algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
22°

Balears fou el segon territori on més caigueren els avortaments en un any

Una de les últimes mobilitzacions a Madrid clamant per un ordenament jurídic més restrictiu amb els drets de la dona. | Efe

Balears, amb una taxa de 13,01 avortaments per cada 1.000 dones el 2012, fou la sisena comunitat autònoma amb més interrupcions voluntàries de l'embaràs, segons les dades recopilades pel ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

La Comunitat de Madrid és el territori on més avortaments es produïren, amb 14,9 per cada mil dones de 15 a 44 anys, seguida d'Astúries (14,3), Catalunya (14,2), Múrcia (13,3), Andalusia i Balears (13,0).

Aquesta xifra implica que a l'Arxipèlag la dada descendí un 14,1 % en comparació amb un any abans, amb la qual cosa les Illes foren, després de Navarra (-40 %), el segon indret on més disminuïren percentualment aquesta casta d'intervencions. En el conjunt de l'Estat, hi hagué un total de 112.390 avortaments, amb un descens del 5 % respecte a 2011.

Dos avortaments menys cada dia
En referència a aquestes dades trobam diferents interpretacions. Així, per exemple, l'associació antiavortista Institut de Política Familiar de Balears (IPFB) considerà que al nostre context "se segueix utilitzant l'avortament com un mètode de planificació familiar", ja que augmenten els avortaments de les dones que ja n'han tengut dos o més.

També manifesta que l'actual llei de l'avortament ha fracassat, i la disminució experimentada en els últims dotze mesos ha estat deguda al "protocol sobre l'avortament pactat amb l'IBSalut per a complir la llei actual, protegint la dona, la seva llibertat, informació i decisió". D'aquesta forma manifesten "satisfacció" perquè cada dia a Balears va haver-hi gairebé dos avortaments menys que l'any anterior. "La nostra esperança està ara en l'aprovació de l'avantprojecte de llei presentat pel Govern central el divendres passat", asseguraren, en referència a la reforma avalada pel ministre Alberto Ruiz-Gallardón.

Referèndum
Pel seu cantó, el grup parlamentari MÉS presentà ahir una Proposició No de Llei al Parlament per instar al Govern central a realitzar un referèndum sobre l'avortament i a paralitzar l'avantprojecte esmentat.

La portaveu adjunta del grup, Fina Santiago, manifestà el seu rebuig i el de la coalició que representa a la reforma de la llei de l'avortament, i assenyalà que "si el PP està tan segur que és una llei reclamada per la població, no ha de tenir por a un referèndum".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.