L'exconseller insular d'Economia i Hisenda i expresident d'Unió Mallorquina (UM), Miquel Àngel Flaquer, ha denunciat avui davant de la jutgessa del cas Voltor amenaces i pressions per part d'un altre imputat en aquest cas, l'excomptable d'UM Álvaro Llompart. Segons han informat fonts jurídiques, Flaquer ha comparegut avui davant de la jutgessa d'aquesta causa en la qual s'investiguen diverses pràctiques de presumpta corrupció durant les legislatures 2003-2007 i 2007-2011 entorn de desviacions de diners per part d'organismes públics controlats per UM.
Flaquer estava citat com a imputat a la peça número 10 de la causa, que versa sobre presumptes contractacions irregulars a l'empresari de la comunicació Jacint Farrús, però s'ha acollit al seu dret a no declarar per aquest aspecte. Ho ha fet, han indicat les fonts, al·legant la jutgessa unes presumptes coaccions per part de Llompart, excap de l'àrea econòmica de l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur), organisme que va contractar de forma suposadament irregular a empreses de Farrús.
En concret, ha llegit una declaració en la qual ha denunciat que en els últims mesos, i amb més intensitat en l'última quinzena d'octubre, Llompart i persones "del seu entorn" li van demanar diners a canvi de no revelar informació incriminatoria sobre aquest cas. El també exportaveu d'UM en el Consell de Mallorca ha agregat que Llompart no sol li ha fet arribar a ell aquestes presumptes pressions, sinó també a altres persones implicades en el cas Voltor.
Aquestes amenaces s'haurien produït, segons Flaquer, de forma verbal i per telèfon. Davant d'aquestes acusacions i en declaracions a Efe, l'advocat de Llompart, Fernando Mateas, ha instat Flaquer a plasmar aquestes acusacions en una denúncia davant del jutjat de guàrdia i abstenir-se de fer "asseveracions genèriques i gratuïtes".
Avui també estava citat a declarar per la peça de Farrús l'exconseller balear de Turisme d'UM Francesc Buils, que ha ratificat la seva declaració prestada el març de 2010 davant de la jutgessa del cas Voltor. En ella va afirmar que va mantenir una reunió amb José Bongiovanni, administrador de l'empresa Torum Consulting, que al seu torn depenia de Marxant Balear, propietat de Farrús.
Va explicar que durant aquesta reunió Bongiovanni li va presentar una sèrie d'idees per realitzar projectes amb l'empresa de Farrús, i va afegir que després li va traslladar aquest aspecte a la persona competent, després de la qual cosa no va tenir res més amb el procés de contractació per part de l'Inestur.
Flaquer i Buils es neguen a declarar
L'exconseller de Turisme Francesc Buils i l'expresident d'UM, Miquel Àngel Flaquer, s'han acollit al seu dret a no declarar en la seva compareixença davant la jutgessa d'instrucció del cas Voltor, Carmen Abrines, qui els havia citat aquest dimecres per inquirir-los entorn de les adjudicacions presumptivament irregulars que va percebre l'empresari de la comunicació Jacint Farrús des de l'Institut d'Estratègia Turística (Inestur). La titular del Jutjat d'Instrucció número 10 ha reprès els interrogatoris relacionats amb aquestes contractacions, que prosseguiran aquest dijous amb la declaració de l'exgerent de l'Inestur, Antoni Oliver, i de l'exdirectora de l'Àrea de Qualitat Turística (IQT), Lourdes Garau, ambdós també en qualitat d'imputats.
Mentrestant, serà dimarts vinent, dia 15, quan compareixerà el propi Farrús, qui es troba en llibertat sota fiança de 100.000 euros en el marc d'aquest cas, per a posteriorment ser interrogada, el dia 24, l'administradora única de la mercantil Cubic Asesoramiento Empresarial SLP, Margarita Munar, amb la denúncia del qual es van iniciar les investigacions de la Fiscalia Anticorrupció entorn d'aquests fets, emmarcat a la peça separada número 10 del cas.
Aquella mateixa jornada i el dia 25 estan citats també diversos testimonis, entre els qui es troben dues tècniques de l'Inestur, Catalina Mas i Victòria Botí. Es pot recordar que en la seva denúncia, Munar posava de manifest que la seva empresa es va presentar a un concurs sobre 'benchmarking' -turisme de congressos i reunions-, per un import de 360.000 euros (417.600 euros amb IVA), al qual es van presentar un total de 13 licitantes, encara que denunciava que el concurs va ser "manipulat" ja que l'objectiu del mateix era beneficiar l'UTE formada per THR i Tourin Consulting, pertanyents a Farrús.
Les indagacions situen l'empresari com "figura clavi a l'entramat d'adjudicacions" realitzades, i el relacionen amb 21 societats en la que consta com a administrador o apoderat i en unes altres 120 de mercantils de les que ha format parteix. Així, el vinculen no solament amb les licitacions de l'Inestur sinó també de "altres esferes" del Govern, tal com consta en un dels oficis policials inclosos en l'ampli sumari del cas.