algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

El PI vol recuperar la Llei de Normalització Lingüística del 1986

La proposta del PI demana derogar la llei de Bauzá que no exigia com a requisit el català per a treballar a la funció pública i «castellanitzar» els topònims

Concentració a Palma contra la modificació de la llei del govern de Bauzá que eliminava el coneixement de la llengua catalana com a requisit per a ser treballador de l'administració pública de les Illes Balears, i «castellanitzar» els topònims. | dBalears

El PI ha fet públic aquest dimecres que ha presentat una proposició de llei al Parlament per tal que en el proper ple del 3 de novembre es debati la modificació de la Llei de Normalització Lingüística i recuperar la versió aprovada per consens l'any 1986 que reconeix al català el protagonisme de ser la llengua pròpia de les Illes Balears. Aquesta llei va ser modificada l'any 2012 pel govern de José Ramón Bauzá.

Amb la modificació de la llei, el govern de Bauzá eliminava el coneixement de la llengua catalana com a requisit per a ser treballador de l'administració pública de les Illes Balears, i «castellanitzar» els topònims que fins llavors, regits per la llei de 1986, s'escrivien en català i d'acord amb el preceptiu informe de la UIB.

La Llei 9/2012, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va introduir a la seva Disposició Final Primera una important modificació de la Llei 3/1986, de 19 d abril, de normalització lingüística a les Illes Balears. Segons la proposta que fa el PI «la llengua catalana com a llengua pròpia de les Illes Balears continua essent una llengua que requereix el suport i implicació de les nostres institucions». La modificació de la normativa en qüestió «tan sensible sempre s'ha de fer de manera equilibrada, serena i consensuada. Atès que la Llei 9/2012 no va reunir aquests requisits, el més prudent és retornar a la situació anterior a aquesta modificació recuperant el pacte que es va establir entre tots els partits amb representació parlamentària l’any 1986».

Més per Menorca s'hi posiciona a favor
MÉS per Menorca donarà suport a la proposta del PI, i recorda que aquesta voluntat ja va quedar expressada en els Acords pel Canvi i en l'acord del Consell de Govern de dia 25 de juliol, pel qual s'encomanava a la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques l'inici de la tramitació de l'avantprojecte de llei de modificació de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la CAIB que el Govern Bauzá va modificar unilateralment, i a través de la qual va modificar també, entre d'altres, la Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears.

«La modificació que proposa el PI coincideix el 100 per cent amb l'articulat anterior a la modificació de Bauzá, i coincideix el 100 per cent amb la modificació que el Govern de les Illes prepara a través del projecte de llei per modificar la Llei de funció pública, i que per raons relacionades amb el nivell 33 s'ha retardat, però que en dos o tres mesos s'aprovarà», apunten els ecosobiranistes.

En aquest sentit, MÉS per Menorca a més d'expressar el seu suport demanarà que la tramitació de les dues modificacions legislatives, la Llei de normalització i la Llei de funció pública, caminin de forma coordinada per tal que la seva aprovació i aplicació sigui el més coherent i eficient possible.


Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per INÚTILS, fa mes de 8 anys

Què esperen els ineficients del pacte d'esquerres ni massa mallorquines ni massa espanyoles a fer alguna cosa?

Valoració:14menosmas
Per Xec, fa mes de 8 anys

A Menorca ens va cridar l'atenció que el PI de la capital tingués pàgina de facebook amb nom el PI maó-mahón. Està bé recordar-ho per la qüestió que tractam.

Esperam que aquesta fermesa en la defensa de la llengua i la toponímia sigui honesta i no oportunista. Sabem que el PI té gent compromesa en aquest sentit, però de vegades s'ha de saber fer pinya, més que no cercar el titular fàcil. Saben de més que el govern està fent feina en la Llei de funció pública i per posar les coses al seu lloc en matèria lingüística, i anar més enllà, clar.

Només heu de pensar que és Més per Menorca qui té la Conselleria de Cultura i la DG de Política Lingüística. Si algú té la temptació de creure que aquests frissen més poc que el PI de dignificar la llengua i estimular-ne l'ús, està ben enganyat.

En fi, endavant amb els gestos i la determinació, ha de quedar clar que al Parlament hi ha 37 diputats favorables a la dignitat i el prestigi del català com a llengua pròpia que és d'aquestes terres. Esperem, també, que la llengua no s'empri políticament, tampoc per fer actuacions oportunistes que, més que ajudar a fer les coses adequadament, pot generar complicacions.

Valoració:2menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

Jo me pensava que ja estava derogada. A derogar-la ara mateix!

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente