algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 13.97°
17°

El Govern recapta 26,7 milions pel nou impost de la benzina

La xifra supera per poc la previsió. Amb tot, just ha ingressat 16,7 milions des que l’imposà al maig, perquè l’Estat li deu el darrer trimestre de 2012. El tribut ha contribuït a consolidar les Illes com la comunitat amb els carburants més cars

22468
Una empleada posa carburant en una estació de servei de Balears. | Joan Riera - Arxiu.

L'impost de la benzina, conegut inicialment com a cèntim sanitari, haurà suposat uns ingressos de 26,72 milions d'euros per al Govern el 2012, una xifra lleugerament superior a la prevista. El tribut, que Balears aplica des de l'1 de maig, implica un gravamen de 4,8 cèntims per cada litre de carburant que compren els ciutadans a les benzineries i ha contribuït a consolidar les Balears com la comunitat on es paguen els hidrocarburs més cars de l'Estat.

En realitat, els 26,72 milions són una previsió de la recaptació de l'any 2012 perquè, a hores d'ara, encara no es coneix el total recaptat. De fet, el Govern encara no ha ingressat aquests doblers i tan sols ha percebut per aquest nou tribut 16,7 milions de l'Estat, que és qui li transfereix els doblers recaptats trimestralment, tot i que amb cert retard.

L'impost de la benzina (tècnicament anomenat impost sobre vendes minoristes de determinats hidrocarburs) consta d'un tram estatal i d'un d'autonòmic. El primer ja s'aplicava i el segon es començà a cobrar a les Illes l'1 de maig. El Govern el va incloure en el seu pla d'ajust del dèficit com la mesura estrella per incrementar els ingressos i va decidir cobrar el màxim que podia per aquest tribut (4,8 cèntims per litre de benzina, gasoil d'ús general, fueloil i querosè). L'impost el paguen tots els consumidors quan carreguen el dipòsit de carburant, excepte els transportistes i taxistes.

Segons les dades de Vicepresidència Econòmica, a Balears s'han recaptat 35,7 milions des de setembre de 2011 fins a setembre de 2012 per aquest impost (incloent-hi el tram estatal i l'autonòmic). Si es descompten dels 19 milions que es recapten cada any pel tram estatal, queden 16,7 milions, que són els que s'han obtingut pel tram autonòmic en els cinc primers mesos d'aplicació (de maig a setembre, ambdós inclosos).

Aquests doblers són els que ha rebut el Govern fins avui i ara li queda cobrar de l'Estat el darrer trimestre de l'any 2012, que percebrà durant els primers tres mesos d'enguany. La recaptació dels cinc primers mesos dóna una mitjana de 3,34 milions al mes pel tram autonòmic i la projecció fins a final d'any fa preveure uns ingressos de 26,9 milions en els vuit primers mesos d'aplicació (de maig a desembre, ambdós inclosos). La xifra suposa un lleuger increment sobre la previsió feta per l'Executiu en el pla d'ajust autonòmic, on s'apuntaven uns ingressos de 26,31 milions per aquest concepte. En un any sencer, el Govern calculava que podria obtenir uns 37 milions per aquest tribut.

El tram autonòmic de l'impost de la benzina és el que abans es coneixia com a cèntim sanitari, perquè els ingressos obtinguts havien d'anar obligatòriament a finançar la sanitat pública. Però el Govern central modificà la regulació a l'octubre perquè deixàs de ser així, a pesar que l'Executiu balear manté el compromís de continuar-los destinant a aquesta àrea.

El tribut incideix en el fet que Balears, segons el darrer informe del Ministeri d'Indústria, sigui la comunitat amb la benzina i el gasoil més cars de l'Estat. Actualment, el preu de la benzina de 95 oscil·la entre els 1,409 i 1,461 euros per litre i el del gasoil varia entre els 1,381 i els 1,421 euros el litre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per El pensador de Rodin, fa mes de 11 anys

El nostre poble, tributa per damunt de les seves possibilitats.

Valoració:1menosmas
Per srs, fa mes de 11 anys

MOS ESTAN ESPOLIANT ELS DE MADRID I ELS DE AQUI, BANDA DE FILLS DE PUTA. NO SE PREOCUPIN QUE YO PERSONALMENT MOURE ES COTXE LO MENYS POSIBLE. QUANT VEGUIN QUE VAIG CAMINANT O EN BICICLETA POSARAN UN IMPOST PER QUE POGUEM TROPITJAR SES ACERES I UN ALTRE PER SE BICICLETAS.

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente