L'EEI Sa Graduada i l'IES Antoni Maura són els dos últims centres a manifestar el seu descontentament per la posada en funcionament del decret del Tractament Integrat de Llengües (TIL). Amb el seu gest, aquests dos centres s'afegeixen a l'onada d'escoles que han decidit rebutjar públicament l'aplicació d'aquest nou sistema que vol fer conviure a les aules el català i el castellà, amb l'anglès a parts iguals.
D'una banda, els professors de Sa Graduada destaquen que la seva escola infantil ja disposa d'un projecte lingüístic propi, decidit col·lectivament per acord majoritari del Claustre i del Consell Escolar, que vehicula la llengua catalana com la pròpia de la comarca de Llevant i de Mallorca.
Ara, però, la conselleria d'Educació obliga a fer un gir a tota la feina realitzada fins ara.
"La improvisació, la manca de recursos, el plantejament que consideram equivocat i la urgència en el calendari conduiran a dèficits pedagògics i deficiències educatives que en res ajudaran al fracàs escolar i dels quals els professors i professores d'aquest centre no ens volem sentir en absolut responsables", diu el comunicat.
No durà igualtat
En canvi l'IES Antoni Maura de Palma comparteix l'objectiu plasmat en el decret d'aconseguir "que els alumnes de les Illes adquireixin el domini de les dues llengües oficials i les competències adequades en la llengua estrangera del projecte educatiu del centre". No obstant això, com en nombrosos casos de centres que es rebel·len en contra del TIL, a l'Antoni Maura també són del parer que les mesures proposades van en sentit contrari a això.
"Rebutjam la resta del decret perquè suposarà una passa enrere en el camí cap a la igualtat entre les llengües oficials, en contradicció amb la legislació vigent", afirma el document.
Paraules com "imposició", "precipitació" o "improvisació" també són recurrents en l'anàlisi de la situació educativa que fan els docents d'aquest institut, emfatitzant que hi ha qüestions prioritàries que cal resoldre, com l'abandonament escolar, l'atenció a la diversitat, o l'absentisme. Per això i més demanen la derogació de la norma.
Campanet, en contra del TIL
En la mateixa línia que la fins ara relatada, el passat dilluns un plenari extraordinari de l'Ajuntament de Campanet va votar una proposta del grup municipal del PSM contrària a l'anomenat Decret de Llengües. El motiu d'aquesta iniciativa, expressat per la representant dels nacionalistes, Magdalena Solivellas, és que la reforma educativa que promou té "l'únic objectiu de fer minvar la presència de la llengua catalana a les aules, usant l'excusa de l'aprenentatge de l'anglès".
Al debat de la proposició se sentiren alguns dels arguments més repetits en els últims dies, com que el decret del trilingüisme es fa sense consens amb la comunitat educativa, o que actualment no hi ha professors preparats per a ensenyar una matèria en anglès.
La moció de rebuig al decret de llengües comptà a més amb l'assentiment dels professors del Col·legi Llorenç Riber, i va sortir aprovada amb set vots a favor (PSM, PSOE i IV) i tres abstencions (PP).