La Federació Balear de Confraries de Pescadors, considera un “sense sentit” crear noves zones marines de protecció a Cabrera on no es permeti la pesca. Sobretot, segons l'entitat, donats els “escassos recursos” que té l'Administració per gestionar i controlar les actuals reserves marines.
Toni Garau, secretari de la federació, assegurà que la seva entitat demana “sentit comú i realisme” al Govern Central i a l'organització ecologista Oceana instigadora de la proposta d'ampliar la zona de protecció marina del Parc Nacional de Cabrera.
Garau afirmà estar “sorprès i decebut” perquè el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient hagi elaborat un esborrany d'Ordre en el qual amplia determinades àrees de protecció, ja que s'ha fet “sobtadament, sense cap tipus de consens ni acord amb el sector, i sense l'acreditació científica que requereix l'aprovació d'una norma d'aquesta envergadura”.
L'organització sol·licita de forma preventiva al Ministeri la retirada del projecte que contempla la creació d'àrees marines protegides a les muntanyes submergides del banc Emile Baudot i Ausiàs March, al Canal de Mallorca, i una zona en l'àrea oriental de Cabrera, coneguda com el Fort den Moreu.
Informes científics
Els pescadors afirmen que en l'esborrany presentat per Madrid s'informa de l'ampliació de determinades àrees de protecció “sense cap informe ni estudi científic oficial previ que així ho recomani”.
Garau afirma que els pescadors “no tanquen la porta” a una protecció de les muntanyes submergides d'Emile Baudot i Ausiàs March però que no hi ha possibilitat d'acord respecte de l'àrea oriental de Cabrera, “almenys mentre no es compti amb l'acreditació científica pertinent”.
El secretari de la federació, recalcà que el col·lectiu està “molt més interessat a millorar la gestió de les àrees protegides que existeixen actualment”, tant les reserves marines de gestió autonòmica com les de gestió compartida amb l'Estat com són el cas del Llevant de Mallorca i el Parc Nacional de Cabrera.
Crítiques a Oceana
L'entitat critica, a més, que Oceana “ha faltat a la veritat donant per fet realitats que no són més que propostes amb l'única finalitat d'exterminar la pesca d'arrossegament a Balears”. Garau destaca que la zona de Fort den Moreu és “el millor calador de plataforma de Mallorca i la seva protecció faria desaparèixer l'activitat pesquera de la zona, afectant també les possibilitats de comercialització”.
A més, apunta que la flota d'arrossegament és “estratègica” per mantenir les organitzacions, l'estructura comercial i l'oferta de producte local i que l'ordenació pesquera en vigor fa possible una activitat “responsable i en bona relació” amb els recursos pesquers i el medi marí.
Que alcinb la protesta a la Presidencia del Govern d´Espanya. Darrerament Rajoy es mostra "molt sensible" amb els problemas dels pescadors, i ho podem comprobar per l´interés que s´ha pres pels pescadors de La Línea que pesquen a aigues de Gibraltar.