algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
10°

MÉS reclama un 'IVA súper reduït' per a cultura i material escolar

La coalició MÉS per Mallorca ha presentat iniciatives a diferents institucions per instar el Govern espanyol a fixar un tipus d'IVA súper reduït del 4% per al sector cultural i el material escolar, articles que actualment estan gravats amb el 21%.

El regidor de MÉS per Palma Antoni i Noguera i el portaveu parlamentari de la coalició, Biel Barceló, explicaren ahir en roda de premsa que la primera institució que debatrà la iniciativa serà l'Ajuntament de Ciutat, en el plenari d'aquest dijous vinent. A més, el Grup parlamentari de la coalició ha registrat també una proposició no de llei a la Cambra autonòmica, que es debatrà en els propers mesos. Finalment, també se'n parlarà d'aquest tema als Consells insulars.

Barceló explicà que “en moments de crisi econòmica, cal donar suport als sectors de l’economia productiva que aporten un valor afegit”, com és en aquest cas el sector cultural, que ha quedat “enfonsat” després de l’increment de l’IVA del 8% al 21% aplicat per Madrid. Noguera, al seu torn, argumentà que des de l’Administració s’ha de pensar “quin model econòmic volem, i quines activitats econòmiques volem fomentar, per tal d’impulsar les indústries estratègiques. Malauradament, el PP fa tot el contrari”, apuntà.

Dades
L'edil palmesà féu servir dades oficials per comentar la davallada del consum cultural, que reflecteix que mentre a l’any 2010 la despesa mitjana per persona era de 341 €, a l’any 2012 aquesta quantitat caigué fins els 289 euros. Segons els econacionalistes, l’increment tributiu ha destruït més de 50.000 llocs de feina d'aquesta indústria a tot l’Estat, i ha provocat el tancament de 2.000 empreses del sector.

A més, traslladaren el parer de les associacions empresarials dels sectors musical i de les arts escèniques, afirmant que la conseqüència de l’increment de l’IVA cultural no ha estat un "augment de la recaptació fiscal", sinó, ben al contrari, un descens en la recaptació de 5,7 milions d’euros, un resultat que s'obté sumant les dades d’aquests dos sectors. En aquest sentit, Noguera reclamà una rebaixa de l’IVA cultural com una manera de fomentar una indústria fonamental per aconseguir la desestacionalització turística, especialment a la capital balear.

“Un via crucis per les famílies”
Per altra banda, els dos representants ecosobiranistes destacaren que tenint en compte que les darreres dades oficials deixen quasi un 30 per cent de la població (28,2%) en risc de pobresa, amb aquesta situació, “comprar el material escolar amb un IVA del 21% ha estat un veritable via crucis per a moltes famílies”.

La recepta per a MÉS passa per “invertir prioritats”, i que des de les institucions públiques “es miri per les persones”. Per això reclamen “un canvi de fiscalitat pensant en les persones i pensant en un canvi de model econòmic”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.