nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

PSM-IV-ExM ja és Més per Mallorca

La coalició va encetar ahir una nova etapa amb el canvi de nom. Fou elegit en assemblea per militants i simpatitzants. Es volen consolidar com a tercer espai polític a les Balears

21600
Els econacionalistes s'anomenaran ara Més per Mallorca | Ferran Aguiló - M.À.C.

La coalició PSM-Iniciativa Verds-Entesa per Mallorca es convertí en Més per Mallorca. L'objectiu: consolidar-se com a tercer espai polític de les Balears. Entorn de 300 militants i simpatitzants de les tres formacions que formen la coalició que s'autodefineix com d'esquerres, sobiranista i ecologista elegiren ahir el nom nou en una assemblea duita a terme en el teatre de CCOO.

‘Més' fou l'opció elegida d'entre els sis noms possibles. En una primera ronda de votacions, ‘Més' rebé el 45% del suport; ‘Compromís', el 30%; ‘Alternativa', el 16%; ‘Som' i ‘Espai', un 4% cadascun; i ‘Suma', l'1,5%. En una segona ronda de consultes, a mà alçada, ‘Més' aglutinà 118 vots (60,2%) i ‘Compromís', 66 (33,7%). Hi hagué 12 abstencions.

La coalició vol obrir-se ara a la resta d'illes per tal de canviar també el nom del grup parlamentari, que actualment és PSM-IV- Entesa i Més per Menorca. En tot cas, les formacions que integren Més no perdran la seva identitat. D'aquesta manera, IV i PSM-Entesa continuaran sent dos partits polítics. Els dos darrers, però, estan en procés de fusionar-se de nou en un congrés que tindrà lloc el proper 23 de febrer.

Abans de la votació de la nova nomenclatura, l'assemblea aprovà el document polític de crida per encetar una altra etapa en aquesta formació política, amb el 98% dels vots favorables dels assistents. A banda de consolidar-se com a tercer espai polític, un altre dels objectius de Més és obrir la coalició a més persones i col·lectius, i enfortir-la com a instrument de canvi polític.

El document estableix que el projecte estarà basat en diferents punts, entre d'altres: "l'aposta per un model econòmic i social centrat en les persones" i "la defensa a ultrança dels serveis públics essencials". També es basa en "la defensa d'una democràcia real en què la ciutadania sigui el motor de la presa de decisions polítiques", i reivindica "el dret de decidir dels pobles de les Illes Balears". Així mateix, el text inclou la importància de protegir el territori, d'aconseguir "l'equitat de gèneres" i de situar la llengua catalana en "el lloc que li correspon com a llengua pròpia del país".

No debades, el portaveu de la coalició, Biel Barceló, deixà clar que defensaran "fins al final" la llengua i cultura pròpia de les Illes, "que és la catalana". Barceló fou l'encarregat de clausurar l'assemblea d'ahir. En el seu discurs, també reivindicà la sobirania fiscal. Denuncià l'espoliació fiscal que pateixen les Illes des de fa anys, ja que els recursos "se'n van i no tornen". Emfatitzà la importància de prendre decisions de "manera oberta" i reivindicà l'espai de Més "davant d'una vertadera estafa", en al·lusió als governs del PP a Madrid i a Balears.

Futur
El procés polític de consolidació de Més per Mallorca culminarà amb una altra assemblea, que probablement es realitzarà el mes d'abril, en la qual es triarà una executiva conjunta i s'aprovaran les bases organitzatives de la nova formació i un document polític.

Tanmateix, el nom de la coalició no variarà malgrat que s'hi integrin altres formacions polítiques, una opció que, de moment, no es pot descartar. De fet, existeixen converses entre el PSM i ERC per acostar posicions, però de moment no hi ha res tancat. S'espera que a poc a poc Més també sigui present als pobles on la coalició té representació municipal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per menys, fa mes de 11 anys

lladres

Valoració:-3menosmas
Per Pau, fa mes de 11 anys

Hi falta Esquerra Republicana, esperem que tot vagi bé i l'Esquerra Nacional de les Illes Balears es pugui presentar tota junta en les properes conteses electorals.

Valoració:2menosmas
Per mallorquín, fa mes de 11 anys

Ara ya solo falta ERC para completar el 10 %. La minoria de siempre.

Valoració:0menosmas
Per psm, fa mes de 11 anys

lo que tens que fer, bielet, es desapareixer d,es mapa politic.
això està romput, tota sa politica sencera.
Lo que sigui ha de ser NOU.

supos ho has entès.

Valoració:-2menosmas
Per Tro, fa mes de 11 anys

Sa gent vol solucions , no vol tan sols Llengo i Llengo.
Continuau igual.

Valoració:3menosmas
Per JERC - Illes, fa mes de 11 anys

Ara només hi falta Esquerra!

Valoració:14menosmas
Per aixó, fa mes de 11 anys

gent nova amb noves idees, no lo que ja coneixem de sobra...
Estantís i dolent.

Valoració:-1menosmas
Per tomeu, fa mes de 11 anys

Idò a mi m'agrada aquest nom per la coalició. Ja em direu si en aquesta terra hi ha hagut algun partit que hagi fet MÉS reivindicacions polítiques benefactores en defensa de la llengua catalana o del territori. Crec que n'han fetes moltes i moltes MÉS que en faran i duran a terme.

Valoració:4menosmas
Per tomeu, fa mes de 11 anys

Idò a mi m'agrada aquest nom per la coalició. Ja em direu si en aquesta terra hi ha hagut algun partit que hagi fet MÉS reivindicacions polítiques benefactores en defensa de la llengua catalana o del territori. Crec que n'han fetes moltes i moltes MÉS que en faran i duran a terme.

Valoració:0menosmas
Per Ooooh, què bé...!", fa mes de 11 anys

Uuuu..., una altra nova nova etapa! Què bé! Ja es noten els efectes... Enhorabona per l'esforç de teorització sobre els problemes de la nostra societat, sobre les dinàmiques dels nous moviements socials, sobre la implosió a causa de la correupció del sistema de partits sorgit en la transició, sobre les noves pràctiques de la ciberdemocràcia i el seu futur, sobre la incorporació de les demandes ciutadanes expressades en "organitzacions informals i efímeres" que no presten tanta atenció als lemes però que resulten més eficaces,... enhorabona també per la manca d'autocrítica, per continuar amb l'esquerra fragmentada, per refundar-vos cíclicament fins a l'infinit, per pensar que una consigna determina el que la gent pensa de vosaltres, per dedicar la neurona col·lectiva a activitats tan complexes com la de decicidir si, des del punt de vista del marketing polític, és millor més que compromís,... i, finalment, enhorabona per... per res, aquesta és la realitat, no hi ha res de nou ni en el lema ni en les pràctiques, ni en la capacitat que demostrau tenir per atreure moviments ciutadans, o simplement ciutadans individuals, que cerquen i necessiten una alternativa real, no només "institucional", al sistema i a les pràctiques polítiques instituïdes... Tot i així, és probable que si hagués de votar, us votàs a vosaltres, però convé que vigileu amb quin ànim us vota la gent i amb quin encert el gestionau...

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente