algo de nubes
  • Màx: 18.84°
  • Mín: 9.02°
18°

Més per Menorca vol posar fi a «l’abús» que fa el Govern dels decrets llei

Més per Menorca ha registrat una Proposició de Llei de modificació de la Llei del Consell Consultiu per tal que aquest organisme vetlli perquè els decrets llei que aprova el Govern s’ajustin a l’Estatut d’Autonomia. «Com a mínim», ha explicat el diputat Josep Castells, «perquè es garanteixi el compliment de l’article 49 sobre els àmbits en què pot legislar el Govern i s’analitzi si trepitgen les competències dels consells insulars».

Amb aquest objectiu, Més per Menorca proposa que –previ al seu debat de validació per part del Parlament– el Consell Consultiu s’hagi de pronunciar sobre aquestes qüestions en un termini de 15 dies mitjançant un informe preceptiu.

«Tenim l’exemple del famós Decret Llei 8/2020 que permetia l’ampliació dels hotels i que modificava, tot vulnerant l’Estatut d’Autonomia, la Llei de Pressupostos», ha apuntat el portaveu del grup parlamentari, qui ha afegit que «no hi ha mecanismes per corregir això, més enllà de recórrer al Tribunal Constitucional, el que resulta extremadament difícil per les majories parlamentàries que requereix aquesta via».

La iniciativa dels ecosobiranistes, emmarcada en la defensa que fa el partit de la radicalitat democràtica i el respecte a la sobirania popular, neix de l’abús que està fent l’Executiu de la legislació «a cop calent» a base de decrets llei. «Si bé els 15 decrets llei de l’any passat podien estar justificats per la urgència de la pandèmia, ara mateix no té sentit que seguim pel mateix camí, ja que en el que duim d’any, se n’han aprovat 5», ha afegit Castells.

A banda d’això, Més per Menorca argumenta que els decrets llei, a banda d’eludir tràmits essencials que fan que la norma final estigui prou pensada i reflexionada, s’aprofiten per a modificar qüestions que no són urgents i que s’haurien de canviar per la via ordinària.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.