algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

El govern espanyol suspèn el diàleg amb Catalunya pel pànic a la mobilització de la Dreta

La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per calmar els ànims en una setmana complicada arran de les esmenes als pressupostos presentades pels partits independentistes i la manifestació convocada diumenge a Madrid pels partits de dreta contra la confusa figura del relator.

Calvo ha llançat un missatge contundent i pessimista: no pot tirar endavant la taula de partits polítics tal com es va pactar en la primera reunió entre Sánchez i Torra. Acusa els partits independentistes de no acceptar el marc de diàleg: «Els independentistes no accepten que la canalització del diàleg sigui en el camp estricte de les possibilitats legals.»

També els ha acusat de plantejar condicions que no són acceptables: «Mai acceptarem un referèndum d'autodeterminació, mai. La sortida política de Catalunya ha de ser en el marc de dret. Tenim l'obligació de mantenir l'ordre constitucional.»

Calvo ha assegurat que hi ha dos marcs de negociació, la comissió bilateral, que -ha dit- «ha estat clarament menyspresada pels partits conservadors», però que «recull una llei orgànica»; i la taula de partits catalans, en què -ha recordat- ni Ciutadans, ni el PP ni la CUP han volgut asseure's.

També ha repartit resposabilitats contra els partits de dreta: «Les dretes no ajuden al diàleg, treuen profit electoral de l'agitació constant.»

Des de Catalunya

Per la part catalana, el vice-president del govern, Pere Aragonès, i la portaveu, Elsa Artadi, han sortit al pas de les declaracions de la vice-presidenta espanyola, Carmen Calvo.

Artadi ha lamentat que l’estat espanyol hagi «decidit d’abandonar el diàleg», que el PSOE «hagi decidit de cedir davant aquells que estan en contra de la democràcia, del diàleg i de la política». També ha criticat que al govern de Pedro Sánchez li hagi faltat «coratge» perquè el diàleg passi «de la retòrica a la realitat».

Aragonès ha dit que el govern espanyol «ha renunciat al diàleg» que havia d’obrir la porta «a una solució política per a Catalunya i per a l’estat espanyol». Ha acusat la Moncloa d’haver trencat el diàleg i ha insistit que la Generalitat continuarà asseguda a la taula de negociació. «Avui calen solucions polítiques a un problema polític», ha dit. Ha afegit que no es pot demanar a una de les parts que abandoni el seu projecte polític, en referència al referèndum d’autodeterminació.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per betzol, fa mes de 5 anys

¿Parles des tres per cent?

Valoració:-1menosmas
Per Sebastià, fa mes de 5 anys

Com gosen parlar de la "unidad de España" si son tants caps tants barrets? Ai, el interesos particulars que n'arriben a ser de dolents. No és la política la que fa lladre al candidat, és el teu vot el que fa que el lladre es converteixi en politic.

Valoració:3menosmas
Per Pobleret, fa mes de 5 anys

Fantàstic!! NI relator, ni taula de partits, ni dialeg, ni res de res. Només una manifestació ultranacionalista espanyola de dretes i ultra-dreta ii demà tot arreglat. Però tot, tot: Catalunya, atur, deutes... Nivell, nivell polític. Quina misèria!

Valoració:3menosmas
Per No m'ho crec, fa mes de 5 anys

No crec que hagi anulat les conversacions amb Quim Torra, per mor d'uns pobres ultres sense un minim d' intel.ligència, però amb moltes ganes de fer mal a Catalunya.
O bé ha rebut moltes presions d'un cert sector del seu partit, que no té res de socialista, o bé han decidit amb Torra dur les reunions en secret per poder treballar tranquils.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente