algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

[DOCUMENT] ETA comunica per carta que «tanca el seu cicle històric de 60 anys»

ETA ha comunicat per carta a agents polítics i socials que «tanca el seu cicle històric de 60 anys» i desmantella totes les seves «estructures». El text, datat el 16 d'abril, i remès abans de conèixer-se que a principis de maig procediria a la seva dissolució, fa una crida a la «responsabilitat de tots» davant la seva desaparició i «reconeix el sofriment provocat com a conseqüència de la seva lluita».

La carta íntegra

A Euskal Herria, 16 d'abril del 2018

Estimats/des senyors/es:

Per mitjà d'aquesta comunicació us volem donar a conèixer la decisió que Euskadi Ta Askatasuna acaba de prendre. ETA ha decidit donar per acabats el seu cicle històric i la seva funció, donant fi al seu recorregut. Per tant, ETA ha dissolt completament totes les seves estructures i ha donat per acabada la seva iniciativa política.

D'aquesta manera, com a conseqüència del canvi estratègic de tota l'esquerra abertzale, ETA ha portat a terme el procés iniciat el 2010, amb la intenció d'obrir un nou cicle polític a Euskal Herria.

En aquest procés les referències fonamentals han estat la Conferència d'Aiete i el final de la violència armada que ETA va anunciar tres dies després. Va ser un esforç per aconseguir donar a l'època de confrontació armada un final ordenat, racional i constructiu. La majoria de vosaltres vau ser testimonis directes d'aquella oportunitat i, molts de vosaltres, també en vau ser ferms impulsors. Per desgràcia, la Declaració d'Aiete no va poder recórrer el seu camí, malgrat coincidir amb la voluntat de la majoria de ciutadans bascos, els estats francès i espanyol ho van fer impossible des del seu inici.

Tanmateix, ETA va decidir seguir endavant. Més enllà de la Declaració d'Aiete i d'un hipotètic procés de negociació, Euskal Herria va ser el punt de partida i l'objectiu de tota la seva activitat. Així, va complir els compromisos presos fins aleshores i va adquirir nous compromisos. En la seva acció més significativa, ETA va donar al poble les seves armes i va deixar en mans de la societat civil la responsabilitat del seu desarmament.

El poble és també el receptor fonamental d'aquesta última decisió:

Perquè ETA es va formar del poble i al poble torna.

Perquè es fonamenta en la confiança en la força del poble.

I, sobretot, perquè vol fer una aportació al camí cap a la consecució de la pau i la llibertat a Euskal Herria.

En efecte, ETA amb les decisions d'aquests últims anys ha apostat, amb valentia i responsabilitat, per sacsejar la situació de les últimes dècades i per la construcció del futur des d'un punt de partida nou.

Aquesta decisió tanca el cicle històric de 60 anys d'ETA. No supera, en canvi, el conflicte que Euskal Herria manté amb Espanya i amb França. El conflicte no va començar amb ETA i no acaba amb el final del recorregut d'ETA.

Al llarg dels anys, s'han fet nombrosos esforços per encarrilar per vies racionals el conflicte polític. S'han posat en marxa sessions formals de negociació, s'han dut a terme converses secretes i s'han presentat innombrables propostes. No hem estat capaços d'arribar a acords, ni entre ETA i el govern, ni entre els agents bascos. És una responsabilitat compartida i ETA assumeix la part que li correspon.

La falta de voluntat per solucionar el conflicte, i les oportunitats perdudes, entre d'altres, ha provocat l'allargament del conflicte i ha multiplicat el sofriment de les diferents parts. Sigui com sigui, ETA reconeix el sofriment provocat com a conseqüència de la seva lluita.

Euskal Herria està ara davant d'una nova oportunitat per tancar definitivament el cicle de conflicte i construir el seu futur entre tots. No repetim els errors, no deixem que els problemes es podreixin. Això només seria font de nous problemes.

Anys de confrontació han deixat ferides profundes i cal donar-los la cura adequada. Algunes encara estan sagnant, perquè el sofriment no és cosa del passat.

Per mitjà d'aquesta carta, i amb tota humilitat, ETA us vol fer arribar una última opinió. En la seva opinió, la solució del conflicte i la construcció d'Euskal Herria us necessita a tots vosaltres, perquè el futur és responsabilitat de tots.

Els que hem estat militants d'ETA, per la nostra part, volem confirmar el nostre compromís en embarcar-nos totalment en aquesta tasca, cadascú des del lloc que consideri més oportú, amb la responsabilitat i honestedat de sempre.

Euskadi Ta Askatasuna

E.T.A.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.