nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.39°
10°

La proposta de reforma constitucional del PSOE inclou la millora del finançament per a Balears

El Consell de Política Federal del PSOE ha aprovat aquest dimecres una proposta de reforma constitucional que inclourà, entre d'altres punts, una millora del finançament per a Balears. Així ho ha avançat la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, quan ha dit que «la proposta reconeix els desavantatges de la insularitat i les identitats pròpies d'algunes comunitats que, com Balears, tenen llengua pròpia i un nou sistema de finançament».

En aquest sentit, Armengol ha fet èmfasi en què la proposta de reforma socialista vol «plasmar a la Constitució els principis bàsics de solidaritat i d'igualtat entre els distints territoris, però també el d'ordinalitat, per tal què qui aporta més no quedi en pitjors condicions que abans de fer una aportació a l'Estat, cosa que és fonamental per Balears».

Segons la secretària general, la iniciativa socialista «actualitza Espanya al moment que vivim i garanteix drets socials i fonamentals per a la ciutadania com la sanitat universal, drets mediambientals i el dret a una renda bàsica, que va molt en consonància amb el que està fent el Govern de les Illes Balears en aquest moment».

El document que avui ha presentat el candidat a la presidència del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, és obert a les aportacions de tota la ciutadania, tal com ha reconegut Armengol, i inclou altres aspectes com la reconversió del Senat en una cambra territorial, o l'avanç cap a un Estat Federal coordinat amb les comunitats autònomes perquè «la realitat que vivim el 2015 és molt diferent a la del 78 i necessitam reformar la nostra estructura i ordenament jurídic».

En referència a la inacció del PP per resoldre el conflicte amb Catalunya, Armengol ha apuntat que «el Partit Socialista és l'únic d'Espanya que fa una proposta clara de futur perquè totes les comunitats es puguin sentir còmodes i per arreglar alguns problemes que tenim i que esdevenen molt evidents quan parlam de Catalunya».

 Antich, un dels redactors

Finalment, la presidenta del Govern de les Illes Balears ha fet menció al senador Francesc Antich, que ha format part de l'equip d'experts constitucionalistes que ha redactat la proposta del PSOE que s'ha presentat avui. «Antich és un dels redactors que va elegir Pedro Sánchez per conformar aquest plantejament de reforma dirigit per Gregorio Cámara i han fet un molt bon document de partida que ara s'haurà de parlar i de dialogar amb tothom».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Francesca, fa mes de 8 anys

No me'ls crec. Deu ser una misèria per embatumar.

Valoració:4menosmas
Per I doncs, fa mes de 8 anys

En Zapatero li diu a en Pedro Sànchez:
-Conta´m un acudit,
I en Sànchez li diu:
-Espanya serà aviat un estat federal i millorarem el finançament de les Illes Balears,
I en Zapatero li respon:
-T´he demanat que me contis un acudit i no un conte!

Valoració:5menosmas
Per joan, fa mes de 8 anys

Estic cansat de senti xerrar de la millora del finançament per a Balears. Han pasat uns 35 anys desde que tenim estatut. Que estam esperant?
Yo crec que lo millor es la independencia, farem lo que els mallorquins vulguin i no lo que sempre mos han imposat desde 1715 el centralismo de l'estat.
Per aixo demanam el dret a decidir i surti lo que le gent vulgui.
Salut i sort es cami es oscur i llarg.

Valoració:11menosmas
Per ja ja ja, fa mes de 8 anys

tot és possible , però això mai , duen 30 anys els mateixos partits dient el mateix i si no espanya serà federal i sino ,...
jajajajjaaaaa,.... esta per veure

Valoració:9menosmas
Per Macia, fa mes de 8 anys

Bono, pero d,aixo n,heureu de xerrar amb na Susana Diaz, en Fdez. Vara d,extremadura, i sa pregunta es , hi vendran a be???.
Salut, republica, llibertat, //*//

Valoració:10menosmas
Per Estornell, fa mes de 8 anys

Jo no dubt que les persones que fan la proposta creuen en ella, però jo no hi crec!

Perquè cada vegada que s'acosten les eleccions els partits d'obediència estatal ens prometen que ens reconeixeran la nostra singularitat, que millorarà el finançament, que arribarà el REB... i res d'això ha arribat.

I a més, hi ha una altra raó. Ho volen fer mitjançant un canvi a la constitució i el PP ja ha dit que no està pels canvis. Però en el cas que volguéssen canviar-la el que hauria de passar és: el congrés de diputats i el senat haurien d'aprovar per 2/3 la reforma, llavors s'ha de dissoldre el parlament i convocar eleccions i les cambres de diputats i del senat entrant ha d'assumir la reforma. Com veis és altament improbable que aquesta reforma es dugui a terme (per no dir impossible).

Per tant, qui no és beneit ho enten!

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente