cielo claro
  • Màx: 21.84°
  • Mín: 13.08°
21°

Més d'un milió de persones defensen la llibertat d'expressió a París

Una marea de més d'un milió de persones ha pres els carrers del centre de París. | Reuters

Una manifestació multitudinària, de més d'un milió de persones, i en què van participar una cinquantena de líders polítics mundials, va col·lapsar aquest diumenge els carrers de París en una impressionant mostra de repulsa contra el terrorisme i a favor de la tolerància i la llibertat d'expressió.

La marxa convocada per reivindicar els valors de la República francesa va estar encapçalada per les famílies de les 17 víctimes en els atemptats jihadistes d'aquesta setmana a França i per gairebé 50 dirigents polítics vinguts de tot el món.

En silenci, cantant la Marsellesa i sovint entre aplaudiments, els participants van advocar per la solidaritat i la tolerància davant d'un terrorisme que ha traumatitzat aquesta setmana a la societat francesa, pels tres atemptats comesos per suposats jihadistes, abatuts divendres per les forces especials franceses en sengles assalts.

Durant el recorregut va ser constant el record per als dotze morts en la massacre de dimecres contra el setmanari satíric francès Charlie Hebdo i molt nombrosos els cartells que reproduïen el ja emblemàtic lema 'Jo sóc Charlie'.

«Jo sóc Charlie, sóc policia, sóc àrab, sóc jueu, sóc francès» es llegia en altres cartells durant la marxa que va recórrer el centre de París, en referència al fet que les víctimes dels atacs van ser periodistes, dibuixants, policies i membres de la comunitat jueva.

Inici de la marxa

A les 15.30, hora local (14.30 GMT), amb un retard aproximat de mitja hora respecte a l'horari previst, van partir en aquesta manifestació qualificada d'històrica, milers i milers de persones que s'han tirat als carrers de la capital francesa.

Tot i que la sortida estava prevista des de la plaça de la República, la gran afluència de gent va fer que els dirigents i les víctimes obrissin la manifestació centenars de metres més endavant, al bulevard Voltaire.

Vinyetes de Charlie Hebdo i molts missatges a favor de la tolerància han acompanyat la marxa, igual que unes impressionants mesures de seguretat molt visibles a tota la ciutat.

A l'espera de les xifres oficials que faciliti el ministeri de l'Interior, el coordinador de la marxa pel governant Partit Socialista, François Lamy, ha assegurat que la manifestació antiterrorista d'avui a París va reunir entre 1,3 i 1,5 milions de persones.

Altres manifestacions

De forma paral·lela, en la resta de França hi va haver també nombroses manifestacions contra el terrorisme, que van reunir almenys un milió de persones.

Una de les ciutats en les quals el suport popular va ser més nombrós va ser Lió, a l'est, on uns 200.000 ciutadans, segons xifres provisionals, van sortir al carrer en una protesta que va cobrir prop de set quilòmetres.

La manifestació a París, segons el Ministeri d'Interior, «no té precedents», encara que aquest departament no disposa encara de xifres sobre els participants perquè la gent continua arribant a la marxa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mallorquí, fa mes de 9 anys

@mArrom

què diferents les motivacions d´uns i altres....

Vive le Republique!!!

Valoració:1menosmas
Per visca mallorca, fa mes de 9 anys

Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista

Valoració:-3menosmas
Per Tocahue, fa mes de 9 anys

Hubo más gente en la manifa independentista del 11S. Según fuentes creíbles de la TV3 y la ANC....

Valoració:1menosmas
Per Tivasdan, fa mes de 9 anys

Són més molts els que han quedat a ca seva. Això què vol dir? Que estan a favor dels terroristes? Vaja uns comptes que feis germanets...

Valoració:7menosmas
Per Arrom, fa mes de 9 anys

Erem mes a Barcelona.

Valoració:9menosmas
Per spainispain, fa mes de 9 anys

Què hi feia en Rajoy?Defensar la llibertat d'expressió i el dret a manifestar-se?
Ha repartit pamflets de la seva llei mordassa?
O ha defensat no deixar votar ?
Al final fa el mateix: tapar la boca.
Ah... però ell ho fa democràticament...

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente