muy nuboso
  • Màx: 17.17°
  • Mín: 11.35°
16°

El Parlament urgeix a suspendre les deportacions a l’Afganistan, establir corredors humanitaris i acollir refugiades

La Sala de Passes Perdudes del Parlament ha acollit la lectura d'un manifest sobre la situació de les dones i les nines a l'Afaganistan que ha estat signat pels grups parlamentaris Socialista, Popular, Unidas Podemos, Ciudadanos, MÉS per Mallorca, El Pi-Proposta per les Illes Balears i, pel Grup Parlamentari Mixt, per la diputada Sílvia Tur de Gent per Formentera-PSIB-EUIB.

El president del Parlament, Vicenç Thomas, ha obert l'acte i ha manifestat que el Parlament de les Illes Balears vol mostrar el seu compromís amb el compliment dels drets fonamentals de les persones i, avui especialment, amb els drets i llibertats de tot el poble afganès. Per aquest motiu, diputats de diversos grups parlamentaris, ha avançat el president, han procedit a la lectura d'una manifest per a expressar la preocupació per la situació de l’Afganistan, i per a donar suport a les mesures de protecció adreçades a garantir i protegir la integritat del poble afganès, i els drets de les seves dones i nines, les quals després d’anys d’avanços, ara veuen com l’igualat i la llibertat aconseguida, pateixen un greu retrocés.

Manifest

L’arribada al poder dels talibans a l’Afganistan ha provocat una immensa preocupació en les institucions europees i en la comunitat internacional per la situació dels drets humans del país, especialment de les dones i les nines.

Un de cada dos menors a l’Afganistan patirà desnutrició severa enguany, segons estimacions d’UNICEF.

Amb l’anterior règim talibà entre 1996 i 2001 les dones no tenien drets, no podien sortir de casa soles, ni tan sols per anar al metge, ni tampoc podien estudiar o fer feina, participar en la vida social o política. Les dones afganeses no tenien cap instrument per protegir-se de la violència de gènere a la que estaven exposades de manera permanent i quotidiana, obligades a matrimonis indesitjats o a la maternitat. La imposició del burca és el símbol de la desaparició de les dones de la vida pública i la seva esclavitud.

Després de vint anys d’una democràcia incipient en què les dones han conquerit drets com el de l’educació (actualment hi ha 3,3 milions de nines que reben educació) o l’accés a la universitat, la llibertat d’anar soles pel carrer, conduir un cotxe o de rebre assistència sanitària -segons l’OMS durant aquests anys el 87% de la població, incloses les dones, varen poder rebre-la- s’ha vist truncada durant el que duim del 2021 pels talibans, que han ocupat per complet l’Afganistan i han restaurat l’estat de terror cap a les dones que hi va haver fins a l’any 2000.

La vida de les dones afganeses ens importa, per la qual cosa, consideram urgent que el Govern de les Illes Balears, d’Espanya i la Comunitat Internacional, inclosa l’ONU, la UE i tots els països que formen part d’ella, emprenguin les accions necessàries per evitar la tragèdia, donant suport a la vida, la seguretat i els drets de les dones afganeses. D’aquesta manera estarem complint tant amb la legislació autonòmica en matèria de la promoció de la igualtat entre dones i homes i en la cooperació internacional, així com l’objectiu 5 de Desenvolupament Sostenible relatiu a igualtat de gènere.

Garantir la seguretat, la protecció i la dignitat dels seus ciutadans, en particular els grups més vulnerables com dones, infants i minories, és la major responsabilitat i deure de qualsevol govern. Les nines han de seguir podent anar a l'escola, tenir accés a l'atenció mèdica i poder treballar i moure lliurement. Els drets de les dones i les nines no són negociables per a nosaltres.

El Govern de les Illes Balears ha estat pioner per oferir-se al Govern d’Espanya en acollir dones i nines de l'Afganistan en qualitat de refugiades o sol·licitants d'asil i poder contribuir a garantir la seva vida i la seva integritat. L’Institut Balear de la Dona ha reclamat prioritat per a les dones activistes, universitàries, les sanitàries, docents que estan en major risc perquè estan en la diana dels talibans.

Per altra banda, el Govern d’Espanya ha promogut una declaració de la Unió Europea per vetllar per la seguretat i drets de les dones i nines de l’Afganistan, ha plantejat davant les institucions europees la seva disposició a donar suport a les dones afganeses i acollir a les que corren més risc i ha organitzat el dispositiu per tal de repatriar persones que han col·laborat amb el Govern d’Espanya.

Per tot l’anteriorment, els grups aquí presents:

1. Mostram la nostra preocupació per la situació a l’Afganistan, particularment per la situació de les dones i nines i ens comprometem a treballar per evitar que es vulnerin els seus drets fonamentals.

2. Donam suport al Govern de les Illes Balears en la proposta d’acollir dones i nines afganeses en qualitat de refugiades o sol·licitants d'asil i poder contribuir a garantir la seva vida i la seva integritat, dins l’estratègia nacional i europea.

3. Instam el Govern de les Illes Balears i d’Espanya a adoptar mesures de protecció adreçades a aquells homes i dones que es trobin en situació de risc per ser defensors dels drets humans així com de dones activistes i professionals que durant aquests anys han treballat per la construcció de la llibertat i democràcia a l’Afganistan.

4. Instam la Unió Europea a què organitzi i distribueixi urgentment ajuda humanitària. Demanem al Servei d'Acció Exterior i a la Comissió que avaluïn ràpidament les necessitats, juntament amb altres donants internacionals, i estableixin canals de distribució.

5. Instam la Unió Europea a seguir de prop la conducta dels talibans, especialment pel que fa als drets de la dona, la seguretat de les minories i dels nins i nines. Afganistan no s’ha de tornar a convertir mai més en un refugi segur per als terroristes. L'incompliment d'aquestes línies vermelles ha de conduir a sancions, aïllament diplomàtic i la retallada de l'ajut directe al desenvolupament de la Unió Europea per a les entitats relacionades amb l’estat.

6. Instam el Govern de l’Estat a treballar juntament amb la Unió Europea per tal d’establir corredors segurs humanitaris per aquelles persones sol·licitants d’asil puguin ser traslladades a un territori segur, facilitant la seva mobilitat i protecció internacional.

7. Instam la Unió Europea a la suspensió de les deportacions a l’Afganistan i a treballar en una política migratòria eficaç, que vagi a l’arrel dels problemes i causes que obliguen les persones a migrar, alhora que eviti els desastres humanitaris i que garanteixi la plena protecció de les persones migrades i els seus drets.

8. Reconeixem la tasca humanitària i de seguretat per al poble afgà desenvolupada aquests anys per les Forces Armades espanyoles així com als empleats públics, personal de l'ambaixada i col·laboradors del Govern d’Espanya.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.