cielo claro
  • Màx: 19.47°
  • Mín: 9.02°
18°

Urdangarin nega haver concertat amb Matas per defraudar l'Administració

El duc de Palma abandonà els jutjats a les 4.10 hores. El seu misser qualifica les declaracions de «molt intenses» i diu que ha quedat «absolutament clar» que la infanta Cristina no hi té res a veure

28500
Urdangarin i el seu advocat, sortint dels jutjats aquesta matinada. | Jaume Morey


El duc de Palma, Iñaki Urdangarin, ha negat en la seva declaració davant del jutge haver concertat amb el llavors president balear Jaume Matas per defraudar l'Administració.

Segons figura en la seva declaració judicial de 43 folis, a què ha tingut accés Efe, Urdangarin ha assegurat que ni ell "personalment" ni Aizoon, l'empresa patrimonial que comparteix amb la seva esposa la infanta Cristina, "han fet algun negoci amb el senyor Matas".

Durant tot el cap de setmana, Urdangarin ha declarat durant 21 hores als jutjats de Palma per oferir la seva versió sobre les presumptes irregularitats detectades en la gestió de fons públics per part de l'Institut Nóos i altres empreses vinculades.

El final del seu interrogatori, el duc de Palma ha explicat que va participar a Matas la urgència que es prengués una decisió sobre el patrocini de l'equip ciclista Illes Balears "en consideració al calendari esportiu".

"Aquest va ser l'únic contacte que va mantenir amb el senyor Matas de manera directa ja que tot ho va fer per mediació" de José Luis "Pepote" Ballester, l'amic olímpic que va interintervenir entre el Govern balear i Urdangarin.

Ha explicat que a instàncies de Ballester va tenir una reunió amb Matas en el Consolat de Mar, seu del govern autonòmic, en la qual va presentar l'Institut Nóos, una entitat sense ànim de lucre en què s'involucraria.

"Matas li va anunciar que estudiaria la seva proposició" i Ballester va ser "l'interlocutor amb Diego Torres per buscar la fórmula de contractació", detalla la declaració judicial del duc de Palma.

Quant al segon conveni firmat per Nóos amb el Govern balear, Urdangarin ha assegurat que no va tenir cap reunió ni contact amb Matas en relació amb aquest assumpte.

Sobre la quantitat de 400.000 que faltava per cobrar del segon conveni, el duc ha reconegut que va trucar el 2008 per "propiciar el pagament" i que llavors tampoc no va acudir a Matas.

Urdangarin i Torres són els principals imputats en aquesta peça del conglomerat Palma Arena, la qual compta amb una vintena d'encausats, entre ells l'expresident balear Jaume Matas i alts càrrecs de governs de les Balears i del País Valencià.

La Fiscalia indaga els delictes de falsedat documental, prevaricació, frau a l'Administració i malversació de cabals públics, centrant les seves investigacions als contractes públics per valor de 5,8 milions d'euros que va rebre Nóos entre 2004 i 2007 de les dues esmentades comunitats autònomes per organitzar esdeveniments relacionats amb l'esport.

Fins a les 4.10 hores de la matinada

Iñaki Urdangarin ha abandonat aquesta matinada els jutjats de Palma a les 4.10 hores, després de repassar exhaustivament durant més de dues hores la transcripció de la declaració que ha realitzat durant el cap de setmana davant el jutge José Castro, instructor del cas Palma Arena.

El duc de Palma no ha fet declaracions al sortir de les dependències judicials, on ha estat interrogat al llarg de 21 hores en les dues jornades maratonianes de declaració. Sí ha parlat el seu advocat, Mario Pascual Vives, que ha definit les declaracions del seu defensat de «molt intenses» i en les quals ha quedat «absolutament clar» que la infanta Cristina «no hi tenia res a veure», que Urdangarin va atendre i va seguir les instruccions de la Casa Reial i que no hi ha indicis de «cap quantitat que hagi estat evadida a l'estranger ni a paradisos fiscals».

El lletrat ha destacat que Urdangarin ha respost a «totes i cadascuna» de les preguntes que se li han formulat i ha donat «les explicacions correctes» i contestacions que «satisfaran totes les versions que estaven pendents d'aclarir».

Pascual Vives no ha respost si acceptaria la possibilitat que se celebri un acarament entre Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, si el jutge així ho sol·licita, per tractar-se d'«una qüestió processal» i ha remarcat que per al seu client el procediment judicial «acaba de començar». Davant el fet que la declaració s'hagi perllongat tantes hores, Mario Pascual Vives ha defensat que «calia estar a tot el que fes falta». «La col·laboració amb l'Administració de Justícia ha estat i ha de ser al màxim i entenem que és el que s'ha estat fent», ha afirmat. Ha afegit que no li consta que la Casa Reial s'hagi queixat del temps perllongat de la compareixença.

Pascual Vives ha justificat en la necessitat de repassar la transcripció, les dues hores i mitja que han dedicat a llegir-la i que ha fet que el seu defensat i ell sortissin dels jutjats molt després que els altres advocats, els fiscals i el mateix jutge, que han anat abandonat el jutjat de Via Alemanya a partir de les 1.35 hores. «Calia repassar, són 42 fulls de declaració, calia fer-ho així i calia fer-ho fins al final», ha assegurat.

Sobre l'estat del duc de Palma després del llarg procediment judicial, ha afirmat: «Està cansat però entenc que ha complert amb el seu deure i que ha fet una bona declaració». Pascual Vives opina que la declaració haurà convençut el jutge de la innocència d'Urdangarin: «Jo crec que si però això quedarà en la seva ment interna. Jo crec que ha contestat a tot i ho ha fet essencialment bé».

A Madrid, a primera hora del matí

Els ducs de Palma han arribat aquest matí a Madrid procedents de Palma, on Iñaki Urdangarin ha prestat declaració durant dues jornades maratonianes per la seva presumpta implicació en un delicte de malversació de cabals públics.

Acompanyat per la seva esposa la Infanta Cristina, Urdangarin ha arribat aquest matí a Madrid, han confirmat a Europa Press fonts del seu entorn.

A causa de les poques hores que el duc de Palma ha adormit aquesta nit -no va abandonar els jutjats de Palma fins passades les 4.00 hores de la matinada i ha pres un vol a primera hora del matí- les fonts consultades no descarten que el matrimoni decideixi descansar almenys una jornada a Madrid abans de tornar a Washington, on tenen fixada la seva residència.

Els ducs de Palma van arribar en la tarda de divendres a la capital balear i es van allotjar en la residència de Son Vent, dins del complex del Palau de Marivent on estiueja la Família Reial.

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tivasdan, fa mes de 12 anys

Qui era la quarta persona que jugava a padel amb ells?

Valoració:1menosmas
Per Rosella, fa mes de 12 anys

I haver hagut de sentir el discurs del borbó dient que la justícia és igual per a tots. Vàreu veure el programa d'en Jordi Évole d'anit? Va ser molt interessant.

Valoració:9menosmas
Per Elisa, fa mes de 12 anys

La família reial és intocable. M'imagín la pressió que han fet a n'Urdangarín perquè no fiqui la pota dient res que pugui comprometre na Cristina. Ja no és normal que no la facin declaran. I llavors en Juan Carlos té la barra de fer discursets dient que tots som iguals davant la llei. Això és populisme barat i cinisme.

Valoració:6menosmas
Per Antònia, fa mes de 12 anys

El rei el te ben avisat .
La meva filla es innsent de tot el que sia currupte.
Crec que no siria de mes que la infanta declaras; ja que ella tambe estava alla ho es cuinava la trama.

Valoració:1menosmas
Per xim, fa mes de 12 anys

hauríeu d'investigar això....

http://www.racocatala.cat/noticia/28120/policia-torna-denunciar-persona-parlar-li-en-catala

Valoració:0menosmas
Per blabla, fa mes de 12 anys

que baneit tenia tan de doblers i ancara roba que baneit .

Valoració:4menosmas
Per Lluís, fa mes de 12 anys

Comença a ser massa habitual el nombre d'errades ortogràfiques d'aquest diari, el qual representa que hauria d'enhaltir la nostra llengua. N'hi ha que clamen el cel i fa tota la pinta que es limiten a utilitzar un programa de traducció al català, a jutjar per com són traduïdes les declaracions del catellà: "calia fer-lo", "jo creo". En fi, esperem que algú en prengui nota. Els lectors no us podem estar fent la feina, crec jo.

Valoració:10menosmas
Per Ai, ai!!!!!, fa mes de 12 anys

No entenc com no imputen l´Infanta. Si ella tenia el 50% de la societat i damunt era la Secretària.... Misteris!!!!!

Valoració:25menosmas
Per Corrector urgent per al dBalears, fa mes de 12 anys

"Gens" tenia a veure??? Res! LAMENTABLE. Llegesc aquest diari perquè és l'únic de les Illes en català, i això és el que ens oferiu?

Valoració:9menosmas
Per X, fa mes de 12 anys

Per què aquí no surt el "primo"? On és el musculat espanyolista aquesta vegada? És que no l'han deixat fer el seu show? Serà cert que la justícia no és igual per a tothom...

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente