algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

La manifestació del 30D, un clam a favor de l'autodeterminació dels Països Catalans

Roda de premsa de presentació de la Diada de Mallorca. | Pere Bota

La manifestació de la Diada de Mallorca porta enguany per lema, "Els Països Catalans decidim: AUTODETERMINACIÓ!". La mobilització es durà a terme el pròxim dilluns 30 de desembre i sortirà a les 18 hores, del passeig del Born de Palma en direcció plaça dels Patins, on el poeta Biel Mesquida llegirà un manifest.

Per acabar, a la mateixa Plaça dels Patins, hi haurà un concert on actuaran Pep Suasi i Barrumbada, a més d’una ballada popular. La Plataforma convoca a la manifestació reivindicativa a tots els mallorquins i mallorquines, nascuts o no a l'illa.

La Plataforma 31D és la convocant d'aquesta manifestació que l'any passat aplegà unes 7.000 persones. La Plataforma 31D està formada per l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, Esquerra Republicana, Grup Blanquerna, IniciativaVerds, JEN-PSM, JERC, PSM-ENTESA, STEI-Intersindical i Ateneu Pere Mascaró.

Festa ininterrompuda des del segle XIII
Fa més de 30 anys que els mallorquins es manifesten, amb motiu del 31 de Desembre, com una fita més en la reivindicació de la plenitud dels seus drets nacionals. Els ciutadans continuen sortint al carrer per reafirmar el què són i per reivindicar el dret dels Països Catalans a la llengua, a la cultura, al territori i a l'autodeterminació.

En cada edició ha estat més la gent que surt al carrer per exigir respecte, per rebutjar les agressions de l'Estat espanyol i dels seus directes servidors, per expressar un malestar davant la situació de submissió nacional del país.

Enguany, ja fa 784 anys de l'entrada a Palma, per part de les tropes del Rei En Jaume i més de set segles que se celebra la Festa de l'Estendard, la festa cívica més antiga d'Europa, que recorda els orígens dels mallorquins com a poble, amb la conquesta catalana de 1229, i que serveix per retre homenatge a la senyera de les quatre barres.

La festa s'ha fet ininterrompudament des del segle XIII i, tot i que ha passat per diverses vicissituds depenent de l'època històrica, s'ha mantingut sempre com el recordatori de les arrels col·lectives. La Festa de l'Estendard ha passat de ser un acte folklòric vinculat a velles tradicions religioses a ser una commemoració reivindicativa dels drets dels mallorquins com a poble.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Jaume I El Conqueridor, fa mes de 10 anys

La ofrena floral a la meva estàtua , no sols la feràn els del Sirculo Valear, sinó que també hi aniràn els del PP, UPyD , PSOE , i no sé si també las FAES. Soc capaç de venir amb el meu cavall a la plaça dels Patíns a passar la vetlada amb voltros que m´ estimau de veritat.

Valoració:4menosmas
Per Maria, fa mes de 10 anys

El mal més gròs que els podem fer a aquests disruptius és ser molts a la manifestació i passar-nos-ho molt bé a la revetla.

Valoració:3menosmas
Per Si us plau, fa mes de 10 anys

La Plaça d´Espanya la han reservada perque els del Circulo Balear fassin la ofrena floral al monument del que durant tot l´any han anomenat genocida. Jo, que no soc més que un ciutadà normal i corrent, m´atreveixo a demanar, sobre tot als joves que son més valents i amb més energia, que deixin fer aquests provocadors i no els seguerixin el el joc. Que no ens arruïnin la NOSTRA FESTA, perque és nostra ja que ells celebren altres coses.

Valoració:3menosmas
Per arg, fa mes de 10 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblars en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:4menosmas
Per Alacantí, fa mes de 10 anys

TIO CANYA d'Al tall
En la pobla hi ha un vell
en la pobla hi ha un vell
que li diuen tio Canya:
porta gorra i brusa negra,
porta gorra i brusa negra,
i una faixa morellana.
Tres voltes només va anar
el tio Canya a València:
primer quan va entrar en quintes
i en casar-se amb sa femella.
La tercera va jurar
de no tornar a xafar-la;
que a un home que ve del poble,
ningú fa abaixar la cara.
Set vegades va fer cua,
set vegades va fer cua,
en presentar uns papers,
per no saber expressar-se,
per no saber expressar-se,
en llengua de forasters.
Aguantà totes les burles,
les paraules agrejades,
i a la Pobla va tornar.
Tio Canya, tio Canya,
no tens les claus de ta casa:
posa-li un forrellat nou
o et farà fum la teulada.
Tio Canya tingué un fill
Tio Canya tingué un fill
que li diuen tio Canya:
porta gorra i brusa negra
porta gorra i brusa negra,
i una faixa morellana.
Bé recorda el tio Canya
quan varen portar-lo a escola
set anys, la cara ben neta,
ulls oberts, camisa nova.
Però molt més va obrir els ulls
el xiquet del tio Canya
quan va sentir aquell mestre
parlant de manera estranya.
Cada dia que passava,
Cada dia que passava
anava encollint els muscles
per por a que el senyor mestre
per por a que el senyor mestre
li fera alguna pregunta.
Aguantà càstigs i renyes
sens gosar d´obrir la boca
i la escola va odiar.
Tio Canya, tio Canya,
no tens les claus de ta casa:
posa-li un forrellat nou
o et farà fum la teulada.
Cròniques del carrer diuen
cròniques del carrer diuen
d´uns nets que té el tio Canya
que són metges a València
que són metges a València
professors i gent lletrada.
Quan a estiu vénen al poble,
visiten el tio Canya
i el pobre vell se´ls escolta
parlant llengua castellana.
Però cròniques més noves
expliquen que el tio Canya
ja compta amb besnéts molt joves
que alegren la seua cara.
Mai parlen en castellà
mai parlen en castellà
com han après dels seus pares,
sinó com la gent del poble,
sinó com la gent del poble
la llengua del tio Canya.
Reviscola, tio Canya,
amb gaiato si et fa falta
que a València has de tornar
Tio Canya Tio Canya
no tens les claus de ta casa:
posa-li un forrellat nou,
perquè avui tens temps encara

Valoració:7menosmas
Per Guiem, fa mes de 10 anys

S´article es curiós. Diu que ses tropes catalanes arribaren... Si Catalunya no existia, com pogueren arribar? Sa Corona d´Aragó si, peró es catalans??? Ja ja ja, quins cap de faves!!!

Valoració:-27menosmas
Per Tio Canya, fa mes de 10 anys

A part de puntuar negativament el meu anterior comentari... Em podeu contestar quin serà el recorregut de la mani de l'EI...?

Valoració:1menosmas
Per Pep, fa mes de 10 anys

Els mallorquins ens hem d'organitzar ja per aconseguir la independència de Mallorca. Construint la nostra independència treballam també pels Països Catalans però és només des de la nostra illa que podem fer aquest camí. Majoritàriament no ens sentim balears ni catalans aquí, però tothom se sent mallorquí. Catalunya ja hi està abocat i òbviament no decidirà per noltros. Tant de bo arribin aviat a l'objectiu de llibertat que compartim amb ells. Tant de bo tenguin aviat un estat a favor dels seus interessos i no en contra com el que tenim ara. I noltros, treballem per la Mallorca independent, que és un objectiu que pot ser majoritari a la nostra illa qualque dia. Molt bona Diada de Mallorca per a totes i tots!

Valoració:4menosmas
Per Mmmm..., fa mes de 10 anys

No vull pensar que les autoritats han donat preferència per renunir-se a la Plaça d´Espanya als que tot l´any han insultat la figura del Rei En Jaume per la seva pantomima. Esper que almanco no venguin a moilestar-nos als damés i que tampoc cap dels nostros fiqui amb ells perque no valen la pena.

Valoració:7menosmas
Per Tio Canya, fa mes de 10 anys

I sa manifestació de l'Esquerra Independentista farà es mateix recorregut? O arribarà a Pl. Espanya?

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente