algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

MÉS reclama regular les comissions bancàries i proposa crear una banca pública per a «evitar els abusos»

MÉS per Mallorca ha registrat al Parlament una Proposició no de Llei per a instar l'Estat a regular el cobrament de les comissions bancàries. Segons el portaveu del partit, Miquel Ensenyat, el cobrament d'aquestes comissions resulta abusiu, ja que «comptar amb un compte bancari és, avui dia, un servei bàsic imprescindible». De la mateixa manera, la proposta contempla que el Banc d'Espanya proporcioni alternatives de dipòsit de doblers per a les persones que no volen o no poden pagar comissions a bancs privats. En aquest sentit, Ensenyat ha recordat que és «gairebé obligatori comptar almenys amb un compte obert en un banc per a poder rebre els ingressos de la nòmina, pensió o per a fer determinats pagaments que han de efectuar-se necessàriament mitjançant transferència bancària».

D'acord amb la iniciativa presentada, els bancs ofereixen normalment la possibilitat d'eliminar comissions en els seus comptes si els usuaris garanteixen determinats ingressos mensuals elevats o es contracten altres productes financers. Així, segons la diputada i portaveu de MÉS a la comissió d'Hisenda, Joana Aina Campomar «resulta clarament injust que els que menys tenen siguin els que més comissions acabin pagant».

En aquest context, Campomar ha recalcat que des de MÉS per Mallorca «no podem, ni volem oblidar, que bona part del sector bancari espanyol ha vist augmentat de forma exponencial la seva cartera de clients i en conseqüència el seu volum de negoci, gràcies a l'absorció d'un gran nombre de caixes d'estalvis i altres entitats bancàries, que prèviament havien estat rescatades amb diners públics».

Per això ha insistit el fet que l'Estat espanyol va injectar 51.000 milions d'euros a les entitats bancàries per a sanejar-les. «Més de deu anys després, el sector bancari no només ha estat salvat amb els doblers de tots i de totes, sinó que ara ens trobem aquí a les Illes Balears amb un servei deficient, que ha tancat la meitat de les seves oficines des de l'any 2007 i on s'han perdut centenars de llocs de feina».

Davant tot aquest panorama, MÉS planteja la creació d'una banca pública que posi els interessos del conjunt de la ciutadania per damunt dels d'un sector concret. «La frase 'la banca sempre guanya' s'ha convertit per desgràcia de les ciutadanes i ciutadans de les Illes Balears en un constant recordatori dels abusos que s'estan produint en els últims anys en el sector bancari i la pujada de les comissions a clients per bona part de les grans corporacions bancàries és el darrer exemple», ha conclòs Ensenyat. De fet, la mitjana anual de comissions bancàries és de 140 euros als usuaris menys vinculats –aquells que no tenen serveis com targetes, assegurances o hipoteques contractats– encara que hi ha entitats que arriben fins els 240 euros.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.