algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Govern i oposició evidencien posicions irreconciliables al debat de política general

Bauzá, aquest dimarts al Parlament. | Pere Bota

El Govern balear i l'oposició del PSIB-PSOE i MÉS han evidenciat aquest dimarts les posicions irreconciliables entre Executiu i la resta de formacions, amb motiu del debat de l'estat de la Comunitat Autònoma, el segon que protagonitza el president de les Illes, José Ramón Bauzá.

El mandatari autonòmic ha reivindicat que el Govern del PP pugui aplicar el programa electoral amb què es va presentar a les eleccions de 2011, i ha convidat l'oposició a aplicar el seu si governa en la pròxima legislatura.

Bauzá ha dit que "només demana respecte a la decisió majoritària manifestada a les urnes i que el Govern pugui complir els seus compromisos electorals".

La primera intervenció el president ha durat gairebé dues hores i l'ha començat assegurant: "estem millor que al novembre de 2012 i bastant millor que al juny de 2011 (quan va assumir la presidència) , i us asseguro que estarem millor en el futur i no em refereixo a un futur llunyà, perquè el canvi continua avançant".

El Govern, ha prosseguit, està "aconseguint els seus objectius després del gran canvi" aplicat per l'executiu en aquests dos anys i mig de gestió amb el suport de la majoria dels ciutadans en les passades eleccions, tot i que ha reconegut que queda "molt per fer".

Bauzá, que no ha realitzat grans anuncis de cara al final de legislatura, sí que ha avançat que les Balears complirà aquest any amb l'objectiu de dèficit d'aquest any fixat en el 1,47%, ha donat suport a la funció social i el funcionament d'IB3 i ha tornat a convidar a l'oposició a pactar una reforma del Parlament que suposi un estalvi per legislatura de 12 milions d'euros.

TIL
També ha deixat clar que l'aplicació del projecte plurilingüe que suposa el Tractament Integrat de Llengües (TIL) és " irrenunciable " i que " respon al compromís amb l'excel·lència educativa" en favor dels alumnes.

Sobre la Llei de Símbols institucionals, ha manifestat que l'objectiu de la mateixa és que es respectin les institucions i el patrimoni " de tots", de manera que és una " aposta per la llibertat".

Sanitat
En l'àmbit sanitari, en el seu torn de rèplica, Bauzá ha qualificat de " trist i lamentable " que l'oposició hagi " empleat" la mort de l'immigrant senegalès Alpha Pam per tuberculosi per "els seus beneficis dubtosos i per manipular la realitat" per tal de criticar la gestió sanitària del Govern.

PSIB
Per la seva banda, la cap de l'oposició, Francina Armengol, ha reptat el president a recolzar una llei que el seu grup plantejarà per a " blindar " davant futures retallades dels drets socials bàsics: l'educació, la sanitat i els serveis socials.

Armengol ha anunciat que plantejarà el desenvolupament legislatiu de la protecció dels serveis públics essencials recollits en l'Estatut d'Autonomia de 2007 perquè sigui necessària una majoria qualificada abans de retallar les prestacions als ciutadans.

La líder socialista ha fet aquesta proposta per reforçar la idea que el PSIB ha entès les demandes reals de la societat davant d'un Govern del PP el balanç després de dos anys i mig de legislatura és " precarietat, desigualtat, mentida i autoritarisme".

"Una gran majoria de la nostra societat se sent més identificada amb el color verd i el que representa ( la lluita contra les retallades en educació i el TIL) que amb la reducció del dèficit", ha incidit la líder de l'oposició , per a qui la suposada millora de l'economia de la qual ha presumit Bauzá només posa de manifest que el president desconeix "el que viu la gent"

Armengol ha recalcat que el cap de l'executiu ha demostrat ignorar el "calvari" que pateix bona part de la ciutadania , que està " molt pitjor" que fa un any i que s'ha trobat amb un Govern que va mentir quan va prometre que acabaria amb l'atur i que està liderat per "un home aïllat de la societat " que ha generat nous problemes creant divisions en comptes de buscar acords.

MÉS
El portaveu del grup parlamentari MÉS, Biel Barceló , ha assegurat avui que "l'única prioritat del president Bauzá és ... José Ramón Bauza ", al qual ha acusat de posar "la seva carrera política i els seus interessos personals" per davant de les necessitats dels ciutadans de Balears.

Barceló ha criticat la política duta a terme durant aquests dos anys pel govern autonòmic del PP, a qui ha acusat de "frau electoral".

MÉS ha precisat que Bauzá va realitzar, entre altres promeses , normes educatives de consens mentre " ha imposat el seu decret de trilingüisme en contra de l'opinió de tots els professionals de l'educació" . "Quin cinisme!", ha dit Barceló.

El mandatari balear "gestiona la seva majoria absoluta com una dictadura absoluta" i "està obsessionat en fer callar qualsevol veu que discrepi del pensament únic dictat des de la dreta" , ha denunciat Barceló.

"L'únic que ens està donant són polítiques per eliminar tot el que ens configura com un poble" , ha emfatitzat el portaveu de MÉS, que ha insistit: "A vostè no li interessa la democràcia, només li interessa el poder , el sistema democràtic només és el mitjà per aconseguir el poder , perquè l'única prioritat del president Bauzá és ... José Ramón Bauzá", ha insistit.

PP
Per a la portaveu del PP balear al Parlament, Mabel Cabrer, Balears "ha sortit de l'UCI i el pessimisme " després de l'últim govern autonòmic del Pacte, al qual ha responsabilitzat d'haver causat " el major mal econòmic de tota la nostra història".

Cabrer ha felicitat el president de les Balears per la feina que ha realitzat el seu executiu en dos anys i mig.

De manera especial, per " controlar el caos" heretat del Govern del Pacte, que va generar "pobresa i atur", i també per garantir l'Estat de Benestar i els serveis bàsics com sanitat , educació i atenció social , una "missió que semblava impossible" . "El Govern balear està centrat en les persones ", ha sentenciat Cabrer.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jrbs, fa mes de 10 anys

Molt bona la foto, en Bausà que sembla ens dedica un pet, la parlamintaria de darrera que fa el mateix, i el "fenómeno " darrera pensant quin doi ha de dir...

Valoració:0menosmas
Per Sac de gemecs, fa mes de 10 anys

I què cerca per davall de la taula? Treurà algun conill o colomet? Sorpresa!...

Valoració:-3menosmas
Per pere joan lil·la, fa mes de 10 anys

Altra cosa no però, tenim el president més elegant, plantós i guapo del món.

Valoració:-1menosmas
Per mallorquín, fa mes de 10 anys

Menuda oposición de chiste. Le están sirviendo en bandeja al PP la próxima legislatura.

Baleares necesita una verdadera izquierda progresista y de carácter internacionalista, no esta basura CATeta y regionalista con infiltrados de la extrema derecha pancatalanista en sus filas.

Le pese a quien le pese, Baleares es de derechas antes que catalanista

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente