nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.49°

La CUP promou mocions en contra del TIL als ajuntaments de Catalunya

El consistori d'Argentona està governat per CiU.

La CUP (Candidatura d'Unitat Popular) ha decidit promoure mocions en contra del Decret de tractament integrat de llengües (TIL) als ajuntaments de Catalunya on governen o tenen algun representant.

La moció que es presentarà, per exemple, el pròxim dilluns a l'Ajuntament d'Argentona (Maresme), i que previsiblement s'aprovarà, és un model d'iniciativa elaborat des de la CUP nacional. El text comença dient que “el Principat de Catalunya comparteix una història comuna amb les Illes Balears, així com amb els altres territoris que conformen els Països Catalans. El més evident d'aquesta història compartida és l'ús social de la llengua catalana”.

Tot i portar més de tres segles d'agressions polítiques cap a la llengua pròpia, “el 2013 ens trobem davant un atac sense precedents a l'ús de la llengua al món educatiu de les Illes Balears”, assegura l'escrit. La moció critica que el nou model educatiu del TIL vol acabar amb la immersió a les aules i que a més cal tenir en compte que s'ha “tirat endavant de manera unilateral pel Govern de Bauzá i sense cap mena de consens”.

És per tot això que el ple de l'ajuntament on es presenti la iniciativa acorda “declarar la voluntat de defensar la llengua catalana, el seu ús social i el seu paper com a eix vertebrador de la immersió lingüística dins el sistema educatiu”. En segon lloc, “declarar el rebuig al TIL aprovat pel Govern de les Illes, per suposar un atac polític a la llengua catalana no consensuat amb la comunitat educativa”. I per últim, “fer arribar aquests acords al Govern de l'Estat espanyol i al Govern de les Illes”.

Per ara ja s'ha aprovat la moció als consistoris de Figueres, Berga, Mataró, Sant Celoni, Arenys de Mar i Vic.

Esquerra
Esquerra Illes ja va fer la mateixa acció a més de 400 ajuntaments del Principat on presentà el passat mes d'octubre una moció on es demanava la derogació del TIL i es donava suport a la vaga indefinida dels docents. La moció també demanava la retirada dels avantprojectes de la llei de símbols i de la llei de convivència per atemptar contra la llibertat d'expressió i pretendre esborrar les senyes d'identitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per FONER, fa mes de 10 anys


Cròniques de sa nació mallorquina

MateuCanellasEn es segles XVI i XVII, durant es procés castellanisador de sa Monarquia Hispànica dets Àustries, trobam contínues mencions a sa pàtria i a sa nació mallorquina de sa mà des cronistes mallorquins. Davant sa pressió de sa Monarquia damunt ets orgues de govern des Regne, es Jurats de sa Ciutat i es Regne decideixen contrarestar-la. Des temor an es centralisme català de s’Edat Mitjana s’ha passat a sa realitat des centralisme castellà de s’Edat Moderna.
Així, amb s’objectiu de recordar i ressaltar ses gestes des compatriotes mallorquins, es Jurats mallorquins encarreguen l’any 1593 an es polifacètic Joan Binimelis sa primera Història del Regne de Mallorca. Aquesta necessitat de realçar sa realitat mallorquina se troba present a tota s’obra, concordant amb s’afirmació des mateix cronista: “entre altres obligacions que tenim los hòmens, una y no de las menors, és la que tenim a nostra pàtria”. A més, s’ha de dir que aquesta primera història de sa nostra pàtria mallorquina s’escriu originalment en mallorquí i ès llavors, el 1601, quan se tradueix an es castellà. Tal com explica es mateix Binimelis, “està escrita y duplicada de ma mia, una en lengua castellana, y la altra, que es lo original, ab nostre lengua mallorquina”.
Es cronistes posteriors segueixen sa mateixa línia d’en Binimelis. Així ho fa el 1633 en Dameto, quan, emparat en ses llibertats i franqueses de què gaudeixen ets habitants de Mallorca, manté una realitat mallorquina diferenciada en es si de sa Monarquia d’Espanya: “Aunque estas islas estén sujetas a la Corona real de España (...) con todo esto no dejan de tener una sombra y representación de república libre, por los muchos y extraordinarios privilegios y franquezas”.
f JOAN BINIMELISNovament aquesta diferenciació mallorquina en es si de sa Monarquia d’Espanya surt a la llum amb sa denominació de “nació mallorquina”. L’any 1652 s’enginyer i cronista des Regne Vicenç Mut publica sa seva Història de Mallorca, que comença amb una dedicatòria an es Jurats, “Padres de la Patria”, amb s’objectiu que es mallorquins tenguin “la memoria de los ejemplos que les han dexado sus Padres, y para tan gloriosa Nacion ha importado saberlos, porque saben imitarlos”. Posteriorment, en altres relats i cròniques de s’història mallorquina, com és sa Relación verdadera de lo que han obrado las tres Esquadras de navios de guerra del Reino de Mallorca, de l’any 1659, on se narren ses gestes de s’esquadra mallorquina, tornen a aparèixer mencions a sa “nacion mallorquina”.

¿Què dirien es nostros cronistes que tant estimaven Mallorca i que relataven ses gestes des nostros compatriotes, de sa traïció de ses nostres institucions, des nostros polítics i intel·lectuals catalanistes... i de tanta mentida catalanista?

Valoració:1menosmas
Per Antón, fa mes de 10 anys

Buey bueno Doctore, pero dudo que en este foro se le seque a nadie el cerebro, leyendo los comentarios te puedo asegurar que la mayoría ya están descerebrados. Je. Je.

Valoració:1menosmas
Per Barco, fa mes de 10 anys

El principal problema dels Països Catalans és que sofreixen una inmigració brutal de castellanoparlants, destacant els forasters i seguits de llatinoamericans, que no es vol integrar a la terra on els ha acollit, donat feina i llar. No només això, aquesta gent no es conforma en no aprendre l'idioma nadiu, sino que preten imposar el castellà com a idioma vehicular de la nostra terra i arraconar el català-valencià-balear, humiliar-lo i asfixiar-lo fins a eliminar-lo. D'aquí venen els problemes actuals: el TIL, el SirCULO, i demés imposicions forasteres mal educades i intolerants. L'única solució que li queda al català per viure amb total normalitat dins casa seva és que els forasters (espanyols, xarnegos, gent de forca.....) se'n vagin cap a casa seva. Imaginau una Mallorca més neta, segura, digna i agradable? Impossible fins que els forasters no agafin el famós i anhelat Barco de Rejilla.

Valoració:12menosmas
Per Doctore, fa mes de 10 anys

Transcriptor amigo!,, no te preocupes mucho antes que tu perdieron otros el juicio, como nuestro insigne Hidalgo Don Quijote que se le secó el cerebro leyendo estos requiebros: «La razón de la sinrazón que a mi razón se hace, de tal manera mi razón enflaquece, que con razón me quejo de la vuestra fermosura>>. O «Los altos cielos que de vuestra divinidad divinamente con las estrellas os fortifican y os hacen merecedora del merecimiento que merece la vuestra grandeza...»

Valoració:1menosmas
Per Biodramina, fa mes de 10 anys

A ver @transcriptor, querido, que lo diga Blai Bonet, Jeroni Rosselló o el Papa, no significa que sea cierto.

Por esa regla de tres, los dicursos de Hitler eran dogma de fe. Si quieres te pongo un fragmento de Mussolini o de Blas Piñar.........coñazo de tío.

Acaso crees que alguien lee tus truños?.

Valoració:10menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 10 anys

"Blai Bonet, el fons del mar" entrevista de Jordi Coca, Serra d'or, gener 1981.


Per anar bé necessitaríem un sol president de la Generalitat per a tot el País Català; perquè tampoc no cal dir Països Catalans. No. País Català i prou. I un sol president. Un president per al País Català. El President de la Generalitat hauria de ser-ho del Principat, de les Illes i del País Valencià. Això de les autonomies ho espatlla tot. ÉS com el conte de la vella per no arribar-ho a tenir mai. Et fan transferències de vint-i-cinc cèntims amb dues dècimes i s'obliden de la geografia, el llenguatge i el tarannà, que són realitats històriques com una catedral.

http://www.mallorcaweb.com/magpoesia/bonet-blai/paraula.htm

Valoració:-4menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 10 anys

Fragment de la resposta dels mallorquins als nostres compatriotes del Principat (10-6-1936)


“Amb la nostra resposta volem fer la triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura; afirmació de fidelitat a una pàtria natural que és la terra on es parla la mateixa llengua. Afirmació que adrecem a la Catalunya de tots els catalans i de tots els temps, que s'estén del Rosselló a València, la del rei En Jaume I i de Ramon Llull. I així responem a la crida que ens és feta, disposats a col·laborar en tots aquells projectes encaminats a consagrar la nostra germanor essencial i la nostra comuna esperança”.

