bruma
  • Màx: 19°
  • Mín: 10°
10°

Tour de force dels sindicats sanitaris

Prop de 7.000 treballadors de Son Espases, l'Hospital d'Inca i Atenció Primària trien demà els seus delegats sindicals. UGT iCCOO volen prendre a SATSE i al Sindicat Mèdic la seva hegemonia

El sindicats es confronten demà a les eleccions de l'àmbit sanitari. Uns 7.000 treballadors estan cridats a triar els seus delegats sindicals, que posteriorment conformaran la Junta de Personal de Mallorca. Aquest òrgan està format per 31 sindicalistes i té la funció de negociar aspectes laborals amb l'Administració en representació dels treballadors d'Atenció Primària i els hospitals d'Inca i Son Espases, bàsicament.

Fins ara, la interlocució dels treballadors ha estat encapçalada per CEMSATSE, que amb 12 cadires fou la força més votada a les darreres eleccions de 2007. Aquesta coalició uneix els metges del Sindicat Mèdic i les infermeres de SATSE. Dirigents del Sindicat Mèdic, com el psiquiatra Miguel Lázaro i Isidro Torres, recorden sovint l'hegemonia del seu sindicat amb molt d'orgull.

Tanmateix, els anomenats sindicats de classe (UGT i CCOO) han criticat tradicionalment el caràcter "corporatiu" de CEMSATSE. I aspiren a fer-los perdre la majoria que tenen a la Junta de personal (12 de 31 delegats). La segona central amb més delegats és UGT, qui presentarà Caterina Gual com a cap de llista electoral. Els 'ugetistes', tanmateix, no es mostren gaire convençuts de les seves possibilitats. Aurora López, portaveu de Sanitat, així ho explica: "Vist que cada dia hi ha més sindicats, la qüestió no és guanyar, sinó mantenir-se".

UGT parteix d'una posició més forta que CCOO. Han assolit més representació que els cocos als dos hospitals, on ja es realitzaren eleccions al desembre (Manacor i Son Llàtzer). Comissions Obreres, en canvi, tenen l'àrea de GESMA com a feu, on són majoritaris.

En tot cas, la seva candidata a la junta de personal és Bel Pascual Gelabert, auxiliar d'infermeria que encapçalarà la sempre reivindicativa delegació de CCOO. O almanco, de reivindicacions visibles (com ara l''okupació' de part de la seu central de l'Ib-Salut i la vaga de fam que protagonitzà una coneguda militant). Però Manel Garcia, sanitari de CCOO, creu que la junta "no és un òrgan gaire resolutiu" i afegeix que CCOO està "més embullat amb el trasllat a Son Espases que amb l'endemà de les eleccions". En tot cas, "aquests propers 4 anys seran molt durs per a la sanitat pública", avança Garcia.

Des de l'STEI, que presenten la infermera Margalida Català com a cap de candidatura, encara estan molt empipats amb la pèrdua del local sindical que han patit amb el trasllat a Son Espases. Tot i així, estan contents amb els bons resultats de Manacor (on es consoliden com a segona força sindical).

Finalment, CGT també aspira a estrenar-se a la junta i assolir la seva primera delegada que, en cas si és així, recauria en la figura de l'auxiliar d'infermeria Maria José Espases. CGT pretén així emular el primer delegat que acaben d'assolir a Manacor. Malgrat les esperances d'uns i altres, el domini de CEMSATSE és molt fort. El passat 16 de desembre (primera onada d'eleccions), guanyaren en el Servei 061, les àrees de Menorca i Eivissa i els hospitals de Son Llàtzer i Manacor.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.