algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

El GOB critica el projecte d'un refugi de visitants a Cabrera

L'entitat considera que el refugi projectat a Cabrera suposarà “un increment important de les necessitats d'aigua”. | Arxiu.

El GOB ha criticat el pla presentat per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori que preveu la creació d'un refugi per a visitants al Parc Nacional de Cabrera. L'entitat ecologista considera que l'allotjament, que tindrà una capacitat per a 24 persones, implicarà “menys conservació i més pressió sobre els recursos naturals”.

L'entitat considera que el refugi suposarà “un increment important de les necessitats d'aigua”. “En aquests moments l’aigua potable disponible a Cabrera ja és insuficient per cobrir les necessitats del personal present i dels visitants, i s’ha de dur de Mallorca. L’allotjament i pernocta de fins a 24 persones incrementarà considerablement les necessitats de consum d’aigua (dutxes, serveis higiènics, etc.)”, afirma.

El GOB considera que igualment “s’incrementarà la generació d’aigües brutes, que hauran de ser convenientment tractades, i la generació de residus, que s’han d’exportar a Mallorca", explica l'entitat. “Enlloc d’avançar cap a la sostenibilitat ambiental del Parc, controlant el creixement o fins i tot minvant el consum i l’impacte humà sobre els recursos, aquesta mesura progressa en sentit contrari”, afegeix.

L'entitat ecologista considera, a més, que l'allotjament implicarà “unes necessitats especials de vigilància i atenció sobre les persones que hi pernoctin, havent-hi de dedicar uns recursos humans que ja són insuficients i que són més necessaris a altres àrees de la gestió del parc”. “Implicarà noves necessitats de manteniment (neteja, reparacions, etc.) a assumir per a un personal considerablement retallat l’any passat”, afegeix l'entitat.

Incompatibilitat del PRUG
D’altra banda, el GOB considera que els actuals instruments de planificació del parc no contemplen aquest ús. “La possibilitat de dedicar edificacions a refugi i la pernocta de visitants de tipus general sobre l’illa no està contemplada al vigent Pla Rector d’ús i Gestió (PRUG)”.

Per a l'entitat ecologista aquesta decisió va precisament “en direcció contrària al primer objectiu del PRUG en matèria d’ús públic i interpretació ambiental: minimitzar l’impacte produït pel visitant sobre els recursos del parc nacional”. “Tot i això, no tenim ni el més mínim dubte que si això és un impediment, aviat veurem una modificació del PRUG que ho permeti”, afirma l'entitat.

El GOB considera que aquesta nova oferta “no és cap necessitat i només s’entén en el marc de la política de banalització dels espais protegits impulsada per Gabriel Company: menys recursos públics adreçats a la conservació, i obertura dels espais protegits a nous usos que facilitin l’explotació comercial, a curt o mig termini, per part del sector privat”.

Finalment, des de l'entitat ecologista es lamenta, “el trist paper dels òrgans consultius en la gestió dels espais protegits”. “En la passada reunió del Patronat del Parc Nacional el 16 d’octubre aquest tema no va formar part de l’ordre del dia tot i la seva importància i que evidentment la decisió ja devia estar madurada. En el moment de precs i preguntes, el representant de l’Institut Espanyol d’Oceanografia demanà sobre la possibilitat de pernoctar de visitants, i el director manifestà que actualment només s’autoritza la pernocta als voluntaris, i que la pernocta de visitants està en estudi”, explica l'entitat. “Sorprenentment (o no) ara ens trobem que la Conselleria ja ha pres la decisió i anuncia que 'està previst obrir un refugi el 2014'. Patronats i juntes rectores, organismes de participació i consulta pública dels espais protegits, són un zero a l'esquerra per aquest govern”, afegeix el GOB.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.