cielo claro
  • Màx: 22.63°
  • Mín: 13.08°
22°

El Govern destina tres milions d'euros a fomentar l'autoconsum fotovoltaic

La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius té previst destinar el 2020 tres milions d'euros al foment de l'autoconsum energètic a les Balears, amb la intenció de sumar 500 noves instal·lacions amb una potència de 5 megawatts (MW).

Segons han explicat aquest dijous, enguany ja s'han registrat més de 2.000 sol·licituds, quan en 2019 es va arribar al miler. Des de la Conselleria han assenyalat que aquestes instal·lacions suposen «un estalvi en la factura elèctrica» i per això s'està estudiant la possibilitat d'incrementar la partida destinada a l'autoconsum.

Les Balears compten actualment amb un total de 1.264 instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic repartides per tot el territori, la qual cosa suposa una potència total de 17,7 MW i la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic ha detectat un «interès creixent» per part de la població per a l'autoconsum energètic.

Segons ha informat la Conselleria, més de 300 instal·lacions (1,4 MW) varen ser finançades durant 2019 per a la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic amb fons Feder. Tots els municipis de les Illes, han apuntat, compten amb alguna instal·lació a excepció de Banyalbufar, Escorca, Estellencs, Fornalutx i Mancor de la Vall. Els municipis amb més potència instal·lada són Palma, amb 3.900 quilowatts (kW), Maó amb 1.533 kW i Marratxí amb 1.003 kW.

D'altra banda, si es té en compte la potència per habitant, els municipis més destacats són Son Servera amb 54 watts (W) per habitant, Maó amb 53,6 W per habitant i Es Migjorn Gran amb 43,7 W per habitant. Si s'analitza la potència instal·lada en relació amb el consum d'electricitat de cada municipi, els que tenen una major ràtio d'energia autogenerada són Santa Eugenia amb 13,9 watts per megavat hora (W/MWh), Maó amb 11,4 W/MWh i Binissalem amb 9,8 W/MWh.

No obstant això, des de la Conselleria han destacat que el percentatge d'autoconsum en relació amb l'electricitat generada no arriba a cap municipi a superar l'1,4 per cent, una xifra que «es treballarà per a continuar augmentant», amb la finalitat d'aconseguir una sobirania energètica amb fonts renovables, tal com s'estipula en la Llei de canvi climàtic i en els objectius de descarbonització de les Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.