algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

Campomar: «Els partits estatals sempre estafen la gent d'aquestes illes, fan un cantet aquí i un altre a Madrid»

A proposta de MÉS per Mallorca el Parlament ha aprovat aquest dimarts una iniciativa perquè el govern de Pedro Sánchez garanteixi que la compensació de la insularitat sigui «justa i real» i que el fet insular sigui «una prioritat» en l'agenda del Govern espanyol.

La proposta aprovada per la Cambra insta l'Estat a «reconèixer la important contribució econòmica» que fan les Balears i les Illes Canàries, que sumen el 22% del PIB espanyol, segons ha apuntat duran la defensa de la iniciativa la diputada Joana Aina Campomar. La iniciativa de MÉS també demana al govern de coalició que «faci front a les problemàtiques que comparteixen les dues comunitats insulars, com ara la massificació, la incidència de l'activitat turística sobre el medi ambient i el territori i la necessitat de regular el lloguer turístic». Així mateix, la formació sobiranista ha plantejat que es facin canvis legislatius perquè es reconeguin les malalties professionals dels col·lectius del sector turístic i que s'inclogui la perspectiva de gènere entre les malalties freqüents que actualment són reconegudes com a comunes.

Durant la defensa de la Proposició no de Llei, Campomar ha recordat que un any després de la formació del Govern espanyol el Ministeri de Transició Ecològica «té una secretaria general que fa feina per a revertir el repte demogràfic de la despoblació, però cap departament té en compte la problemàtica específica de la insularitat». De la mateixa manera, segons Campomar, «la insuficient connectivitat crònica amb la Península, s'ha vist agreujada per la Covid-19 a nivells quasi de no connectivitat. I un any després no hi ha cap acció el Govern espanyol per assumir les mesures correctores suficients del problema del transport per via aèria i marítima que assegurin una connectivitat suficient i que les economies no es ressentin tant del fet de ser extrapeninsulars, en referència al cost afegit que suposa la importació de quasi totes les mercaderies».

En aquest context, la diputada ha assegurat que és «imprescindible eliminar les restriccions derivades de l'aplicació de la 'regla de mínims' en el transport de mercaderies per a compensar el sobrecost del transport i ajudar a la competitivitat de les empreses. Una situació intolerable ja en situació normal, però encara més intolerable amb aquesta crisi de la Covid-19».

Amb la mateixa contundència, Joana Aina Campomar ha criticat que el mateix Govern espanyol «un any després tampoc no fa comptes complir amb el REB aprovat el 2018 que realment compensi la nostra insularitat amb bonificacions fiscals, fons d'insularitat i compensacions pel transport públic, ni compensar el deute històric derivat de l'infrafinançament acumulat entre 3.000 i 5.000 M€». Així ha assenyalat que el Govern espanyol «no sap on se situen les illes balears al mapa, ni per part del PP abans ni ara per part de Pedro Sánchez que diu 'isla de Palma' per xerrar de Mallorca».

Amb tot, Campomar ha insistit a destacar que PSOE, PP i Ciudadanos han vetat al Senat una Comissió d'insularitat en la qual es debatin i s'aprovin propostes per a compensar la insularitat, proposada pel senador autonòmic Vicenç Vidal, mentre sí han donat suport a una Comissió permanent de Repte Demogràfic. «Com sempre, estafen la gent d'aquestes illes, fan un cantet aquí i un altre a Madrid. Perquè la ponència d'insularitat que han impulsat al Senat és una ponència d'un sol ús, d'estudi, temporal, que s'extingirà quan l'estudi hagi acabat», ha conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Solleric, fa mes de 3 anys

Estafen, si, com Unió Mallorquina i deMes...

Valoració:1menosmas
Per Estafen!, fa mes de 3 anys

Sí, estafen! Aquesta és la paraula correcta. I si jo fos aliat del govern, els meus vots anirien lligats a deixar de ser estafats. Eps: però amb mesures reals, no simbòliques!

Valoració:1menosmas
Per Estafen?, fa mes de 3 anys

Estafen? És molt greu, aquesta acusació. Jo no voldria compartir govern amb partits estafadors.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente