nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

Els Països Catalans, eliminats del nou currículum de Primària

Dia del Llibre. | R.C.

Explicar la realitat dels Països Catalans, ja no estarà el pròxim curs, entre els objectius del currículum de Primària. Així es recull a l'esborrany del projecte de decret que s'ha fet públic aquest dissabte i al qual se'n poden fer al·legacions fins al 24 d'abril.

L'article 4 del vigent Decret 72/2008 que defineix els objectius curriculars estableix al punt i) que cal “conèixer, valorar i respectar els aspectes bàsics de la cultura i la història, el patrimoni artístic i cultural, especialment els corresponents a les Illes Balears i els dels altres territoris de parla catalana, reforçant així el sentiment de pertinença a l’àmbit cultural i lingüístic català, i entendre la diversitat lingüística i cultural com un dret dels pobles i dels individus”.

Ara, amb el nou decret que s'ha hagut de fer per l'entrada a les aules de Primària de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) el pròxim curs, s'ha aprofitat per eliminar la presència dels Països Catalans. L'article 4.8 ara estipula que cal “conèixer els aspectes fonamentals de les ciències naturals, les ciències socials, la geografia, la història i la cultura, especialment els corresponents a les Illes Balears, i entendre la diversitat lingüística i cultural com un dret dels pobles i dels individus”.

“La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears”
Una altra de les novetats és que l'esborrany inclou un article (14) dedicat a “Llengües d'ensenyament” on sempre que es parla de llengua catalana s'hi afegeix la precisió, “pròpia de les Illes Balears”. En aquest apartat es defensa el model del Decret TIL (Tractament Integrat de Llengües) al desenvolupar a l'article 14.1 que “la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, la llengua castellana i la llengua anglesa han de ser objecte d’ensenyament i d’aprenentatge en les àrees lingüístiques corresponents i, alhora, una eina per impartir assignatures no lingüístiques”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per Catalina, fa mes de 10 anys

ESPAÑOL no gracies
Sabes una cosa la ignorancia es muy atrevida pero la tuya se pasa de castallo oscuro.
Gonella Yo???? No te equivoques,si alguien siente odio hacia una lengua no soy YO : MAMARRACHO!!!!!
Veo q lees pero no entiendes ; eso si es algo q si tienes q hacerte mirar ,porque cuando uno lee lo minimo q tiene q hacer ,es entender, si quiere o pretende rebatir algo a alguien, sino ,CALLA !!! porque pones en evidencia el gran nivel de entendimiento q posees; esto ultimo, ES UNA IRONIA claro esta!! JAJAJAJAJA
Eres ridiculo Catalan ESPAÑOL.

Valoració:-3menosmas
Per espanyol? no gràcies, fa mes de 10 anys

@Catalina

Mira, si ja d'entrada hagués sabut que eres gonella ja no hauria perdut el temps amb tu.

Això del gonellisme és un mal que t'ho hauries de fer mirar.

No es pot anar pel món amb aquest grau d'ignorància.

Valoració:2menosmas
Per Catalina, fa mes de 10 anys

Per rates nacis españolas:
Antes de decir algo LEE sino quedas como lo q eres un imbecil integral.
No ofende el quiere sino el q puede y tu TONTO no puedes.
Viva MALLORCA
Viva ESPAÑA.

Q pena me das !! Pobre infeliz

Valoració:-2menosmas
Per bernadet, fa mes de 10 anys

"Llengua catalana" és un terme científic i inqüestionable.
"Territoris de parla catalana" pot esser, per tant, una expressió acceptable.
"Països Catalans", emperò, és un invent nacionalista. Em sembla molt bé que hagi desaparegut dels llibres de text.

Valoració:0menosmas
Per RATES NAZIS ESPANYOLES, fa mes de 10 anys

Na Catalina i en forasterín estan podrits d'odi racista contra els catalans i mallorquins no renegats. Només saben insultar-nos: que si nazis, que si gitanos, que si rates. Per insultar, un deu. Per argumentar, un zero. Aquí ses úniques rates nazis espanyoles sou voltros.
Tranquils: aviat Catalunya s'alliberarà d'españistan i fareu un alè: no tendreu els vostres odiats catalans dins de les vostres fronteres.
Llavors de què viurà españistan? De l'espoli de Mallorca i Valeència. Però no bastam per mantenir-los. Per això l'espoli, que ara ja ens és insuportable, llavors ens farà indpendentistes.
No ens hi farem nosaltres: ens hi faran ells.
VISCA MALLORCA!
VISCA VALÈNCIA!
VISCA CATALUNYA LLIURE!

Valoració:5menosmas
Per Bah!, fa mes de 10 anys

Bah! Al temps de Franco eliminaren del curriculum escolar tot el que fèia ál.lusió al sexe, i no per això hem deixat de b0ixar quan hem estat grans.

Valoració:5menosmas
Per mallorquín, fa mes de 10 anys

Catalina, no te esfuerces.
Esta gentuza no conoce la vergüenza. ¿No ves que son cuatro ratas renegadas y vendidas al fascismo pancatalanista?
Con las ratas no se razona. Y esta en particular tiene toda la pinta de no haber salido de su aldea en la vida, como buena rata CATeta. Déjale que se monte su película. Pobre. Si así es feliz...

Valoració:-3menosmas
Per Catalina, fa mes de 10 anys

Español? No gracies
Sabes algo ESPAÑOL catalan: soy MALLORQUINA y ESPAÑOLA y como tal hablo y escribo en las dos lenguas y soy libre para elegir como y cuando quiero escribir en una u otra lengua. Ahora y en este lugar voy a defender la lengua CASTELLANA porque me da la gana ,y ni tu ni nadie como tu me va a .imponer una lengua q no me pertenece ; la catalana.
Si tan nacionalista eres lucha por la imposicion del MALLORQUIN ;sabes q nuestra lengua la MALLORQUINA
tiene gramatica???
Siento verguenza ajena de la gente como vosotros, mal educados y con aires de grandeza.
Sabias q la humildad es una virtud??? Virtud de la cual careceis gran parte vosotros.

Valoració:-5menosmas
Per espanyol? no gràcies, fa mes de 10 anys

@Catalina

"...Te invitaria a ser un poquito mas abierto a otras culturas y no criticarlas tanto,ni por su situacion social,ni por su lengua. ..."

Idò això mateix és el que vos falta a la majoria d'espanyols que no voleu reconeixer les realitats nacionals dels Països Catalans, Euskadi, Galicia, etc.

No sé tu com et sentiries si algú a casa teva et digués "a mi me hablas en cristiano!..."

Ja veig però que tu, Catalina, no t'apliques el cuento perque no s'enten que si ets nascuda a Mallorca hagis d'escriure en castellà en aquest diari català. Això reflecteix el teu grau d'obertura a les altres cultures que tant prediques. Hi ha una dita castellana que diu: "dime de qué presumes y te diré de qué careces".

Valoració:8menosmas
Per MALLORQUÍN, fa mes de 10 anys

ESTOY DE ACUERDO CON CATALINA. MUCHO MEJOR UN GITANO QUE UN NAZI CATALÁN (COMO EL QUE SE RETRATA MÁS ABAJO).
NI PUNTO DE COMPARACIÓN

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente