cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
24°

Rajoy fa una aposta pel bipartidisme amb la reducció de regidors

La reforma de l’Administració local que prepara Madrid minva un 30 per cent el nombre de polítics electes als municipis. Els partits minoritaris són els grans perjudicats per una mesura que es justifica amb la crisi. Les forces més petites tindrien moltes més dificultats que ara per aconseguir representació

El Govern de Mariano Rajoy fa una aposta clara i decidida pel bipartidisme. Setmanes enrere, l'Executiu espanyol va anunciar que està preparant una reforma de l'Administració local que preveu la reducció d'un 30 per cent del nombre de regidors. L'argumentari del PP explica que es tracta d'una mesura d'estalvi més en aquests temps de crisi, alhora que connecta amb la creença quasi generalitzada que sobren representants polítics.

La realitat, en tot cas, és que molts dels edils dels nostres pobles no cobren -ni sou ni dietes- i fan la seva feina amb l'única voluntat de servir a la col·lectivitat.

La rebaixa de la xifra de regidors sí que servirà, si finalment s'aprova, per reduir de manera important la presència de les forces polítiques minoritàries en els consistoris. Ara per ara, aconseguir el cinc per cent mínim que marca la legislació quasi sempre t'assegura presència a l'ajuntament, però amb la reforma de Rajoy seria ben diferent.

Mallorca té un total de 701 regidors, que amb la minva proposada ara pel Govern de Madrid quedarien en 479. La mesura, de discutible repercussió econòmica, beneficia els partits majoritaris. Afavoreix el bipartidisme i perjudica de manera contundent els més petits. De fet, amb els resultats que es varen registrar en les passades eleccions municipals, diferents forces polítiques perdrien la representació en alguns municipis.

Numèricament, el Partit Popular n'és la formació més perjudicada, ja que va ser la més votada i, per tant, és qui té més regidors. Els conservadors perdrien un total de 97 edils, mentre que el PSOE en tindria 44 menys.

El PSM perdria, amb aquesta reducció del 30% que proposa Madrid, més d'una desena de regidors. A llocs com Son Servera, la colació formada pel PSM i Esquerra perdria el seu únic regidor. Així mateix, a Sóller i a sa Pobla, l'esquerra nacionalista quedaria sense representació municipal.

De la mateixa mabera, Convergència per les Illes (CxI) també veuria reduïda la seva presència en molts consistoris. Així, per exemple, la formació liderada per Josep Melià quedaria sense representació a Selva, Son Servera, Lloret i Llubí.

La reducció del 30 per cent de regidors no suposaria grans canvis en el mapa polític municipal de Mallorca, tot i que sí que hi hauria alguna novetat. En aquest sentit, s'ha de destacar que el Partit Popular, previsiblement, perdria la batlia d'Alcúdia, atès que el PSM hi deixaria de tenir representació; és a dir, que la trànsfuga nacionalista que dóna suport al PP no hauria sortit elegida i, per tant, no podria haver contribuït a fer batlessa Coloma Terrasa.

Un altre canvi significatiu es produiria a Llubí, on ara governa el PP amb minoria. La desaparació de CxI faria possible que PSM i PSOEformassin govern i el Partit Popular quedaria així a l'oposició.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Francesc, fa mes de 11 anys

No em sé imaginar en què pensen aquells que reclamen una reforma constitucional per fer del Reino de España una gàbia més justa.

QUI ENS FARÀ LA GÀBIA MÉS JUSTA?
El PP de la FAES?
Amb el PSOE que els va darrere darrere? (i que fa més por que el dimoni quan també té majoria absoluta)
L'incipient partit d'amaRosa Diéz? (aquesta UPyD sorgida del PSOE d'Euskadi perquè trobaven que els de Patxi López, que han governat amb el PP arran d'una tupinada espectacular, no eren prou "constitucionalistas")
L'exèrcit capitanejat pels Borbons?

Obriu els ulls: el dia que el Reino de España es doti d'una nova constitució, serà per fer més mal.

Valoració:2menosmas
Per Ferran, fa mes de 11 anys

I perquè no un representant per a cada partit que aconsegueixi el mínim de representació.

Això sí que seria un estalvi!

Valoració:1menosmas
Per Un de tants, fa mes de 11 anys

Per què doneu per fet que el bipartidisme podria ser entre PP i PSOE? El PSOE, segons el PP també els sobra. I si la segona força fos UPiD?

Valoració:1menosmas
Per Mateu de la Soca, fa mes de 11 anys

Els retalls econòmics són sols una excusa per consolidar el domini polític del bipartidisme pp/psoe i fer fora o minoritzar qualsevol altra formació política, especialment si són nacionalistes/patriotes/independentistes. El que poden aconseguir, però, és que una part important de la societat no se senti representada a les institucions i se'n desentengui de la política institucional. És vergonyós que es canviïn les normes del joc polític perquè pp/psoe sempre sigui hegemònic.

Valoració:17menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 11 anys

A Un de tants:
Espera, que encara no s'han aplicat es estats d'excepció i setge ni s'exèrcit ha fet valer s'article 8, tot arribarà

Valoració:8menosmas
Per Un d'enmig, fa mes de 11 anys

Que tanquin el senat.
Que deroguin les pensions vitalícies per càrrecs polítics.
Que reduesquin a la meitat el nombre de diputats del Congrés.
Que retallin el sou del polític. Substancialment.
Que eliminin tota subvenció als sindicats, als partits i a l'església.
Que reduesquin a zero la despesa militar.
Que jubilin la monarquia.

Els comptes començaran a sortir aleshores.

Valoració:29menosmas
Per nofret, fa mes de 11 anys

Valdria més minvar un 30 per cent el que cobren els regidors i mantenir-ne el nombre. O tancar tots els ministeris de Madrid que es refereixen a competències transferides a les Comunitats Autònomes. A deixar de regalar doblers als bancs ...

Valoració:18menosmas
Per dkny, fa mes de 11 anys

No fa neccesari arriba al 2015 per redui els regidors, amb unReial Decret llei i seria prou, reduin els regidors ambd dret a percebre r retribucions, i aixo seria per demá mateix

Valoració:8menosmas
Per andreu, fa mes de 11 anys

Es hora de treure a tots els politics. Es problema de sa crissí son seus. Mirau com no han fet cap ere. Tot es comedi els que llevin d'un lloc els poseran com assessors, o sigui de vagos, cobran un bon sou. Se ha de cambia sa Constitució i se llei d'eleccions, per tria a persones no a partits. Ja que els partits, esta demostrat , son dictadures.

Valoració:16menosmas
Per Un de tants, fa mes de 11 anys

Les retallades ja arriben fins i tot a la mateixa democràcia. Posats a fer, també podriem retallar la monarquia.

Ha arribat el moment d'entrar en un procés constitucional. La Constitució que tenim ha caducat. Si no ho fem així, aquests senyors fins i tot ens la retallaran.

Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente