muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Clam contra les rotondes a Menorca

Imatge de la manifestació. | Javier Coll

Una 1.500 persones (entre 1.300 i 1.400 segons fonts de la Policia Nacional i entorn de 1.700 segons els convocants) es van manifestar aquest diumenge pels carrers del centre de Maó contra la política territorial i urbanística de l'equip de govern del PP al Consell, i especialment contra el seu projecte de reforma de la carretera general i les famoses rotondes a nivell inferior, que ja s'estan construint en el tram entre Maó i Alaior.

Després d'una pancarta amb el lema «Qui estima Menorca no la destrueix», una heterogènia multitud va desafiar al gèlid vent per llançar l'enèsim missatge de protesta al president del Consell, Santiago Tadeo, constantment interpel·lat en càntics i aconsegueixis amb una idea: «Hi ha de parar aquest destrossa ja!».

La lenta i sorollosa comitiva va partir de la plaça Esplanada i va avançar pels carrers Ses Moreres, Hannover, Nou i Arravaleta (la Policia Local no va atendre la petició dels convocants de passar davant de la seu del PP). La crida a la protesta l'havia fet 'menorquins pel Territori', una jove agrupació creada fa tan sols dos mesos per un reduït grup d'estudiants menorquins, que gràcies a les xarxes socials i al suport del GOB i de SOS Menorca van aconseguir una considerable resposta .

La punta de llança de la protesta van ser els tècnicament anomenats passos a nivell inferior, que segueixen alimentant la creativitat dels que entenen que hi ha alternatives menys agressives amb el paisatge. Càntics com «Prou rotondes, prou ciment, Menorca és diferent» o «amb tanta rotonda, Tadeo em marejo», els manifestants van deixar clar que no es donen per vençuts, encara que tots els intents polítics i jurídics d'aturar el projecte hagin fracassat: «sí que es pot parar. Encara queden els trams de Ciutadella a Ferreries i de Ferreries a Es Mercadal. Som a temps, hi ha alternatives ».

El missatge el va llegir una de les portaveus del col·lectiu a la plaça del Carme, on va desembocar una marxa que van secundar polítics d'esquerra, sindicalistes i ecologistes, encara que convocants van voler deixar clar que «no som de cap partit», sinó joves que han recollit el «descontentament social» i que defensen que les actuacions que està duent a terme el Consell, no solament amb la reforma de la general, sinó també amb l'aprovació de la Norma Territorial Transitòria (NTT), «trenquen el model de Menorca que la diferenciava de la resta de Balears».

El manifest va recollir idees com que la norma territorial «deixarà el territori menorquí molt vulnerable» i va apel·lar al govern insular: «Els hauria de fer vergonya destruir la nostra illa sense consens ni transparència». Crides a «no donar carta blanca als governs destructius» i a «fer sentir la veu del poble», tant al carrer com «en les urnes» van donar pas a una nova convocatòria de protesta, la qual pretén que el pròxim dissabte 3 de gener, la manifestació es traslladi al terreny amb l'objectiu d'aconseguir tallar la principal via de l'illa a l'altura d'Alaior.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.