Valoració:-1menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 10 anys

Fragment del discurs, amb ortografia antiga, de Jeroni Rosselló en els Jocs Florals de Barcelona de 1873

"Tinga lo nom de Catalunya , sia Catalunya la terra tota ahont la
nostra llengua se parla, y no hi hage per tots nosaltres mes qu' una
sola pàtria y una sola llengua , y aquesta cobrarà en galania lo que
la pàtria crexerà en grandesa. No posem esment ahont se gronxa lo
breçol de tots los que aquí ens aplegam , que açò se tany entre 'Is
fills d'una sola mare. No siàm uns dels altres gelosos de les joyes
que uns y altres de totes parts aportam à la nostra benvolguda, ja que
tantes ne dexà oblidades en los recons de les terres que senyorejà
la seua gentilesa. Per tot n' hi trobarem de les perles que li caygue-
ren quant catiua li fou tolta la corona y de la cort la desterraren,
ahont tant s' era ennoblida y engalanada. Y no perquè les trobeu vo-
saltres per dins los burchs mes encastellats en les vostres serres, ò
per les masies que blanquejan en les llunyanes fondalades, les ha-
vem de mirar de reull los qui no 'n siam conexents; ni per haverles
hagudes uns per los vilatges de Mallorca y els altres per los caba-
nyals de València, haveu vosaltres de negarvos à engastarles en la dia-
dema que li restituïm, ò en la vesta ab que la volem endiumenjar.
Recordemnos que en lo temps de les nostres glòries no hi havia
p' els avis mes qu' una sola llengua, sens que lletjura la faés à ninguns
estranya. Ramon Llull cantava son Desconort, axí com escrivia lo rey
en Jaume son llibre de la Saviesa, ò com en rims posava la Biblia en
Romeu de Ça-Burguera: Ausias-March puntejava ses esparçes, axí com
dehia sos estramps en Jaume d' Aulesa, ò dictava ses balades en Lluís
de Vilarasa : en lo Cançoner de París no s' hi troba mes que la pura
manera catalana entre tots los trobadors de les diferents encontrades
de lo realme d' Aragó que hi dexaren sos bells dictats ; y fins Fra
Anselm Turmeda , qu' havem sempre tingut per fill de Catalunya,
nasqué , teniuho per segur, en les muntanyes de Mallorca , sens que
per sos rims ni per sos vocables vos n' haguesseu adonat ni ho ha-
guesseu pogut conexer. Y si llavors era una la llengua, creyeu fóra
de bon seny ferne tantes com son les corrupcions en que los dife-
rents pobles la desfiguraren? No , per cert. Triemla tots ab ull clar y
bon juhi, sens que nos torben les predileccions ni les parcialitats. Vu'
llam acullir totes les riqueses que sian de bona mena, d' hont se vulla
que vinguen , si son de gent nostra , y rebujem sens mirament tot lo
qu' entela lo clar espill ahont se mira la gentil aymía. Axis l'arbre
posarà gran esponera, y joies seran les flors que esclatin en lo ver y
saborosos los fruyts que en la tardor hi madurin.

Fasseuho, y llavors be podrem cridar com los primers creuats
p' el camí de la nostra restauració literària, y cantar
bellament , com los aucells en l'aubada , la vinguda del astre resplan-
dent del nostre esdevenidor."

Valoració:-4menosmas
Per Biodramina, fa mes de 10 anys

Venga tonto, lo pasaremos bien.....

Por cierto, es "Hehehehe"

Valoració:2menosmas
Per joipastor., fa mes de 10 anys

" no voy de ti" jejejeje

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente