algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
24°

Els cotxes generen el 90% de la contaminació acústica de Palma

El mapa de renous de Ciutat revela que els grans eixos viaris, com la via de cintura i les Avingudes, són els principals focus de molèsties sonores. El renou del tren, en canvi, és quasi imperceptible, encara més des del soterrament de les vies del tren d’Inca

El mapa de renous de Palma deixà ben clara una conclusió: devers el 90 per cent de la contaminació acústica que pateix la ciutat es deu al trànsit de cotxes. Per tant, és de molt el principal focus contaminant.

Es desmitifica així la creença que el renou només és de nit i provocat per l'oci nocturn dels joves, tot i que aquest també existeix.

Així mateix, aquest mapa constata que el renou provocat pel ferrocarril és menyspreable en conjunt, i encara més després del soterrament de les vies del tren d'Inca. De fet, el soroll d'aquest mitjà de transport just afecta la població resident en zones veïnes (que representen menys de l'1% de la població de Ciutat).

Així mateix, el gruix de ciutadans afectats per nivells superiors als estipulats per llei és de devers el 45% durant el dia i del 40% a les nits. Concretament, el màxim sonor que no es pot superar és de 65 decibels diürns i 55 decibels nocturns.

Davant aquestes "preocupants" dades, la coalició PSM-IV-ExM ha demanat a Cort que pengi el mapa de renou a la web del Consistori. El regidor de Medi Ambient, Andreu Garau, s'hi ha mostrat disposst i anuncià que ho farà en breu.

Per part seva, la regidora ecologista Marisol Fernández demanà que s'estableixi tot d'una un pla d'acció per garantir que el renou de la ciutat no superi els límits legals tolerats. No debades, Fernández sosté que "el renou té conseqüències molt negatives en la salut de les persones, tant físicament com psicològicament. Per tant, és un element pertorbador de la convivència, que empitjora la qualitat de vida".

Fernández, a més a més, explica: "Finalment, no podem oblidar que una ciutat neta, acústicament, també és una ciutat més atractiva per als turistes".

Competències

Des de la Regidoria de Medi Ambient coincideixen en l'anàlisi dels econacionalistes, si bé Andreu Garau matisa: "El control de les grans vies no depèn de l'Ajuntament, ja que nosaltres no tenim competències per aplicar segons quines mesures". En tot cas, anuncià que estudiaran la implantació de tanques anti-renou al llarg de la via de cintura, que és una de les principals reclamacions dels veïns de les barriades properes.

La seva presència és especialment necessària a la zona del Rafal, a causa de la proximitat dels habitatges a la carretera. Les mesures que es prenguin, tanmateix, haurien de ser transversals, opinen els econacionalistes. "Qualsevol pla d'acció implicarà prendre decisions urbanístiques, de mobilitat i de qualsevol altre tipus que puguin ser claus per disminuir el nivell de renous a la nostra ciutat. Serà, doncs, un element determinant a tenir en compte, sobretot, en la iniciada revisió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), si volem avançar cada vegada amb més força cap a una ciutat més sostenible".

Per tant, mesures com la supressió del carril bici o l'obertura de l'eix cívic del carrer Blanquerna al trànsit de cotxes no són polítiques de mobilitat que ajudin a reduir el renou.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Les pistoles les tenen ells, fa mes de 11 anys

Potser amb el desmantellat carril bici hi hauria menys contaminació. Call per no mossegar.

Valoració:10menosmas
Per Un de tants, fa mes de 11 anys

Cal fer una aposta agoserada pel transport públic

Valoració:8menosmas
Per Canya als aires condicionats, fa mes de 11 anys

No n'estic gens d'acord. Crec que hi ha una esgarrifossa contaminació acústica a causa dels aires condicionats que l'ajuntament permet instal·lar tan lliurement pels carrers i façanes, al manco dels Casc Antic. Caldria controlar més això, no solament per aquest renou, sinó per la calor que desprenen tan desagradable a l'estiu, així com l'impacte antiestètic que ocasionen.

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente