algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
23°

L'executiu autonòmic es dirigeix en castellà als funcionaris

27392

El procés d’admissió d’alumnes per al curs 2012-13 per a Infantil, Primària i ESO començà ahir. Els pares amb fills a segon cicle d’Infantil i primer cicle de Primària hauran d’escollir el català o el castellà com a llengua vehicular.

T. A.

El Govern de les Illes Balears ja es dirigeix en castellà als funcionaris, tot i que encara no està aprovat l'avantprojecte de llei de funció pública que converteix el català en mèrit i, per tant, no obliga els funcionaris a conèixer la llengua pròpia.

En un correu electrònic enviat als empleats públics el 3 de maig, la directora general d'Administracions Públiques, Maria Núria Riera, els demanava en un text en català i també en castellà que omplissin una fitxa descriptiva del seu lloc de treball per tal de fer complir el Pla estratègic en matèria de funció pública.

Però no només el correu electrònic és bilingüe, sinó que a les instruccions que donen als funcionaris per poder omplir la fitxa que ha de servir per fer l'auditoria tècnica de gestió dels serveis generals també els detallen que, a l'hora d'emplenar-la, poden escollir fer-ho en "castellà o en català".

El sindicat STEI-i denuncià que "alts càrrecs del Govern de José Ramón Bauzá estan incomplint la legislació en vigor en matèria de normalització lingüística". El sindicat explicà a través d'un comunicat que "aquesta actitud d'insubmissió a la normativa vigent és impròpia d'un govern constituït per vies democràtiques i està més en línia amb altres formes de govern". És per tot això que l'STEI-i registrà ahir una queixa adreçada a la directora general arran de l'incompliment legal.

El que estableix la llei

En espera que s'aprovin les modificacions de la Llei de funció pública, la Llei 3/2003 de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma i el decret 100/1990 estableixen que el català és l'única llengua habitual de comunicació interna a l'Administració i no s'admeten fórmules bilingües. Concretament, l'article 43.1 estableix que "l'Administració de la comunitat autònoma i les entitats que integren l'Administració instrumental han d'emprar el català en les seves actuacions internes i en la relació entre elles. També l'han d'emprar normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català, sense perjudici del dret de les persones interessades a rebre-les en castellà, si ho demanen".

D'altra banda, el decret 100/1990, que regula l'ús de les llengües oficials de l'Administració, marca que "les actuacions internes de caràcter administratiu, com ara actes, convocatòries, ordres del dia, informes, dictàmens, projectes tècnics i tota altra documentació anàloga, s'han de fer en català".

Així es posa de manifest que la mateixa Conselleria d'Administracions Públiques actua d'esquena a la llei vigent i en demostra alhora un profund desconeixement. Actualment, tots els funcionaris tenen l'obligació de conèixer el català i, per tant, les duplicitats lingüístiques són del tot prescindibles.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per h@ono.es, fa mes de 10 anys

wis, mira que eres catetillo

Juan Antonio Primo de Rivera, betxolarro

Valoració:0menosmas
Per Antoni, Wis, fa mes de 10 anys

De FASCISME només n'hi ha hagut quan han governat els castellans, ho ja no vos enrrecordau d'en Primo de Ribera

Valoració:0menosmas
Per mallroquin, fa mes de 10 anys

Veo que por aquí abundan muchos nostálgicos del fascismo pancatalanista...

Valoració:-10menosmas
Per Antoni, Wis, fa mes de 10 anys

A MALLORCA EN CATALÀ, PAÏSOS CATALANS=LLENGUA COMUNA EN CATALÀ..............................................
No és només que no agradi, entre d'altres connotacions......... ES QUE ES ILEGAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Están fent tot lo contrari que diu sa constitució!

Valoració:4menosmas
Per el observador, fa mes de 10 anys

Los que han incumplido la legislación vigente en materia educativa fue el anterior Govern del Pacto, al bloquear el decreto que permitia la libre elección de lengua en la primera enseñanza, claro que avalado por todo el lobby de organizaciones independentistas, separatistas y demás chupópteros. Es lamentable que no se pudiera consultar en la pagina wed del Govern en castellano integramente cualquier texto, ya no hablar del BOIB, y ni que decir que en determinados centros catalanistas por excelencia si solicitabas algo por escrito y que se te remitiera en idéntico idioma existia silencio administrativo. Así a sido el triste pasado, pero los tiempos cambian y la libertad está con los que quieren ese cambio, democrático y no el régimen lingüistico fascista hasta ahora impuesto en las Islas Baleares. Yo animo a todos los padres y madres que no se sientan acomplejados y denuncien la vulneración de los derechos lingüisticos que observen y lo haga público y notorio, ya que están en su derecho.

Valoració:-22menosmas
Per un mallorqui, fa mes de 10 anys

No existeix, no ha existit ni existirà cap problema amb la llengua, més aviat el gran problema el tenen tots aquests totalitaris separatistes que no han fet més que xuclar de les subvencions per fer creure a la població balear que serviria d'alguna cosa i per al que realment ha servit és per malgastar els diners de tots. Ja està bé de farses i mentides ultranazionalistas ja que no tenen veritablement el suport social del carrer. Ja n'hi ha prou que sigui una minoria la que ens digui com hem de parlar, escriure, accedir a un lloc de treball etc, a través de la imposició, Estem farts ja molts mallorquins d'aquest teatre patètic i demagògic, ja que a mi, com a molta més gent del que ells creuen, no compartim ni les seues maneres, ni les seves formes, a més que el que estan aconseguint és un cada vegada major rebuig social a aquests defensors de la pàtria catalana.

Valoració:-14menosmas
Per Abària, fa mes de 10 anys

Voleu robar-nos la terra per a entregar-la als forasters. Sou merda, només merda. Ja rebentareu!

Valoració:16menosmas
Per Llebra, fa mes de 10 anys

Pues ya era hora pardiez , me llegaba una multa y no había Cristo q la entendiera.
Bravo govern, por eso les votamos muchos.

Valoració:-38menosmas
Per ianekin, fa mes de 10 anys

Estan fent recular la nostra llengua, i amb ella els nostres drets lingüístics, aviat ni ens entendran a l'administració... Això és molt greu!

Valoració:17menosmas
Per Antoni, Wis, fa mes de 10 anys

Tranquil Cabrit que tots defensam lo mateix!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente