algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Armengol assegura que amb el traspàs de Costes «es culmina l’autogovern d’aquestes illes»

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, han signat aquest divendres l’acord que permetrà transferir les competències de Costes a la Comunitat Autònoma i que serà efectiu a partir del 1r de juliol del 2023.

A l'acte de signatura, que s'ha celebrat després d'una reunió de la Comissió Mixta per a la Transferència de Costes, hi han assistit també la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

Es tracta del traspàs competencial més important des de l’arribada a la gestió autonòmica de l’Educació i la Sanitat i, després de la reunió al Consolat de Mar, Francina Armengol ha explicat que «avui fem possible una reivindicació històrica» i es resol «una anomalia, que era que un territori insular no tingués les competències sobre el seu litoral i la seva costa» i que, per tant «era una competència fonamental des del punt de vista polític i de gestió».

La presidenta del Govern ha recordat que «s'està negociant amb els consells insulars la transferència de litoral en rústic» i que l'objectiu és «aprofitar aquests mesos per a compassar els dos traspassos» i que es puguin fer de manera simultània.

Francina Armengol també ha celebrat que aquest acord arribi «quan complirem 40 anys del nostre Estatut d'Autonomia i res culmina millor l'autogovern d'aquestes illes que la transferència de competències». En aquest sentit, la presidenta ha recordat que aquests acords «es donen quan hi ha un govern a Espanya sensible a la qüestió» i ha agraït el compromís a la ministra i el govern que «perquè mai havíem aconseguit en tan poc temps tantes coses per a la ciutadania d'aquestes illes».

Per part seva, Miquel Mir ha assegurat que el traspàs competencial «permetrà gestionar i decidir sobre una franja territorial estratègica de cara al present i el futur de les Illes Balears, alhora que ens permetrà establir una millor i major coordinació entre les polítiques ambientals i territorials de la Comunitat Autònoma». El conseller ha definit aquestes competències com a estratègiques també en el sentit que donen eines «a l’hora de lluitar contra el canvi climàtic i incrementar la resiliència de la nostra franja costanera, que és fràgil i vulnerable».

Així, a partir de l’estiu que ve seran les Illes Balears les responsables de gestionar, atorgar i vigilar les autoritzacions d’usos de temporada del domini públic maritimoterrestre, les zones de servitud de trànsit (és a dir, els primers sis metres des de la ribera de mar) o les concessions demanials que incorpora la Llei de Costes, que són les requerides per a situacions com explotacions d’aqüicultura o concessions que impliquen usos privatius i que requereixen ser-hi per un temps superior a quatre anys.

Des del punt de vista pressupostari, el traspàs implica fer arribar a les Illes Balears 1.306.704,88 € per a la gestió d’aquesta competència. També se subroguen 18 treballadors i treballadores, sis vehicles i la seu de la Demarcació de Costes, situada a Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Endavant, fa dervers d'un any
N'estau segur? Perquè, de moment, tant el CN del Molinar com tota la rada del Portitxol depenen de l'Autoritat Portuària de Balears i, és més que evident, que de Port de Palma no en tenen res.
Es ben segur que el CN del Molinar hagués subsistit de dependre de la Comunitat i no del organisme estatal AP de Balears... El mateix pot passar amb tota la rada del Portitxol, inclòs el seu centenari club nàutic conformat per gent de Mallorca aliena a l'especulació de les marines...
Valoració:1menosmas
Per Obvi, fa dervers d'un any
Ens veurem a les urnes.
Valoració:0menosmas
Per Demostrat, fa dervers d'un any
Ja ho sabíem, però això que diu Armengol demostra una altra vegada que no creu en el federalisme que predica. Res que no sigui la independència no és útil i desgraciadament la independència a les Illes no la defensa ningú, cap partit. Propagandes al marge.
Valoració:8menosmas
Per No tant, fa dervers d'un any
No li treuré jo la importància, que en té i molta.
Però la cessió de competències no està tancada ni molt manco. Falta transferir la gerència de Justícia, els ports i aeroports i cedir la gestió dels permisos d'estrangeria, que malgrat la competència sigui estatal, el treball se pot passar a una altra administració.
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente