algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

L'Ajuntament de Santa Margalida esdevé la primera institució que commemora el tricentenari

Santa Margalida, sempre al costat de la identitat pròpia. La Festa del Batre s'inicia amb una caminada encapçalada per la senyera. | E. Ballestero
L'Ajuntament de Santa Margalida serà la primera institució pública de Mallorca que organitzarà actes per a commemorar el tricentenari del final de la Guerra de Successió a Mallorca, amb una jornada d'activitats el proper divendres, dia 23 de gener.
 
En concret, l'institut de la localitat ha organitzat dues projeccions d'un document audiovisual que explica els efectes del Decret de Nova Planta a l'illa i la pèrdua de drets i privilegis del fins aleshores Regne de Mallorca.
 
Encara que en principi s'adreça especialment a l'alumnat, l'entrada serà oberta a tothom qui hi vulgui assistir. Se'n faran dues sessions, l'una a les 12 i l'altra a les 13 hores.
 
Més tard, a les 20.30 hores, l'auditori de la vila acollirà la conferència de l'escriptor Bartomeu Mestre i Sureda Balutxo titulada Mallorca (1715-2015) De la presa a la represa, que aportarà una visió de la guerra que propicià l'entrada dels Borbons a la dinastia espanyola vista "des del Regne enmig de la mar".
 
Finalment, aquell dia, la sala d'exposicions del Casal de Cultura Joan Mascaró i Fornés s'obrirà per a mostrar els documents de l'Arxiu Municipal sobre els efectes que el Decret de Nova Planta deixà a Mallorca i especialment a Santa Margalida.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per mallorquí, fa mes de 9 anys

sa primera i sa darrera.
Arruix feixisme pancatalanista de sa nostra terra

Valoració:-7menosmas
Per res, fa mes de 9 anys

El cor de Mallorca batega en català,ja li recordaren a Petra al sr. Tutanramón quant hi anar per fer sa bubota a la festa del Pare Serra.
Esppanyolistos a la península falten "mamporreros" sus.

Valoració:10menosmas
Per Antelm, fa mes de 9 anys

Molt be Sta. Margalida.

Valoració:11menosmas
Per mallorquins sempre, fa mes de 9 anys

Arruix fixisme pancatalanista de sa nostra terra!
Sempre mallorquins! Mai catalufos!!

Valoració:-17menosmas
Per Gràcies margalidàns, fa mes de 9 anys

Com dèia ahir, explicant tot el que va ocórrer durant la Guerra de Successió i amb posterioritat, amb el Decret de Nova Planta i totes les intencións dels governants d'esquarterat els Paísos Catalàns, es comprèn totes les maniobres que encara es fan per arrebsssar-nos la personalitat i fer-nos el Puerto Rico d' Espanya.

Valoració:19menosmas
Per Antonio Rodríguez, fa mes de 9 anys

Anton, yo también soy de PODEMOS, pero no se que tiene que ver lo que pones con el artículo de hoy. El problema principal que tenemos aquí se llama : Centralismo de Castilla con sus administradores : PP y Psoe, estos partidos españolistas nos esquilman y nos han esquilmado, arrasado. Y esto està bien desglosado en cifras y sin ninguna duda. Con todo el dinero que nos roban y se gastan en Aves deficitarias, aeropuertos sin aviones, millones para banqueros, tendriamos (seguro), para toda nuestras necesidades sociales. Ya sabemos que aquí hay mucha corruppción pero son los mismos que gobiernan allí.

Valoració:0menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 9 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són una burla cap a la llengua castellana ni tampoc cap als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (17-1-2015), continuen menyspreant el català anomenant-lo -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar una expressió similar per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:20menosmas
Per Gràcies margalidàns, fa mes de 9 anys

S' en ha de parlar molt de la guerra de successió, del que nos féren els castellàns, d'on surten els gonelles, qui era el fenòmen anomenat Amengual i perque s' inventà una gramàtica mallorquina, perqué molts teenim els nostres llinatges catalàns, mal escrits als dpcuments i perqué des-de llavors, sempre ens han presentat els catalàns com els nostres enemics. Que ho sàpiga tothom els motius ocults que encara favoreixen a la dreta i als espanyolistes en general.

Valoració:26menosmas
Per curiosidad, fa mes de 9 anys

A un imbécil que firma "antiespañol", siendo más español que la bandera que no te gusta.- ¿Te ha quedado en el tintero algún insulto?. Yo te paso dos, como podrían ser más, que se adaptan perfectamente a tu pobre existencia. Llepaculs a catalanas y cipayo. Escoge.

Valoració:-1menosmas
Per Toni (en vida vostra), fa mes de 9 anys

Ai si en Verga aixecava el cap! Ell que era més franquista que en Bauzá!

Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente