algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.57°
16°

El Govern preveu una caiguda del PIB del 31% a les Balears

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha informat aquest dilluns que la caiguda del PIB a les Illes pot ser del 31,6% per la crisi econòmica sorgida arran de la gestió sanitària i social del coronavirus. Així ho ha assegurat en roda de premsa telemàtica, en la qual, acompanyat pel director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, ha explicat l'estudi d'impacte econòmic de la COVID-19 a les Balears realitzat pel Govern.

En aquest sentit, ha subratllat que el Govern ha treballat en tres possibles escenaris en funció de com funcioni el consum, la inversió empresarial i la demanda turística. Així, la Conselleria treballa sobre un escenari intermedi, en el qual preveu una arrencada «molt moderada» de la temporada turística a l'agost.

L'estudi de la Conselleria de Negueruela inclou moments de recuperació més pròxims i uns altres més llunyans: mantenir la parada de l'activitat fins al 25 d'abril, per exemple, tendrà un impacte sobre el PIB de Balears del 3,8% i sobre l'ocupació de les Illes d'un 3,6%. Quant a l'impacte posterior a l'aixecament de l'estat d'alarma, el conseller ha explicat que es valora la reducció del consum, la reducció de la inversió i la caiguda de la demanda turística.

L'escenari en què treballa la Conselleria inclou una caiguda del PIB de l'1,9% per la baixada en el consum, una reducció de la inversió del 50% (amb un impacte sobre l'ocupació del 7,1%) i un descens del 19,6% del PIB com a efecte de la caiguda en la demanda turística, que es reflectiria en una reducció del 16,3% en l'ocupació.

Així, l'impacte total seria, si es compleixen les projeccions del Govern, de 9.273 milions d'euros, un 31,6% del PIB, i 147.732 llocs de treball, una caiguda de l'ocupació del 29,2%. «Ens trobam davant una situació inèdita, sobrevinguda i mai viscuda per aquestes Illes», ha afirmat Negueruela, qui també ha reivindicat que «ara és moment de grans pactes».

«Ningú és responsable d'aquesta situació i ningú ha de ser responsable de deixar algú enrere», ha afegit el conseller. En aquest sentit, Negueruela ha demanat a la Unió Europea que «estigui a l'altura de les circumstàncies si vol ser una unió de debò». Davant aquesta situació, Negueruela també ha reivindicat la necessitat d'un pla específic d'ajudes per a les Balears que neixi des del Govern espanyol i que tengui en compte «les característiques específiques del teixit productiu i el fet insular». En aquest sentit, Negueruela ha recordat que el turisme és el motor econòmic de les Balears i «ja va ajudar l'Estat en moments de dificultats», motiu pel qual «aquest sector ha de recuperar ara el suport del govern central».

D'altra banda, el conseller també ha explicat que la Direcció General de Treball ha registrat ja 18.000 Expedients de Regulació d'Ocupació (ERTO), la qual cosa equival, aproximadament a 158.000 treballadors. D'aquesta manera, les dades s'acosten ja a les previsions inicials de la Conselleria. Del total de ERTO rebuts, s'han resolt ja uns 4.200, el que suposa un 23% del total.


Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.