cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 14°
13°

El cara a cara indigna les formacions minoritàries

PSM-IV-ExM, IU, Convergència, Esquerra i la Lliga consideren un atac al pluralisme que no es faci el debat múltiple. IB3 manté que no el farà amb cadires buides

54090
José Ramón Bauzá i Francesc Antich, en una imatge d'arxiu durant una visita a una escoleta de Marratxí. | Miquel Àngel Canals - M.À.Cañellas

La decisió de PP i PSOE de fer només un cara a cara a IB3 entre els seus candidats autonòmics, Francesc Antich i José Ramón Bauzá, i evitar el debat multipartit, indignà ahir la resta de formacions. Tot i que alguns dels candidats minoritaris seran compensats per IB3 amb més temps en les entrevistes electorals, ahir criticaren que no es faci el debat múltiple, perquè ho consideren un atac al pluralisme. El candidat de la coalició PSM-IV-ExM, Biel Barceló, demanà a Bauzá i Antich que "no s'amaguin" i debatin amb ell. Els instà a acudir al debat múltiple previst a IB3 demà. "Que compareguin a debatre amb mi i que no s'amaguin", hi insistí el candidat, qui advertí que les instruccions de la Junta Electoral són "clares" i diuen que els debats multipartits s'han de fer per "servir els principis democràtics de pluralitat i representativitat polítiques".

En aquest sentit, la coalició ha demanat a IB3 que continuï endavant amb el debat múltiple, encara que tingui "cadires buides" si PSOE i PP no hi van. La petició, però, no servirà per a res, perquè la proposta d'IB3 diu que just es farà el debat múltiple si hi són tots. Precisament ahir, la direcció d'IB3 inicià les negociacions amb representants del PP i PSOE i els féu arribar una primera proposta sobre com ha de ser el cara a cara de diumenge, qui el conduirà, quin format tindrà, quins blocs temàtics s'hi tractaran i quin temps tindran els candidats. Aquesta proposta es continuarà negociant avui i s'haurà de tancar abans de diumenge, perquè aquest dia s'emetrà el debat just després del Notícies Vespre.

El candidat d'EU, Manel Carmona, anuncià un nou recurs a la Junta Electoral per autoritzar el cara a cara i considerà que fer just aquest debat "empobreix la democràcia", perquè "afiança un model bipartidista", tot i que "el model del PSOE i del PP és molt semblant; és un surt tu per posar-mi jo, però que no canviï res". El cap de cartell de Convergència, Pep Melià, afirmà que "els cara a cara només fomenten una realitat falsa, la del bipartidisme" i "el més normal seria que els debats es fessin des de la pluralitat i la diversitat".

"Tenen molta cara amb el cara a cara, perquè no respecten el pluralisme" i "és evident que més enllà del planeta PP-PSOE hi ha vida i és vida intel·legent", afirmà el candidat d'Esquerra, Joan Lladó. El del la Lliga, Jaume Font, inisistí que fent només un cara a cara "lleven pluralitat" i "que després ningú no es queixi del bipartidisme perquè el promocionam". Antich defensà la fórmula del cara a cara, atès que el futur president serà del PP o del PSOE, però insistí a criticar que Bauzá "es negui a debatre amb les altres forces" i considerà que el PP és un partit "poc obert". Bauzá respongué que les formacions d'esquerres no s'aclareixen sobre la fórmula del debat, tot i que tothom dóna per fet la del cara a cara.

Armengol demana debats i Salom evita el d'avui a [M]

Les candidates socialistes al Consell i a l'Ajuntament de Palma, Francina Armengol i Aina Calvo, reptaren ahir els caps de cartell populars a debatre amb elles els seus programes, tal com faran Antich i Bauzá a IB3. No serví de res. La candidata del PP a Mallorca, Maria Salom, no acudirà al debat programat avui per la cadena Ser ni per Televisió de Mallorca [M] entre els caps de llista dels partits amb representació a la institució insular. El popular Mateu Isern també deixà clar ahir que no pensa debatre amb Calvo.

Televisió de Mallorca ha convidat avui en el programa 4 Cantons (20.55 hores)cinc candidats al Consell: Cathy Sweeney (Esquerra), Albert Aguilera (EU), Joan Font (PSM-IV-ExM), Francina Armengol (PSOE) i Maria Salom (PP). A diferència d'IB3, que ja ha dit que no farà el debat múltiple si falta un candidat, Televisió de Mallorca l'emetrà igualment i deixarà la cadira buida de Salom. De fet, ja va fer el mateix dimecres passat quan s'hi absentà el candidat del PP a Palma, Mateu Isern.

Ahir tant Armengol com Calvo demanaren al PP que "participi en els debats per donar a conèixer el programa ocult dels populars". Els socialistes han presentat un escrit a IB3 i Televisió de Mallorca en què sol·liciten un cara a cara entre Armengol i Salom. IB3 no el farà, però Televisió de Mallorca el té previst per a dimecres que ve. Salom tampoc no hi acudirà, perquè just anirà a un debat i ja anà la setmana passada a IB3 Ràdio. Isern no ha anat a cap debat: ni a [M] ni a IB3 ràdio. Ahir, assegurà que no debatrà amb Calvo, perquè el PSOE "mai" no podrà complir el seu programa. ja que no governarà amb majoria absoluta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per MR, fa mes de 12 anys

Ligeia, sembla vas perduda, vivim en la Demagògia no en una Democràcia. Vot Nul.

Valoració:11menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 13 anys

La democràcia així entesa es converteix en la dictadura de la majoria, la majoria de la qual és gent manipulada.

La democràcia real és representativitat de totes les propostes, tendències i projectes. La democràcia real és consens, negociació i pacte.

El bipartidisme dels partits d'obediència madrilenya és el gran negoci del pp i psoE.

Valoració:25menosmas
Per Ligeia, fa mes de 13 anys

Ningú té dret a excloure cap partit. Això no és democràtic.

Valoració:7menosmas
Per Núria, fa mes de 13 anys

foraviler, NOELSVOTIS es per PPSOEPSMIUUMEXUM! tota aquesta colla d'aprofitats-incompetents-lladres-ineptes-indocumentats-espavilats-envaucadors que omplen els partits que han governat en aquesta illa els últims 20 anys. NOELSVOTIS és un moviment contra el xantatge de la dreta que ens explica els dimonis del PSOE i el PSM i contra els dimonis de l'esquerra que només sap dir que el PP és dolentíssim. VENGA! basta de tractar a sa gent com a criatures analfabetes. DIGAM NO! Vot en Blanc, Vot NUL però que sàpiguen que no els hem votat per IMPRESENTABLES.

Valoració:12menosmas
Per siurell, fa mes de 13 anys

tots els partits són tant poca vergonye que diuen el que faran quan tindrien que dir el que retallaran, NOMÉS PODRAN RETALLAR!
què continuarem fent projectes tant absurds com el tren de llevant, continuarem vivent a la parra? continurem reganat bonos mentre els nins fan ses classes a barracons? Continuaran donant doblers a les mateixes constructores¿ continuaran estafan¿ això és el que vull saber.

Valoració:17menosmas
Per IntelBook, fa mes de 13 anys

Una societat en la que la gent està disposada a deixar-se controlar pels altres no té cap sortida. Duu al NIHILISME pur i dur.

Ja és hora de la independència, sí, de la independència INDIVIDUAL.

Que uns senyors facin promeses (que no compleixen després de "obtenir el lloc de feina") i cobrin per això... Acomiadats tots.

Valoració:16menosmas
Per Andreu, fa mes de 13 anys

Foraviler, el que falta es responsabilitat i qualitat del nostres polítics, crec que ja n'hi ha prou de gent que per augmentar els beneficis de les seves empreses es fagin polítics de dretes i que gent sense cap mena de formació ni cap ofici conegut es fagin els colegues en els partits d'esquerra per guanyar-se les garrofes a costa de discursos tronats i incompetència total. Hem de donar un cop de puny sobre la taula i dir prou a aquests polítics.
NOELSVOTIS! vot en blanc, nul, o abstenció, és s'única manera que o se'n vagin i deixin passar a gent formada i tinguin de canviar radicalment.

Valoració:5menosmas
Per Foraviler, fa mes de 13 anys

Rosa Font, no crec que els de NOELSVOTIS vagin per aquest camí. Si una persona decideix no votar o fer-ho en blanc el que està diguent en realitat es "a mí em sembla bé qualsevol cosa". Trobo que es una irresponsabilitat fer això. El que fa falta es no caure en el bipartidisme, s'han de fomentar les terceres opcions, formar un parlment plural que obligui als polítics a defensar els seus projectes. D'altra forma es cau en el que veiem: descalificar al partit contrari i no proposar res per la seva part.

NO ELS VOTIS significa no votar al PPSOE, si es referís a tots els partits quin sistema hauríem d'utilitzar? Es caure en l'absurd. El que fa falta es major pluralitat, i si no t'agrada res del que veus llavors et mobilitzes i formes un partit tu mateixa, que això es la democràcia. Pero no fer res es directament donar un xec en blanc en aquesta gent.

Valoració:-6menosmas
Per ses coses clares, fa mes de 13 anys

Als que deis que votareu en blanc:
si voleu deslegitimar el sistema no voteu en blanc, votau NUL.
si votau en blanc el que feis es un acte de conformitat amb la llista més votada.
votau nul: feis un dibuixet, o escriviu dues frases sobre el que pensau, o tatxau els candidats...

Valoració:11menosmas
Per Do not visit Majorca, fa mes de 13 anys

Els debats se han de fer entre Bauzá i Font, i entre n'Antich i Biel Barceló. o sigui entre PSOE i PSM, i entre PP i Lliga.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente