algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

La Plataforma per la Llengua insta els partits catalanistes a exigir la dimissió immediata del ministre espanyol de Cultura per fragmentar el català

177499

La Plataforma per la Llengua reclama la dimissió del ministre espanyol de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, per unes publicacions a les xarxes socials en què defensa obertament que el català i el valencià són llengües diferents. L'ONG del català considera que la provocació gratuïta del ministre «ha traspassat tots els límits del que es pot considerar tolerable, especialment tenint en compte que es tracta del titular del ministeri que hauria de vetllar per la protecció, promoció i difusió de la llengua catalana a tot l'Estat espanyol».

La setmana passada, el ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, manifestava a Twitter: «Europa parla alemany, francès, italià, espanyol, portuguès... Espanya, nació sobirana, parla castellà, la nostra bella llengua comuna, i parla català, basc, gallec, valencià... Europa és forta amb el reconeixement de la seva diversitat cultural i lingüística. Espanya, també».

De seguida, varen ser moltes les persones i organitzacions com la Plataforma per la Llengua que varen criticar que el Govern espanyol promogui la fragmentació de la llengua catalana tractant el català i el valencià com a dos llengües diferents.

Però l'endemà el ministre va insistir en la fragmentació. Escrivia a Twitter: «Cada dia estic més convençut de la importància del Dret (democràtic, és clar) no només per organitzar la convivència en pau i en llibertat, sinó perquè tothom entengui la seva dimensió performativa i normativa. El Dret pot decidir que «una cosa que no ha estat, sigui». Pot decidir, per exemple, que algú que no ha nascut a Espanya sigui espanyol, que la unió de dos homes és matrimoni o que la llengua que parlen els valencians es diu valencià (art. 6 de l'Estatut). Als essencialistes això no els agrada, però així és. Afortunadament».

Atesa aquesta insistència inacceptable, la Plataforma per la Llengua ha enviat una carta als portaveus al Congrés i Senat espanyols d'ERC, Junts, PDeCat, CUP, En Comú Podem, Compromís i MÉS per Mallorca per instar-los a demanar formalment la revocació immediata del ministre Uribes. En la carta, l'ONG del català també els demana que es comprometin a no col·laborar amb cap iniciativa de l'actual executiu espanyol fins a obtenir la rectificació i el compromís públics d'aturar a tots els ministeris l'actual política acientífica de fragmentació de la nostra llengua. Per exemple, en els webs o aplicacions electròniques dels serveis públics de l'Estat espanyol, gairebé la meitat (el 44,33%) que tenen algun contingut en la nostra llengua separen entre català i valencià.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per idò sí, fa mes de 3 anys

Es comunment admès que dos textos idèntics o amb petitíssimes diferències pertanyen a la mateixa llengua, però si es tracta de documents oficials poden pertànyer a dues distintes. Ja es va veure amb la Constitució. I al mateix temps, dues modalitats de llenguatge prou diferenciades, si així li convé a l'Estat, poden ser, sense admetre-hi discussió, la mateixa llengua. Quines coses!

Valoració:3menosmas
Per Joan, fa mes de 3 anys

Això ja fa massa temps que dura. Només començar la época pre-democratica ja es va començar a dividir la identitat lingüística als països mediterranis que parlem la mateixa llengua, signe d'identitat principal i que pretenen abolir perquè no hi hagi una conexió vehicular per poder identificar un territori comú. No és nou. Hi hauríem d'haver trobat ja una fórmula i un resposta a tot això. VI segueixen la carrera i ara hi tornen amb la immersió lingüística. En fi. Per desgràcia jaces el pa de cada dia.

Valoració:8menosmas
Per Carreroblancovoladorrrr, fa mes de 3 anys

Si el molt honorable senyor ministre 'Rodríguez' hagués posat que a EspaÑa es parla castellà i andalús (...una llengua que, al meu judici, té moltes més diferències amb el castellà que el valencià i el català), probablement a hores d'ara ja no seria ministre i, probablement, aniria camí d'esdevindre pres polític!

Valoració:10menosmas
Per Estornell, fa mes de 3 anys

L'argument del ministre és ben flac: la llei pot decidir moltes coses però no pot canviar la realitat. I a més pot ser emprada per causar mal; per exemple, hi havia un temps que a Espanya s'empresonava legalment els homosexuals. Per tant, la llei en sí no és garantia de bondat si a darrera no hi ha bones persones.

Valoració:7menosmas
Per Embullen la troca, fa mes de 3 anys

Una de cal, això que el castellà no serà llengua vehicular a Catalunya (o ho era?) i una d'erena, això que ara diu el ministre. I d'questa manera fins que hauran aprovat los Presupuestos Generales del Estado. D'esprés serà quan riurem de veres!

Valoració:7menosmas
Per Joanet, fa mes de 3 anys

Al final tot és una pura qüestió de noms, però s'ha de veure també el costat positiu del fet que els portals ministerials espanyols tenguin una versió "en català" i una altra "en valencià": d'una banda, la presència catalana és doble que la de les altres llengües; i de l'altra banda, qualsevol que compara les dues versions veu que són iguals, amb només qualque petit detall que les distingeix, que pot passar inadvertit als qui no siguin filòlegs; i això és la millor manera de convèncer els incrèduls que català i valencià és la mateixa essència amb nom diferent. No basta posar etiquetes diferents a una mateixa realitat per a fer-ne dues realitats diferents. A part d'això, però, el Ministre faria bé de callar...

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente