algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

MÉS reclama un nou pacte polític que blindi l'autogovern de les Balears «per millorar les condicions de vida de la ciutadania»

En el ple del Parlament d'aquest dimarts de matí, MÉS per Mallorca ha defensat una Proposició No de Llei perquè el Parlament considerés il·legítima «l'aprovació dels Decrets de Nova Planta, l'ocupació militar posterior i la imposició de la política, administració, legislació i cultura de Castella».

Amb aquesta PNL, que no ha estat aprovada, la formació volia que s'instàs el Govern espanyol a promoure un nou procés constituent i reclamava superar l'Estatut de 2007 i «obrir una negociació per un nou pacte polític que blindi l'autogovern, els interessos i els drets i les llibertats» dels pobles de les Balears.

El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas 'Collet', ha defensat la PNL assegurant que «cal que l'Estat passi pàgina, tanqui el capítol històric i jurídic d'aquesta il·legítima imposició unilateral i compensi als territoris afectats amb la restitució dels seus drets de sobirania».

Des de la formació ecosobiranista han explicat que «els drets històrics dels pobles de les Balears, com a nacionalitat, són anteriors a la Constitució espanyola i a l'Estatut d'Autonomia, però més enllà de la provada legitimitat històrica i legal hi ha la imperiosa necessitat de millorar la vida de la ciutadania de les Balears».

A continuació, han assenyalat i denunciat «l'incompliment per part de l'Estat de l'actual acord polític entre les Balears i el Regne d'Espanya: l'Estatut d'Autonomia» a través de diversos punts exemplificatius.

Durant els torns d'intervenció, la portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, ha defensat «la necessitat de reformar la Constitució per blindar i garantir més drets, més autonomies i autogovern».

Per la seva banda, el diputat del PP, Manuel Lafuente, ha assegurat que «la majoria de ciutadans de les Balears se senten europeus, espanyols i de cadascuna de les seves illes dins d'aquest marc jurídic de l'Estatut».

Josep Melià, portaveu d'El Pi-Proposta per les Illes Balears, ha coincidit en alguns punts de la proposta de MÉS, encara que no ha compartit l'afirmació obre que la Constitució està «superada», sinó que considera que «hi ha aspectes que necessiten revisió».

L'última intervenció ha estat la del diputat del PSIB Joan Ferrer, que ha valorat «una reforma de l'Estatut, però no a força d'invocar el Decret de Nova Planta perquè pot retreure a altres qüestions anecdòtiques».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
“Mejorar las condiciones de vida de la ciudadanía”.
Así. A porta gayola.
Muy concreto todo.
Un alarde de ingenio y sentido común.

-Chicos, hagamos un brainstorming de ideas, que hay elecciones en nada.
-Y si mejoramos las condiciones se vida de la ciudadanía?
-Joer, chico. Lo has clavado. Cómo se nota esa UOC. Una Dirección General para este mozo!.
Valoració:0menosmas
Per Mallorquín, fa dervers d'un any
Creéis que estos parásitos de menys superarán el 5% las próximas elecciones? Yo creo que no…
Valoració:1menosmas
Per Normal, fa dervers d'un any
Els polítics amb tota aquesta comèdia de l'autonomisme viuen molt confortablement. Basta veure lo grassos que estan.
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente