algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Bosch prepara una norma per regular què es pot penjar a les façanes dels centres públics

El conseller d’Educació els considera “edificis oficials” i, per tant, “només s’hi poden penjar símbols oficials que representin tothom”. Amb aquesta decisió, vol evitar l’exhibició de llaços per la llengua el curs que ve

24616
El llaç de la fotografia superior correspon a l’institut de Marratxí. | Joan Riera - Arxiu.

El conseller d'Educació, Rafel Bosch, ja ha tornat a l'activitat i no consentirà que el curs vinent es tornin a penjar llaços per la llengua als centres públics. "Els anuncii", va assegurar ahir, " que prepararem una normativa que regularà els usos de les façanes dels centres educatius". Bosch considera aquests centres "edificis oficials" i, per tant, "només s'hi poden penjar banderes oficials que representin totes les mares, tots els pares i al·lots dels centres".

Queda clar, doncs, que no donarà passada a la repetició d'aquesta reivindicació de la llengua pròpia, que nasqué a Muro i s'estengué ràpidament durant el darrer trimestre del curs. Mentre no es gestin els detalls d'aquesta norma, "com la que ja existeix sobre les façanes de qualsevol edifici públic oficial", el conseller protestà: "Estam utilitzant les façanes de tothom per posar-hi el que pensen alguns". I, amb un exemple, es justificà: "És com si ara es volgués mostrar solidaritat amb, posem per cas, una persona segrestada o un poble oprimit. Això, tot i que respect el parer de cadascú, s'ha de manifestar dins un altre entorn, no en una escola pública".

Cal recordar que la penjada de llaços va ser un dels grans maldecaps de Bosch, que arribà a enviar les brigades de l'Ibisec a retirar-los, malgrat que amb poc èxit.

Lliure elecció de llengua

Pel que fa a l'aplicació de la lliure elecció de llengua, el mètode que la Conselleria utilitzarà per fer-ho efectiu encara és desconegut. Bosch deixà clar, però, que "només volem que, de la mateixa manera que en el seu moment els pares que volien que s'ensenyàs en la seva primera llengua, el català, pogueren exercir el seu dret; ara, per primera vegada en molts anys, els que prefereixen que la primera llengua sigui el castellà puguin demanar-ho".

De moment, explicà, "hem contactat amb assessors lingüístics, hi ha hagut reunions amb els directors dels centres...". Tot i les retallades que afecten el personal docent, Bosch afirmà que "els enviarem, si fa falta, més professors de suport... Com aconseguirem que tothom pugui exercir aquest dret? Amb atenció individualitzada, amb grups d'atenció i suport, monitors... Perquè l'infant, a poc a poc, aprengui a xerrar català i castellà d'una manera natural". Reconegué, finalment, l'escàs èxit de la campanya, perquè només un "12% tria el castellà, comptant els centres que ja tenien aquesta llengua com a única". "Però potser", hi insistí, "l'any que ve això es normalitzarà, potser hi haurà més participació. Això, és clar, només és la teoria".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente
Per Rafa Bosque arruix de Mallorca!, fa mes de 11 anys

Rafa Bosque, valdria més que procurassis que els alumnes tenguin calefacció a les escoles a l'hivern i no mufar la senyera com un bou foraster que mufa la capa. Fas llàstima, rafita! Qui paper que et fa fer el talibauzán!
Per què no fas unes quantes forasterades més a veure si la FAES del caudillín aznar t'anomena cosa grossa de Madrid i te n'hi vas amb el talibauzán dins un mateix paquet?

Valoració:10menosmas
Per Pu...s!, fa mes de 11 anys

Podem penjar-hi els governants, a les façanes.

Valoració:23menosmas
Per Aaaagggghhh!, fa mes de 11 anys

He vist banderes d´Ecuador, Argentina, Barail i altres, penjades a balcóns i finestres. També hauria d´anar a per aquests inmigrants que penjen la bandera del seu país si vol esser una mica just, i no perseguir només la bandera d´aquí, la nostra i també del conseller, malgrat no ho vulgui aceptar.

Valoració:-2menosmas
Per Jo som mallorquí i estim la meva cultura, fa mes de 11 anys

Per Mallorquín.
Malauradament el que ens ha portat a ser cuers en certs paràmetres educatius a Espanya i a Europa, entre d'altres factors, és l'elevat índex de baixa cultura general i d'ignorància històrica, científica i, per supost, lingüística. Vosté estudii (és gratuït) i, ben segur, tendrà una opinió més raonable.

Valoració:4menosmas
Per torrapipes, fa mes de 11 anys

Aquest Bosch només fa com diuen en castellà "marear la perdiz" ... Tranquils catalanistes que Bosch és dels vostros, No farà res ni per poder triar llengua en les escoles, tal i com varen prometre, ni per llevar els vostres llaçets... Tot és una operació d'imatge de cara als votants més radicals del PP, perquè els hi segueixin votant, no fos cas que s'aturassin a pensar que el PP balear ha promès, i incomplit, moltes vegades el mateix, i votassin UPyD... Pensau catalanistes que tota la legislació afavoridora del català en tots els àmbits és obra del PP... Podeu estar ben tranquils, tot i que també entenc que necessiteu crispar l'ambient per mobilitzar als vostres...

Valoració:-21menosmas
Per xaume, fa mes de 11 anys

Doncs penjar, penjar... jo hi penjaria tota aquesta colla de polítics ineptes. I els penjaria per allà on no dic.

Valoració:9menosmas
Per emigrante, fa mes de 11 anys

@Tiá

Gracias

Valoració:4menosmas
Per Joan, fa mes de 11 anys

aquesta gent del pp va ser votada bàsicament per a que creassin llocs de feina, i per a que ells fessin feina per a sortir poc a poc de la brutal crisi econòmica en que estam inmerssos, i no per a que dia si i dia també només tenguin entre cella i cella perseguir la llengua catalana; pero en quina classe de societat moderna i Estat modern vivim?, qualsevol dia veurem passejant per la plaça d'espanya a felip v, primo de rivera, o francisco franco.

Valoració:1menosmas
Per Aina, fa mes de 11 anys

Ai, Bernat, quin "paperillo" que et varen fer fer aquest dia na Celeste Imperio i companyia. Quan et veig damunt l'escala amb aquesta rialla que pareixes el rei del mambo, em compix de riure.

Valoració:1menosmas
Per Tià, fa mes de 11 anys


Emigrante,

Les tens dins la notícia que encapçala aquest batibull de correus. Només has de mirar un poc més amunt. A més, quan dins els meu missatge he reproduït aqueixes brillants frases d'aquesta mena de Maquavel·let, ho he fet copiant-les de la notícia i emportant-es al rectangle on escrivim. Sols no les he hagudes de picar amb el teclat: m'ho han donat tot fet.

Això a part, pots trobar aqueixa bona nova damunt altres diaris, virtuals, virtuosos, o de la casta que vulgues.

It's quite simple.

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente