algo de nubes
  • Màx: 18.28°
  • Mín: 8.69°
18°

La repressió a les Illes, al simposi 'Espanya contra Catalunya' que organitza l'IEC

El simposi 'Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014)', que organitza l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) del 12 al 14 de desembre, abordarà la repressió cultural i política de les Illes Balears.

Concretament, en el bloc sobre repressió, el catedràtic d'Història Contemporània de la UIB, Sebastià Serra, serà l'encarregat de parlar sobre Les polítiques de l’Estat espanyol enfront dels projectes d’autogovern de les Illes Balears. Però no només l'arxipèlag estarà present en aquesta sessió, els organitzadors volen abordar la situació del País Valencià i de les Illes de forma transversal a les diferents conferències.

Polèmica
Després
que la líder del PP català, Alicia Sánchez- Camacho hagi assegurat que el què es pretén amb el simposi és fomentar «l'odi» cap a tot allò que és espanyol, els organitzacions han defensat com han plantejat aquest esdeveniment i han assegurat que la seva perspectiva és «incontestable» des del punt de vista acadèmic.

Les jornades, presentades aquest dilluns en roda de premsa, estan organitzades pel Centre d'Història Contemporània de Catalunya - CHCC, dependent de la Conselleria de Presidència - i la Societat Catalana d'Estudis Històrics (SCEH), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que acollirà els tres dies de debat.

Tant el títol com el programa «desgraciadament responen a una realitat objectiva i ara els historiadors analitzaran com ha estat aquesta actitud d'animadversió» de l'Estat cap al fet diferencial català durant 300 anys des del punt de vista polític, jurídic i acadèmic, ha explicat el director del CHCC i president de la SECH, Jaume Sobrequés, amb el director de l'IEC, Joandomènec Ros.

L'historiador Sobrequés ha dit que el títol del simposi que es realitzarà a l'IEC 'Espanya contra Catalunya «és absolutament adequat; malauradament, respon a una realitat objectiva».

«Ara els historiadors analitzaran com ha estat aquesta actitud d' animadversió d'Espanya contra Catalunya», ha afegit, i ha explicat que estan elaborant un estudi sobre els decrets del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per demostrar la seva hipòtesi.

El simposi s'obrirà amb una conferència del catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Fontana, titulada 'Espanya i Catalunya : tres-cents anys de conflicte polític'.

La cloenda es farà dissabte 14 a les 11.30 hores i anirà a càrrec del professor de sociologia de la UAB Salvador Cardús, amb la conferència titulada «La humiliació com a desencadenant de l'eclosió independentista».

Pitjau aquí per veure el programa

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per una de per aqui, fa mes de 10 anys

Què odi ni què punyetes! El que es fomenta amb aquest simposi és el coneixement de la història per poder entendre que estem com estam. Només així podrem prendre una decisió i deixar d'actuar com un poble plè d'odi que com que no sap cap a on dirigir-lo, el dirigeix sobre si mateix.

Odi és el que hi ha ara mateix. Potser això ens dugui a separar-mos d'Espanya, però precisament no a l'odi. Cadascú a ca seva i tan amics, faltaria! Però això només pot passar amb coneixement.

I que no me diguin que està manipulat: només vegent el decret de nova planta ja es veu d'una hora enfora de què anaven.

Visca la informació, que ens dóna llibertat.

Valoració:1menosmas
Per Albert_Barcelona, fa mes de 10 anys

Insultar té l'avantatge que no costa diners i, sobretot, ni li cal gaire raonament. A vegades l'insult es queda en un frase que té pretensions de ser bona, però fa pena perquè qui queda amb evidència és qui la diu com podem veure amb aquest que es diu "mallorquí" i l'únic que sap dir és "Una demostració més de pancatalanisme colonialista". Seria interessant que aquest "mallorquí" digués en què consisteix el colonialisme que critica i que el comparé amb l'altre, com també podria posar fil a l'agulla sobre el pancastellanisme que està al cim del poder polític de les Illes i que el compari amb, si pot, el pancatalanisme.

Valoració:1menosmas
Per Almogàver, fa mes de 10 anys

Aquí l'única demostració colonialista és des de 1715 la que duu a terme l'Espanya castellanista envers les Illes. Tot això està escrit i ben gravat damunt paper, no són invents de cap català, basta llegir el decret de Nova Planta per veure tot el que es va perdre i se'ns va imposar.

Valoració:16menosmas
Per tianet, fa mes de 10 anys

Si he de paga un deute que sigui és d'Extremadura, haurien d'estar empegueïts en tot lo que tenen i tenir es deute que tenen. Visca Mallorca i visquen ses Balears.

Valoració:-12menosmas
Per mallorquí, fa mes de 10 anys

Una demostració més des pancatalanisme colonialista.

Valoració:-18menosmas
Per una de per aqui, fa mes de 10 anys

Ja és ben hora que estem tots ben informats de l'atac que hem patit i seguim patint per part d'Espanya.

Valoració:21menosmas
Per nano, fa mes de 10 anys

El simposio es simplemente una muestra más de la degeneración del catalanismo hacia posiciones fascistas. Creo que ya han encontrado un enemigo igual que los nazis. En fin, de chiste, salvó porque todos conocemos las consecuencias de los fascismos

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente