cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

Unidas Podemos proposa que el Congrés espanyol aprovi que el nom de la llengua catalana a les Balears és «Balear»

El 24 de juny de 2020, L'actual Presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, quan encara era diputada al Congrés espanyol, va presentar una Proposició no de Llei en la qual proposava que la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats aprovi:
«1. Reconèixer i declarar la unitat de la llengua catalana, sense que aquest fet suposi menysprear altres denominacions existents.
2. Rebutjar qualsevol mesura que imposi impediments normatius, administratius, tècnics o socials als ciutadans de les comunitats autònomes on aquesta llengua és oficial i propiciar el poder viure amb normalitat i amb garanties aquesta unitat lingüística.
3. Instar el Govern (espanyol) a reconèixer públicament i oficialment la unitat de la llengua catalana, a corregir els serveis, ens i polítiques públiques que la qüestionen i a vetllar perquè cap institució pública o empresa privada de l'estat espanyol fomenti el secessionisme lingüístic català en la seva activitat.
4. Impulsar les mesures necessàries per a garantir que la comunicació entre els governs territorials que tenen el català com a llengua oficial puguin utilitzar-lo en les seves relacions oficials.»

Un any després, quan la PNL és a punt de votar-se, el grup parlamentari d'Unidas Podemos ha sorprès tothom en presentar unes esmenes en les quals usa una terminologia que, com a mínim a les Balears, només usa una excèntrica minoria negacionista de la unitat de la llengua catalana.

En una de les esmenes diuen: «reconèixer i declarar la unitat de la llengua denominada catalana a Catalunya, valenciana a la Comunidad (SIC) valenciana i balear (SIC) a les Illes Balears, sense que aquest fet suposi menystenir altres denominacions existents».

En una altra esmena parlen de llengua «catalana-valenciana-balear» i en una altra proposen que sigui l'Instituto Cervantes qui sigui el «garant» de la unitat de la llengua.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Es Foraster, fa mes de 2 anys

'proposen que sigui l'Instituto Cervantes qui sigui el «garant» de la unitat de la llengua'...... Amb gent com aquesta, qui necessita enemics?

Valoració:14menosmas
Per Maria, fa mes de 2 anys

Aquesta esmena va ser retirada. La informació no és actual. El diari hauria d'oferir una informació actualitzada i correcta.

Valoració:1menosmas
Per Félix, fa mes de 2 anys

Bon dia,
Estaria bé corregir la notícia, sobretot quan fonts del partit ja han informat que va ser un error d'un tècnic, i que es va retirar l'esmena. A més, de votar a favor el contingut original de la iniciativa.
Crec que com a mitjà de comunicació, també s'hauria d'informar de la correcció.
Gràcies.

Valoració:9menosmas
Per Per culpa vostra, covards!, fa mes de 2 anys

Els que encara se pensen, que votar a partits nostros al Congrés i al Senat és tudar el vot i que per aquest motiu voten a partits espanyolistes,poden revisa aquest raonament, perque per mor d'aquesta decisió de vot, els nostres enemics a l'ombra vestits amb pell de xai, esquarteraran la nostra llengua una i una altra vegada fins a fer-la desaparèixer.
Per a jo, la única diferència que hi ha entre aquesta gent i els feixistes, és que almanco els segons no amaguen les seves intencions, mentres que aquests ens claven la ganiveta per l'esquena.
Però també és per mor de les maldats que fan alguns podemistes envejosos i ressentits, aprofitant el poc poder que li queda al seu partit, que de cada pic Podemos s' ensorra més i més.

Valoració:1menosmas
Per Carles, fa mes de 2 anys

Veien com Podemos esta castellanitzam el Consell de Mallorca, no m'estranya aquesta proposta.

Valoració:4menosmas
Per Flastomía, fa mes de 2 anys

La proposta está redactada en extremeny, "murciano" o canari? Potser en guatemaltec...

Valoració:5menosmas
Per Pobleret, fa mes de 2 anys

També poden propasar que el castellà de la Rioja es digui Riojano i el de Santander idioma Cantabro. Quina curtor!

Valoració:5menosmas
Per Vos votarà na Rita., fa mes de 2 anys

Aquests forasters inadaptats que pululen per dins de Podemos que s'en vagin a comandar al seu poble o que s'en vagin a on els vulguin. Però que deixin d'embrutar i de destruir la nostra cultura i la nostra llengua.
Desgraciats!

Valoració:3menosmas
Per Vidrier, fa mes de 2 anys

Els forasters es pensen que a colònies el nom de la llengua es pot baratar de manera impune i fàcil.
Varen haver de deixar la seva terra i creuen poder posar noms "ex novo".
El cas de "Podemos" és patètic. Hi abunden anticatalanistes que mesclen incultura i prejudicis.
Un partit que havia de reconèixer la plurinacionalitat de l'estat!
En realitat. al Principat s'han aliat amb la dreta (ajuntament de Barcelona) i han volgut posar pals a les rodes de l'alliberament nacional català (al Parlament de Catalunya: Coscubiela. Franco Rabell i d'altres)
Són uns aprofitats de la política.

Valoració:15menosmas
Per Ja ho val!, fa mes de 2 anys

El final del punt 1 de la Proposició no de Llei de Laura Borràs fomenta el secessionisme lingüístic, com queda demostrat amb les esmenes d'Unidas Podemos.

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente