algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 18°
18°

El Poder Judicial arxiva les diligències contra José Castro per les filtracions

L'òrgan de govern dels jutges subratlla que sempre que té coneixement d'un cas similar realitza les 'actuacions necessàries' per estudiar vulneració del secret sumarial

28638

Castro ha vist arxivades les diligències per les filtracions a la premsa del sumari de l'Institut Nóos.

T. AYUGA

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha arxivat les diligències informatives obertes contra el jutge d'instrucció del cas Palma Arena, José Castro, arran de la queixa que va presentar en el seu dia l'advocat Antonio Alberca, defensor de l'expresident balear Jaume Matas en aquesta causa, per les filtracions a la premsa del sumari en el qual s'investiguen les activitats de l'Institut Nóos, que presidia el Duc de Palma, Iñaki Urdangarin.

La Comissió Disciplinària de l'òrgan de govern dels jutges ha acordat per majoria dels seus membres l'obertura de diligències, el procediment comú que es realitza quan es presenten denúncies d'aquest tipus. Després de les seves indagacions, la Inspecció del Consell ha decidit finalment l'arxivament de les investigacions.

Els vocals encarregats de seguir endavant amb aquest assumpte o bé d'arxivar-lo, ja que les propostes de la Inspecció no són vinculants, han estat Pío Aguirre, Gemma Gallego, Margarita Uría i Miguel Carmona.

L'òrgan de govern dels jutges subratlla en un comunicat que sempre que té coneixement d'una filtració d'elements d'un procediment penal que no són públics, realitza les "actuacions necessàries" encaminades a esbrinar les circumstàncies que envolten la vulneració del secret sumarial. "Així s'ha fet en casos similars, algun d'ells molt recent", afegeix.

En aquest cas concret, el Poder Judicial va obrir diligències informatives amb la finalitat de determinar si s'han filtrat documents quan la causa estava declarada secreta, quines persones han pogut tenir accés als mateixos i quines mesures s'han adoptat davant de la "reiterada publicació de notícies referides a aquest procés".

En aquest sentit, el Consell recalcava que "no s'ha obert expedient o denunciat cap actuació contra el titular del Jutjat d'Instrucció de Palma" ni en cap moment s'ha "posat en qüestió l'actuació o tasca de Castro".

Castro s'hi pronuncià

El jutge Castro, no obstant això, ja va tenir oportunitat de pronunciar-se sobre aquest assumpte el passat mes de novembre, en una interlocutòria en la qual advertia, en al·lusió al propi Matas, que "no ha estat ningú del seu Jutjat qui ha concedit rodes de premsa" relacionades amb aquesta causa com tampoc qui ha acudit a mitjans televisius per al mateix assumpte.

"No deixa de ser ferint que qui així actua sigui precisament qui ara ve a responsabilitzar aquest instructor de dur a terme filtracions o de no impedir deliberadament que d'altres ho facin", va exposar el magistrat de Palma al seu auto, que va ser notificat a les parts personades en aquest procediment el passat 21 de novembre.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.