoral.

Al costat del seu escrit, els juristes inclouen un informe en el qual es reprodueixen i comenten els articles 4.2, 70.1, 70.3, 81.3, 95.4, 96.2 i 97.3 de la LOREG per a exposar que ni d'aquestes normes, ni de cap altra de la llei, es pot deduir cap oposició a l'autorització per part de la Junta Electoral de la proposta que s'inclou en la consulta plantejada.

Respectant en tot moment el secret de vot i altres normes establertes en la legislació vigent, es tracta d'una experiència pilot que, d'autoritzar-se, exclou qualsevol conseqüència jurídica.

Segons expliquen els impulsors, amb la proposta presentada pels juristes es persegueixen, principalment, quatre objectius que detallen:
«1. Proporcionar a les candidatures informació valuosa de les opinions dels seus votants sobre un o diversos temes d'interès general plantejats per les pròpies candidatures. Aconseguiran una informació que no podrien obtenir per cap altre procediment.
2. Estimular la participació en les eleccions municipals, els percentatges d'abstenció de les quals són més elevats que en la resta de comicis i que, a Illes Balears, també són superiors a la mitjana estatal.
3. Contribuir a centrar l'atenció de l'electorat en els continguts concrets dels programes electorals, cosa no fàcil d'aconseguir enmig de l'ambient que creen les campanyes electorals.

4. Cridar l'atenció als partits polítics i als seus representants en les Corts Generals perquè es plantegin la reforma de la LOREG, una llei que va ser aprovada en 1985.

En qualsevol cas, expliquen, «es tracta d'una experiència pilot l'àmbit de la qual es limitaria al dels municipis en els quals uneixi o diverses candidatures manifestessin interès per participar, proporcionant a l'electorat aquesta nova oportunitat d'expressar la seva opinió a les persones en les quals dipositaran la seva confiança el mateix dia de les votacions».

El grup de juristes signants de la consulta lliurada a la Junta Electoral el componen José Castro, Ferran Gomila, Juan Calatayud, Josep de Luis i Mar de la Loma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Uf, quin embull!, fa dervers d'un any
Aquests juristes se deven pensar,que tothom és tan llest com ells. Sensen tenir en compte, que una gran majoria de la població és ,amb perdó, tan curteta que és incapaç de llegir un cartell avisant, per exemple, de l' horari de recollida de mobles vells, o d'interpretar una nota, o una carta oficial o bancària, o de llegir una.noticia completa, quedant-se amb els titulars, que a molts diaris (no parlo d'aquest) estan malèficament mal redactats aposta, per canviar la opinió política de les masses en favor d'uns o en contra d'altres.
I si hi ha una gran part del poble que és així, com se pot ficar una consulta popular extra a unes eleccions?
I llavors,també hem de pensar en els pobres ciutadans als que sense estriar-ho, els ha tocat ser a les taules electorals en diumenge, cobrant només cinquanta o seixanta euros de misèria, per treballar deu, dotze o tretze hores seguides. Perque no és humà que se'ls obligui a estar i a treballar dues o tres hores més, per haver afegit urnes extres alienes a les eleccions.
Que facin les consultes altres dies, que al cap i a la fi, a Espanya tenim una convocatòria menys d'eleccions que a la majoria de països democràtics, perque noltros no podem estriar.al cap de l'estat i per tant, és una convocatòria d'eleccions que no se cel.lebra.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente